UMJETNOST

Što se sve isplati vidjeti na ovogodišnjoj Noći muzeja?

Pregršt zbivanja u zagrebačkim muzejima, galerijama i institucijama

Ove godine održava se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je s radom započela davne 2005. godine, i to s nekolicinom zagrebačkih muzeja. Danas je Noć muzeja najznačajnija manifestacija hrvatskih muzeja uopće koja se obilježava u gradovima diljem Lijepe naše, a koja će se održati 31. siječnja od 18 sati do 1 ujutro. Upad na sve lokacije je, po običaju, potpuno besplatan!

Tako su brojni zagrebački muzeji, koji se ionako mogu pohvaliti zanimljivim programima koji tijekom cijele godine privlače posjetitelje iz svih dijelova svijeta, pripremili pregršt događanja i radionica koje već godinama uspješno promoviraju muzeje i muzejsku struku, a koje svoje posjetitelje uvode u zanimljivu, muzejsku riznicu i tako dokazuju da muzeji mogu biti edukativna, ali i zabavna mjesta! Prema dostupnim podacima, do sada je u Hrvatskoj Noć muzeja posjetilo preko 5 milijuna gostiju, a ove je godine jubilarna, petnaesta Noć posvećena velikim godišnjicama; obilježava se 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu i 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja u Splitu.

Također će ove godine u fokusu biti i duga tradicija zagrebačkih muzeja; ove se godine obilježava čak 174 godina rada i postojanja Narodnog muzeja , 152 godine rada i postojanja Strossmayerove galerije starih majstora te 142 godine od osnivanja Prirodoslovnog muzeja. Tako će ovogodišnja Noć muzeja biti u znaku duge muzejske tradicije koja će u kombinaciji s novim digitalnim tehnologijama prezentirati svoj muzejski sadržaj, a u nastavku smo izdvojili najzanimljivije sadržaje i programe pojedinih zagrebačkih muzeja koje svakako vrijedi posjetiti! Cijeli program potražite na službenoj stranici eventa!

Među brojnim zagrebačkim galerijama i muzejima koji će biti otvoreni, svakako preporučamo da se zaputite u Muzej suvremenih umjetnosti (MSU) koji je pripremio izložbu posvećenu Zagrebačkoj školi crtanog filma, a koja će posjetiteljima omogućiti da dožive autentičnu atmosferu čuvenog studija u kojemu su se snimali apsolutni klasici crtanog filma kao što je Profesor Baltazar, Leteći medvjedići i brojni drugi. Osim izložbe, možete uživati u ekranizaciji više od 200 naslova crtanih filmova koji su obilježili devedesete godine.

Fakultet elektronike i računarstva je u suradnji s udrugom Retro info priredio zabavnu, interaktivnu, retro izložbu na kojoj će predstaviti stara mehanička i elektronička računala na kojima ćete moći zaigrati jednu od legendarnih računalnih igrica dok u pozadini svira prikladna retro glazba.

Ljekarnička baština Zagreba predstavlja neodvojivi dio povijesti i razvoja grada, a ljekarnička ustanova Gradska ljekarna Zagreb nositeljica je slavne tradicije zagrebačkog ljekarništva još od polovice XIV. stoljeća. Zato ne propustite posjetiti i Gradsku ljekarnu Zagreb; Uz postav mini muzeja ljekarništva u prostoru nekadašnjeg laboratorija ljekarne Kamenita vrata koja neprekidno radi od 1355. godine i interaktivne radionice izrade ljekovitih pripravaka posjetiteljima će se predstaviti prvi izrađeni „zagrebački ljekarnički suvenir“.

 Ovogodišnjoj Noći muzeja pridružilo se i Hrvatsko dizajnersko društvo s izložbom ''Vegeta 60- Paketić povijesti'' kojom će obilježiti 60 godina postojanja omiljenog hrvatskog brenda, no iz perspektive reklamnog dizajna i dizajna ambalaže. Posjetitelji će imati priliku vidjeti originalne ambalaže od sredine 20. stoljeća pa sve do danas te uočiti utjecaj koji je Vegeta imala na agencijski dizajn kakvog poznajemo danas.

Muzej policije ove se godine pridružuje Noći muzeja svojom izložbom kojom će prikazati povijest redarstvenih snaga u Hrvatskoj; biti će izložena impozantna zbirka oružja, odora i oprema koji će biti prikazani kronološki, kroz povijest. Ovo je jedinstvena prilika koja omogućuje svim znatiželjnim posjetiteljima da se pobliže upoznaju sa radom hrvatske policije kroz povijest, ali i da saznaju mnogo korisnih informacija na predavanju čija će tema biti krivotvorene umjetnine.

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) koji slavi 140 godina rada i postojanja posjetiteljima nudi izložbu kojom će predstaviti razne predmete i blaga iz riznice franjevačkog samostana s otoka Visovca stara preko stotinu godina. Primijenjena umjetnica i kitničarka Staša Čimbur također je zanimljivu izložbu pod nazivom ''All You Need Is a Hat'' na kojoj ćete moći razgledati preko 70 šešira i ostalih objekata za glavu koji su nastali u posljednjih 10 godina. 

Oris kuća arhitekture za ovogodišnju Noć muzeja pripremila je izložbu na kojoj će predstaviti radove 15 različitih fotografa koji su u zimskom razdoblju posjetili neke od najznačajnijih realizacija suvremene čileanske arhitekture u posljednja tri desetljeća. Osim fotografija, koriste se i ostali audiovizualni mediji koji će vjerno prikazati atmosferu okruženja zabilježenu prekrasnim fotografijama koja savršeno dočarava odnos zgrada, gradova i prirodnog okruženja.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti iznimno na Noć muzeja otvara svoja vrata stoga nemojte propustiti izložbu velikana hrvatske i svjetske naivne umjetnosti i predavanje o kustosici i voditeljici tadašnje Galerije primitivnih umjetnosti – Nadi Vrkljan Križić. Kroz prostor će vas voditi stručnjaci, a možete i kupiti izložbene primjerke po prigodnim cijenama.

Etnografski muzej u Noći muzeja pripremio je bogat program prikladan za posjetitelje svih uzrasta. Uz stalnu postavu narodnih nošnji različitih europskih kultura, razgledajte i izložbu naziva ''Kapa dolje!'' koja će vam ispričati priču o (ne)pokrivaju glave, a oni najmlađi će imati priliku uživati u pričaonici ''O šeširima i ljudima''. Muzej je pripremio još jednu radionicu u kojoj mogu sudjelovati i odrasli, a u kojoj ćete imati priliku okušati se u različitim igrama sa šeširima. U prostoru muzeja ujedno možete i kupiti muzejske publikacije i suvenire.

Objavljeno: 29.01.2020. u 13:55
Tagovi: Noć muzeja, muzej

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p