LIFESTYLE

Fotografije koje je Instagram zabranio okupljene u knjizi

'Pics or It Didn’t Happen: Images Banned From Instagram'
Pics or It Didn’t Happen: Images Banned From Instagram
Kad je riječ o ženskom tijelu, poprilično kontradiktoran Instagram u par je navrata polučio burne reakcije svojih korisnika. Označene kao 'nasilne, diskriminirajuće, nezakonite, pornografske ili seksualno sugestivne', mnoge su fotografije načinjene sa svrhom umjetničkog izražavanja zabranjene na najpopularnijoj društvenoj mreži današnjice.

Mnoge su od tih 'spornih' fotografija samo realističan prikaz ljudskog tijela, posebno ženskog, no Instagramov je pravilnik zaključio kako su one više štetne za naše oči i oči mlađih korisnika nego, primjerice nage žene koje društvo prave Danu Bilzerianu ili polugole tinejdžerke s filerima u usnama i botoksom u čelu. Generalizirati nipošto ne želimo, no vjerujemo kako će se svi složiti da serija nefiltriranih fotografija umjetnica poput Petre Collins koja prikazuju žensko tijelo iskreno, a ne kroz prizmu uvijek savršenih Barbie lutkica, definitivno ne škode nikome niti će povrijediti naše osjećaje ili oštetiti naš vid. Eventualno će mlade djevojke lišiti kojeg nepotrebnog kompleksa, nesigurnosti vezane za svoje tijelo ili standarda ljepote kojeg je nemoguće dostignuti.

Pics or It Didn't Happen: Images Banned From Instagram

@flopsyflopsy

Bilo kako bilo, umjetnice čije su fotografije svojedobno prekršile pravilnik Instagrama uputile su javni poziv svima kojima se slično dogodilo te su probrane fotografije okupile u knjizi Pics or It Didn’t Happen: Images Banned From Instagram. Arvida Byström i Molly Soda ovom knjigom istražuju i preispituju modernu cenzuru te su na jednom mjestu objavile radove već etabliranih, ali i malo manje poznatih korisnica Instagrama koje društvenu mrežu koriste za prezentiranje svojih radova i umjetničko izražavanje, poput Petre Collins, Rupi Kaur, Amalie Ulman, Line Scheynius i Harley Weir. Menstruacija i ljudsko tijelo samo su neke od tema kojih se dotiče ova kolekcija fotografija koja promatrača tjera na preispitivanje pojma ljepote, ali i pomiče okvire društvenih mreža te preispituje cenzuru u 21. stoljeću. Više o knjizi možete saznati ovdje.

Pics or It Didn’t Happen: Images Banned From Instagram

@isaackariuki.jpg

@c.har.lee

@c.har.leeM.M.
Foto: Arvida Byström, Rupi Kaur, Marissa Goldman, Isaac Kariuki, Lee Phllips
Objavljeno: 08.03.2017. u 12:50

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p