LIFESTYLE

Filozofija kao stvorena da nam uljepša svakodnevicu

Švedski ritual o kojem se sve više priča
kava
U
dobnost, toplina i sigurnost doma te uživanje u malim stvarima dio su filozofije koju su Danci nazvali Hygge i koja je posljednjih mjeseci dosegnula vrhunac svoje popularnosti. Premda će mnogi reći kako su istu Balkanci izmislili Danci su, poznati i kao jedan od najsretnijih naroda, pametno upakirali te plasirali svoj način života, podsjećajući nas sve na ono uistinu bitno.


Vrijeme provedeno u društvu obitelji, skromnost, mir, kamin iz kojeg krcka vatrica, šalica kakaa u rukama i poslijepodne provedeno uz društvene igre, kao i logorske vatre ljeti ili slavlje ljetnog solsticija samo su dio Hygge filozofije, no ne i jedini način na koji Skandinavci zadržavaju pozitivu usprkos tami za vrijeme zimskih mjeseci ili nezahvalnoj klimi. Tu je i skandinavski lifestyle trend, točnije ritual koji se prakticira na dnevnoj bazi, a njegovo je ime Fika. Riječ koja postoji samo u švedskom jeziku označava pauzu za kavu koju provodimo u društvu dragih ljudi, na miru i daleko od ekrana i mobitela.

fika
Riječ je to koja označava odmor, svjesno pauziranje od užurbanog dana i momente posvećene sebi te svom psihičkom i fizičkom boljitku. U suštini nije bitno provodi li se Fika sama ili u društvu, jer najvažnije je barem na nekoliko minuta prekinuti sa svime što nas je zaokupljalo, umiriti se i osvijestiti te odmaknuti od svega, no Šveđani će često reći kako je to prilika za druženje uz kavu. Fika se može prakticirati ujutro, poslijepodne, navečer, na poslu, u caféu ili kod kuće i vrlo je vjerojatno kako je ovo jedna od prvih riječi koje ćete čuti po dolasku u Švedsku. Fika je najpoželjnija uz fine slastice, poput kolačića, torti, sendviča ili fikabröd, odnosno pužića s cimetom, i podsjeća na male stvari koje život čine ljepšim.

I dok će mnogi reći kako Balkance ne treba učiti pauziranju uz kavu ili da je Fika svojevrsni pandan britanskom popodnevnom ispijanju čaja, mišljenja smo kako podsjećanja na užitak i sve male rituale koji oplemenjuju svakodnevicu nikad dosta. Stoga, koliko god bili zaposleni, priuštite si barem jednu Fiku u danu. Ako ništa, i vaša će vam produktivnost biti zahvalna. Mir i zadovoljstvo nećemo ni spominjati.

fika
M.M.
Foto: Pexels
Objavljeno: 20.02.2017. u 15:25
Tagovi: kava, Hygge, Fika

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p