LIFESTYLE

Kontroverzna naslovnica Emily Ratajkowske naljutila je (anti)feministe!

Je li hiperseksualizirano tijelo novih oblik feminizma?
Vjerujem da su se mnoge žene našle u situaciji da ne znaju kakvo stajalište imati spram feminizma. Apsurdno, ali riječ ima skoro pa negativnu konotaciju danas, koju prate popratni komentari u rangu „kučka“, ali i toliko „lica“ za koja više ne znaš odrediti što doista feminizam jest. Jedna od takvih grana feminizma svakako je i onaj Emily Ratajkowski.

Američki model i svojevrsna Internet senzacija proslavila se cupkanjem u toplesu u spotu Robina Thickea, koji je uz T.I.-ja i Pharella bio skroz obučen. Nakon toga, njena karijera krenula je dramatično uzlaznom putanjom: pojavljivala se na pistama na tjednima mode, završila je na naslovnici „Sports Illustrated“, pokrenula je liniju minijaturnih kupaćih kostima i postala Instagram influencer s profilom posvećenim ljepoti (predominantno njenog) gologa tijela. Tko god će reći da je Emily „ružna“, apsolutno nije iskren sam sa sobom, no o tome što zapravo predstavlja dalo bi se raspravljati danima...

Naime, za novo izdanje američkog Harper's Bazaara „Emrata“ je fotkana u delikatnom čipkastom grudnjaku i Chanelovom nakitu te sa šokantno dlakavim pazuhom; manje radi samih dlaka, više radi dlaka na njoj. Neupitno prekrasne fotografije prati i njen esej o tome što je feminizam (za nju) danas. U njemu se raspisala o studiranju, istraživanju identiteta i pojma „ženstvenosti“, a zaključila je kako je feminizam ultimativno stvar izbora žene, same za sebe. Direktno je to povezala s puštanjem dlaka, za koje kaže kako „većinom ih nema, ali nekad ih pušta jer se s njima osjeća seksi!“.S druge strane, Emily je manje poznata po tjelesnim dlačicama, ali više po provokativnim golim ili rubno golim fotografijama i videima koje vješto poveže s feminizmom. I što je sada tu ispravno? Je li krivo reći da je hiperseksualizacija pogrešna i sasvim oprečna feminizmu smo zato što potječe od tzv. muškog pogleda? Ratajkowski tvrdi da njen feminizam leži u tome što svoju seksualnost i ženstvenost iskazuje kroz seksepil jer se tako osjeća kao kompletno svoja. Sasvim legitimno, no pridonosi li tako feminizmu u globalu i je li kao takav jasan uzor drugima, već kada želi biti nova feministička ikona?

Feminizam nije mržnja frajera, nije ni sustavno spuštanje frajera, no ne mogu točno definirati i što je. Ne mislim da je hiperseksualizacija, ne mislim da je nužno prikazivanje dlačica na tijelu, ne mislim da je nošenje muške odjeće, ali sigurna sam da nije odobravanje trubljenja automobila na ulici, odgovaranje na „di si mačko“ dobacivanja, odobravanje agresivnog i dominantnog muškog postavljanja u vezi, ne dobivanje osnovnog poštivanja od bilo kojeg muškarca u životu, kao ni izjave poput „zaslužila si šamar jer si ga previše isprovocirala“, „da nisi nosila tako droljastu haljinu ne bi te nitko silovao“, „ti si žena pa nije okej da imaš seksualnih partnera koliko koji dečko“.Posebice je u Hrvatskoj ovo osjetljiva tema jer smo tako prokleto tradicionalna i religiozna država. Do nedavno nisam imala osjećaj koja bi moja uloga u društvu trebala biti. Slušala sam razne nebuloze od djetinjstva i njima se slijepo prilagođavala jer „valjda stariji od mene znaju bolje“. Baka mi je znala zabranjivati previše ekstravagantne modne dodatke na selu jer će svi pričati o meni. Mislila sam da je kompliment čuti da me netko želi j**** i da ću isključivo prikazivanjem što više kože privući partnera. Jednako tako valjda je bonus znati kuhati, ne biti s premalo frajera jer želiš se znati seksati za tog „the one“ budućeg, a istovremeno ne želiš previše partnera jer ne želiš da te se percipira kao jeftinu, isto tako nećeš valjda jesti burger s lukom na prvom dejtu, no ako jedeš salatu neupitno si opterećena svojim izgledom. Jednako tako je s makeupom – nosiš li ga previše ružna si, nosiš i ga premalo neuredna si...

Sve više slušamo o slučajevima koji se događaju u svijetu, ali i kao kod nas, a primjeri su čistog seksizma ili toksične muškosti. Pokret „Me Too“ krenuo je 2017., a pokrenula su ga poznate glumice koju su bile žrtve bilo kakvog oblika seksualnog zlostavljanja na poslu. Ova vijest eksplodirala je medijima, kako se prvenstveno povezivala uz američkog filmskog producenta Harveyja Weinsteina, no nažalost naišla je i na mnoštvo negativnih komentara u stilu „što sad sve pričaju, a nitko nije htio ništa reći godinama“. U bližoj povijesti dogodila se šokantna zabrana pobačaja u svim slučajevima u Alabami, USA – čak i u slučaju silovanja, koja je izglasana predominantno od strane muškaraca, dok se tema zabrane pobačaja često spominje i u Hrvatskoj. Žene su već godinama manje plaćene od muškaraca, u nekim poznatim firmama čak ne mogu doći na željenu poziciju jer je „zamišljena“ za muškarca – a trebam li uopće govoriti kako i u 2019. se smatra da su neki (ako ne i svi!) kućanski poslovi ženski?Što više razmišljam o Emily Ratajkowski sve sam više ljuta. Je, dlačice su sasvim okej i iako smo ih se davnih dana krenule rješavati radi ljepote (potencirano od strane muškaraca, jasno!), svi ih imamo i normalne su i jasno da bi trebao postojati izbor oko njihova nošenja – i može vam biti odurno imati ih, ali jednako tako je sasvim legitimno da ih i obožavate na sebi. Isto tako, želimo li pokazivati svoje tijelo jer se tako osjećamo dobro u svojoj koži, snažno i kao da upravljamo svojim tijelom, definitivno bi to trebale raditi, no samo i isključivo ako to nama osobno nešto znači, a ne radi partnera ili potencijalna partnera. I jest Emily, slikati se s dlačicama i u seksi grudnjaku znači imati stav, no neće riješiti problema s kojima se žene svakodnevno susreću, ni kako se postaviti i što sve ne smiju prihvatiti kao normalno ili društveno prihvatljivo. Živimo u društvu iskrivljenih vrijednosti i vrijeme je da to osvijestimo. Ne dopustite da vam muškarac, pa i niti jedna žena, govori što biste trebali ili ne biste trebali raditi – pa čak iako je i riječ o najobičnijem osmijehu, a taj dan vam se je**** ne smije.
Foto: Instagram, Love Magazine, Harper's Bazaar, BelieveSurvivors
Objavljeno: 16.08.2019. u 00:35

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p