DOGAĐANJA

Bajkovit prizor na nebu nešto je što ovog ponedjeljka ne smijete propustiti

Suze sv. Lovre ispunit će sve vaše neostvarene želje!

Iako se za zimu često zna reći kako je jedno od bajkovitijih godišnjih doba, ima nešto bajkovito i u toplom ljetu. Početkom godine sigurno ste zaželjeli pregršt želja koje se tek trebaju ostvariti, stoga ovogodišnje suze sv. Lovre nikako ne smijete propustiti!

Zasigurno ste do sada čuli za izraz 'suze sv. Lovre' koji je zapravo pučki naziv za Perzeide, točnije meteorski roj koji će svoj maksimum postići upravo u noći s nedjelje 12. kolovoza na ponedjeljak, 13. kolovoza. Ovaj bajkovit prizor natjerat će sve zaljubljenike u zvijezde, kao i vječne romantičare, da probdiju noć gledajući u prekrasne prizore na nebu. No, kako ne biste ostali razočarani, važno je voditi računa o lokaciji na kojoj ćete promatrati ovaj prizor, kao i o samom vremenskom periodu.

Tako u vremenu od 22 sata, pa sve do jutra možete vidjeti od deset do 15 sjajnih meteora na sat, no ono što bi moglo pokvariti cjelokupni dojam jest pun Mjesec čija bi svjetlost mogla značajno smanjiti vidljivost meteora. Zato za promatranje ovog prizora odaberite lokaciju koja će biti što udaljenija od svjetlosnog onečišćenja, poput zagrebačkog Sljemena ili Petrove gore (Vojnić) kao jedno od najboljih mjesta u Europi za promatranje Perzeida. Kako se ovaj zaista očaravajući događaj zbiva za vrijeme ljetnih mjeseci zaista ne postoji razlog da jednu večer ne provedete pod vedrim zvjezdanim nebom, s ležaljkom ili vrećom za spavanje te s pregršt želja koje se tek trebaju ostvariti!

Foto: Unsplash
Objavljeno: 08.08.2019. u 15:09
Tagovi: Meteorska kiša

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p