LIFESTYLE

Florever: Najljepša dekorativna uspomena koja traje vječno i koja baš nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Unikatni komadi koji su nas oduševili na prvu!
Moramo priznati kako je otkrivanje novih, jedinstvenih brendova koje neumorno pokreću hrvatski kreativci jedna od dražih nam aktivnosti, a posebice krajem godine, kada ujedno i koristimo svaku priliku kako bismo dobili ideju za posebnim božićnim poklonom, kojim ovih blagdana želimo iznenaditi dragu osobu. 

A jedan takav brend koji nam je odmah zapeo za oko razlikuje se od svega što ste dosad vidjeli! Riječ je o brendu Florever koji se bavi izradom dekorativnih predmeta od epoksidne smole izlivene iz kalupa, napravljenog od hrvatskog kamena i prirodno sušenog svijeća koje traje vječno, a koje možete sami izabrati ili donijeti s nekog dragog vam događaja kao što su vjenčanja, kršenja i drugi važni datumi koje želite zapamtiti. Florever je brend koji je nastao usred pandemije, a simpatična vlasnica Zorana Andrić u kratkom razgovoru nam je otkrila sve detalje iza ovog hobija koji je, barem u Hrvatskoj, još uvijek prilično nepoznat! 
 
Florever je zaista poseban hrvatski brend dekoracija za dom, koje se izrađuju od epoksidne smole i sušenog cvijeća. Možete li nam reći nešto više o samom materijalu i kako je nastala ideja da upravo kombinacijom smole i cvijeća izrađujete svoje divne kreacije?

U epoksidnu smolu sam se zaljubila prije više godina pri posjetu jednom concept storeu u Berlinu. Sjećam se kao danas tog prvog susreta s utegom za papir u obliku kugle napravljenom od smole, u kojem je bio sačuvan, „zarobljeni“ maslačak. Za mene je to bio onaj trenutak ljubavi na prvi pogled. Morala sam ga imati i od svega u tom urbanom, velikom gradu poklonila si baš njega. Gledali smo se u stanu dulji period, dok se nisam odlučila odvažiti na prvi korak i isprobati napraviti nešto slično i sama. Nakon nebrojeno puno neuspjelih pokušaja, dorada, isprobavanja raznih kalupa, vrsti smola i tehnika, pronašla sam se u kombinaciji pastelnih boji, odnosno pigmenata i nježnog, neutralnog cvijeća. Krenula sam s unikatnim kalupima koje sam izradila od hrvatskog kamena i koje imam u ponudi
 
Po struci se bavite marketingom; Jeste li se educirali za rad s epoksidnom smolom ili ste sami otkrili taj, još uvijek prilično nepoznat, hobi?

Na (ne)sreću sam se educirala sama, što u svijetu epoksi smole znači velika ulaganja, isprobavanja, pa i uništavanja svih radnih površina oko tebe. Ali u svemu uvijek treba vidjeti dobro i naučiti iz promašaja i pokušaja i doći ćete do željenog. Sada su tu raznorazne grupe na društvenim mrežama, online edukacije… ima mnogo izvora koji olakšavaju učenje o procesu izrade i materijalima.
 
Kako izgleda proces stvaranja s epoksidnom smolom? Je li postupak kompliciran i koliko vremena je potrebno za izradu jednog gotovog komada?

Proces izrade je kompliciraniji i duži nego što to ljudi misle. S obzirom na to da ja radim isključivo s prirodnim cvijećem, prvi korak je sušenje cvijeća u silikonskim granulama ili prešanje, a odabir tehnike ovisi o samom kalupu. Nakon sušenja cvijeća krećemo s odljevima, odnosno prvim slojevima epoksidne smole. Kada se osuši jedan, na njega se izlijeva drugi i tako redom. Što je kalup dublji, slojeva je više. Nakon što se izlije i osuši posljednji sloj, kreće se s meni osobno najtežim dijelom, a to je brušenje i poliranje. Pri brušenju se koriste deseci brusnih papira, od grubljih do mekših. Prvo se kreće sa suhim brušenjem, nakon kojeg se dodaje voda i prelazi na vlažno brušenje. Nakon brušenja slijedi poliranje koje se dovršava s polirnom pastom. Sve u svemu, puno epoksidne smole, strpljenja, prašine, vode i nereda do proizvoda koji izgleda minimalistički i jednostavan.
 
Možete li nam otkriti što kupci najčešće traže i kakvi komadi su najpopularniji?

Kupci najčešće traže sačuvano vlastito cvijeće s vjenčanja, krštenja djeteta ili pak uspomenu na ljeto, poseban trenutak ili cvijeće nekog dragog mjesta. Najpopularniji komad je tanjurić.
 
Osim dekorativnih predmeta, Florever nudi i funkcionalne predmete kao što su tanjurići za nakit ili pak podmetači za čaše. Koje predmete ipak najviše volite izrađivati?

Meni osobno najdraži predmet je tanjurić jer za razliku od kocki i ostalih formata s prozirnom epoksidnom smolom, on uistinu predstavlja mene, moj stil i unikatnu dekoraciju kakvu ne radi nitko drugi u Hrvatskoj i šire. Isto tako je višenamjenski – može poslužiti kao podložak za nakit ili kao dekoracija u uspravnom formatu. Uz njega zasebno prodajem i ručno izrađen stalak od trešnjinog drveta pa je odabir na kupcu i njegovim potrebama i željama.
 
Možete li nam otkriti buduće planove za Florever?

Za budućnost planiram izraditi nekoliko unikatnih kalupa i staviti fokus na rad s nježnim pigmentima. A ono što se neće mijenjati je materijal – prirodno cvijeće uvijek i za zauvijek.
Foto: Instagram
Objavljeno: 03.12.2022. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p