DOGAĐANJA

Suze sv.Lovre: bajkoviti prizor koji nikako ne smijete propustiti!

Uskoro ćemo uživati u ovom čarobnom prizoru!

Iako se za zimu često zna reći kako je jedno od bajkovitijih godišnjih doba, ima nešto bajkovito i u toplom ljetu. Početkom godine sigurno ste zaželjeli pregršt želja koje se tek trebaju ostvariti, stoga ovogodišnje suze sv. Lovre nikako ne smijete propustiti!

Zasigurno ste do sada čuli za izraz 'suze sv. Lovre' koji je zapravo pučki naziv za Perzeide, točnije meteorski roj koji će svoj maksimum postići u noći s 12. na 13. kolovoz. Ovaj bajkovit prizor natjerat će sve zaljubljenike u zvijezde, kao i vječne romantičare, da probdiju noć gledajući u prekrasne prizore na nebu. No, kako ne biste ostali razočarani, važno je voditi računa o lokaciji na kojoj ćete promatrati ovaj prizor, kao i o samom vremenskom periodu.

Tako od 22 sata, pa sve do jutra možete vidjeti od deset do 15 sjajnih meteora na sat! Za promatranje ovog prizora odaberite lokaciju koja će biti što udaljenija od svjetlosnog onečišćenja, poput zagrebačkog Sljemena ili Petrove gore (Vojnić) kao jedno od najboljih mjesta u Europi za promatranje Perzeida. Kako se ovaj zaista očaravajući događaj zbiva za vrijeme ljetnih mjeseci zaista ne postoji razlog da jednu večer ne provedete pod vedrim zvjezdanim nebom, s ležaljkom ili vrećom za spavanje te s pregršt želja koje se tek trebaju ostvariti!

Foto: Unsplash
Objavljeno: 12.08.2021. u 09:41
Tagovi: Meteorska kiša

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p