DOGAĐANJA

Projekt Ilica: Q'Art vraća se s odličnim programom!

Sjajna prilika da život polako počnemo vraćati u normalu!

Projekt Ilica: Q'art 2020. odvija se u dramatičnim okolnostima, u doba („socijalne distance“) Korona pandemije, kao i razornog potresa koji je u ožujku 2020. pogodio grad Zagreb. Potres je pokazao još daleko ranjivijim sam centar grada i povijesnu jezgru, nego što se prvotno činilo. Pokazuje se koliko su kulturni participativni projekti poput Ilice: Q'art-a ključni za dostojanstvo i duh građana i grada, života koji pobjeđuje zebnje i osjećaje napuštenosti. Jer upravo je sada važno osvijestiti - Mi građani smo za grad!

Proces umjetničkih, kulturnih i participativnih akcija započetih prije dva desetljeća, kroz Community Art/ Umjetnost zajednice, nastavlja se projektom Q'art i u 2020. godini, u svojoj vitalnosti potrebniji nego ikad, u razdoblju novih devastacija života i grada, pogotovo njegove povijesne jezgre i ranjenoj „glavnoj“ ulici. Upravo nam je sada, više nego ikad, potrebna ne socijalna distanca, već socijalna solidarnost, kohezija i bliskost. Zato i ove godine, unatoč ovom vrlo specifičnom trenutku u vremenu i prostoru, organiziramo festivalski dio Projekta Ilica: Q’ART koji će se održati 7. lipnja 2020. kada će Ilica biti zatvorena za promet i opet postati mjesto susreta građana.

Oživjet će ranjena Ilica, te će se kroz solidarnost onih koji su uz Ilicu najviše pogođeni, a to su umjetnici, ispuniti bogatim i raznovrsnim umjetničkim i kulturnim programom: umjetničkim akcijama, urbanim kolažima, izložbama, glazbom, plesnim izvedbama i performansima, uličnim revijama, buvljakom i drugim pop-up događajima iznenađenja. Ove godine glavni je partner projekta kazalište Gavella čija je devastirana zgrada dobila crvenu oznaku nakon potresa pa će svoje programe, iznimno ovom prilikom, preseliti u prostor Q'ART-a.Inicijatori i autori projekta su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović, koji kroz participativni model godinama na projektu okupljaju građane, institucije, umjetničke i društvene organizacije te udruge, u misiji poboljšanja kvalitete života građana. Treba se prisjetiti koliko je umjetnost, kultura i kreativnost činila za naše unutarnje i socijalno zdravlje u doba „socijalne distance“ u općoj karanteni. Takvu ulogu umjetnost je imala u svim krizama, svugdje, imat će i u budućnosti, pa tako i u ovoj krizi ranjenog grada i Ilice kao simbola pozitivnih ljudskih vrijednosti, od njenog multikulturnog nastajanja, pa sve do otpora gentrifikaciji.Građani vraćaju život gradu, lokalnim zajednicama, kulturi, radnim mjestima, domovima, ulicama, stanovnicima i dragim gostima. Stoga se ne smije zaboravit da i dalje predstoji bitka za održivu budućnost u okruženju ekološke, klimatske i moralne devastacije, lokalne i globalne. I zato ne propustite potresno dobar tulum u Q'ART-!

Foto: PR
Objavljeno: 26.05.2020. u 13:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p