GASTRO

13 razloga za posjet festivalu svjetske kuhinje

U tijeku je 'Svijet na tanjuru' u centru Zagreba

Svijet na tanjuru
D
a se razumijemo, razloge za isprobavanje finih jela doista ne trebamo. Kada na jednom mjestu možemo degustirati korejski bibimbap, tajlandski Pad Thai, ruski peljmeni, japanski sushi, francuska vina, bavarsko pivo, baranjski čobanac i pravi američki burger, i to za cijene niže od restoranskih, sreći naših okusnih pupoljaka nema kraja. Nema tog umora nakon posla koji bi nas spriječio da aktiviramo prijatelje i uputimo se na festival ovakvog kalibra.

Upravo ovakav put oko svijeta priuštili su nam organizatori festivalaSvijet na tanjuru koji se od 28. kolovoza do 6. rujna odvija na Europskom trgu u samom centru Zagreba. Sjajno desetodnevno gastro putovanje u Zagreb je donijelo rusku, makedonsku, američku, kinesku, japansku, korejsku, francusku, tursku, indijsku, meksičku, talijansku i hrvatsku kuhinju, kao i brojne popratne događaje. Posjetitelji uz fini zalogaj tako mogu svoje ruke ocrtati kanom, naučiti osnove hindi jezika, igrati američki nogomet, učiti aikido ili trbušni ples te uživati u večernjim filmskim projekcijama i glazbenim nastupima.
 
Svijet na tanjuru   
Već s prvim danima festivala pokazalo se kako su Zagrepčani, baš kao i brojni turisti, oduševljeni idejom i ponudom. S padom temperatura svakog se dana povećava gužva ispred šarmantnih bijelih kućica, pojačava se glazba i traži mjesto više za sjesti na drvenim paletama. Dosad se najposjećenijom pokazala korejska kućica u kojoj se za vrijeme festivala smjestio restoran Onsemi, nudeći fini bibimbap za svega 10 kuna. Na red se čeka i ispred Umami kućice gdje je, kako su nam rekli iz restorana, najpopularniji Pad Thai. Iz restorana Asia/Wok&Roll smo doznali kako je najviše zainteresiranih upravo za egzotičnu azijsku kuhinju, a u njihovoj kućici su najaktualnije proljetne rolice za svega 10 kuna po porciji.

''Fantastičan je odaziv posjetitelja, vrijeme je sunčano i prekrasno, a sve se zahukta oko 19-20 sati. Malo nam je žao što ne možemo raditi duže od 23 sata jer je tada najbolje, no što je tu je, sretni smo. Naša najpopularnija vina na festivalu su Bornstein Šember Brut iz Jaske, Tomaz malvazija iz Istre, te Kolarićeva 'Kraljica' iz Jaske. Promoviramo najviše zagrebačku regiju i ova vina najbolje pašu uz azijsku hranu koja se nudi na festivalu'', ispričao nam je vlasnik poznate zagrebačke vinoteke i wine bara Bornstein, Ivan Srpek.
 
Svijet na tanjuru 
Za slatki dio ponude festivala pobrinula se, između ostalih, slastičarna Amelie iz čije su nam festivalske ponude izdvojili slatke Macarons, Lulu tortu i tartove Amelie i Marie kao najpopularnije. Nakon finih zalogaja između kojih je doista teško odabrati samo jedan za kušanje, osvježenje se može potražiti u Guštaoni, gdje se mojita (30 kn) i Aperol Spritz (17 kn) pijuckaju na ležaljkama za plažu.

Vjerujemo kako vam razloga za posjet festivalu Svijet na tanjuru više ne treba, no mi ćemo među navedene Onsemi, Umami, Bornstein, Amelie i Wok&Roll za svaki slučaj još dodati i Baranjsku Citadelu, Lokum, Ginger Sushi, Maksimilijan, Ruske Delicije, Tigris Oazu, Svetog Nikolu i Vinolicious - izlagače zbog kojih barem na nekoliko dana naprosto morate zaboraviti na svoju dijetu i uputiti se u daleke krajeve. Ako vam je putovnica istekla, na ovom malom simpatičnom festivalu vam neće zamjeriti.
 
Svijet na tanjuru 
Svijet na tanjuru 
Svijet na tanjuru 
Svijet na tanjuru 
Svijet na tanjuru 
Svijet na tanjuru 
Svijet na tanjuru 
Svijet na tanjuru 
Svijet na tanjuru 
Svijet na tanjuru 
Svijet na tanjuru
 
Matea Martek
Foto: Jure Perišić, Facebook 
Objavljeno: 02.09.2015. u 14:43

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p