GASTRO

2 najbolja cheesecakea u Zagrebu

FASHION.HR odabire svoje favorite

cheesecake zagreb
F
rancuzi i Japanci ga vole iznimno laganog, u Grčkoj se preferira onaj s mizithra ili feta sirom, Talijani ga rade s ricottom, dok se Nijemci vode za receptom koji uključuje zrnati sir. Onaj slavni njujorški već desetljećima nepca očarava svojom jednostavnom kombinacijom sastojaka i izostankom karamelastih ili voćnih dodataka. Varijacija cheesecakea postoji nebrojeno mnogo, no jedno je sigurno - zajednička svima jest apsolutna božanstvenost okusa.

Cheesecake je jedna od onih slastica koju garantirano vole baš svi. Sa svojom mekanom, kremastom strukturom i neodoljivom korom od smrvljenih keksa, datira još iz perioda drevne Grčke, a moderna se, američka verzija popularnog deserta razvila 1872. kada je, potpuno slučajno, William Lawrence zamiješao kremasti sir. Od tada do danas, cheesecake je cijelom svijetu zavrtio glavom i oteo srce. Gotovo svaka nacija tako danas ima svoju verziju kolača od sira i nesumnjivo je kako bismo zbog samo jednog zalogaja cheesecakea propješačili kroz pustinju i prašumu, oluju i sušu. Da, pomalo pretjerujemo, ali ako ste ikada probali dobar cheesecake, jasno vam je da je vrijedan svake hiperbole.

Koja su se pak mjesta u Zagrebu nametnula svojom recepturom kad je o cheesecakeu riječ, poželjeli smo doznati u svibnju. Isprobavanje raznih verzija deserta od sira dovelo nas je do zaključka da se na sljedeće dvije adrese pripremaju primjerci zbog kojih bismo se zauvijek odrekli bilo koje druge torte, potpisali ugovor s vragom i... Shvaćate nas, sve bismo učinili kako bismo dobili doživotnu pretplatu na ove cheesecakeove.
 
torte i to 
torte i to 
torte i to 
torte i to 
torte i to 
torte i to
Torte i to

Sinonim za najbolji cheesecake u Zagrebu, ali i šire, definitivno je slastičarna Martine Bračić. Torte i to je svoju uspješnu priču započeo 2005. godine, od kada se proširio na pet zagrebačkih i dvije sarajevske lokacije. O cheesecakeu se od samih početaka ove slatke gastro priče redaju ode, i to s potpunim pravom. Martinina prva i najprodavanija torta od sira inspirirana je onom njujorškom verzijom, no utjecaja je tu imala i Njemačka sa svojim kolačima. Fuzijom i pravim omjerom najkvalitetnijih sastojaka od kojih se ne odustaje ni nakon 11 godina poslovanja, Martina je svojedobno bila zaslužna za val sjajnih cheesecakova koji su počeli krasiti vitrine slastičarnica u Zagrebu. Originalna torta od sira u Torte i to uključuje mnogo pažnje i ljubavi, ali i kiselo vrhnje, krem sir, šećer, kekse, maslac, jaja, limun i vanilin šećer. Mi smo svoj klasični primjerak isprobali u slastičarnici u Grahorovoj koja je nedavno proslavila svoj prvi rođendan, jedva se obuzdavši od pomisli na jednako slasne verzije cheesecakea s kupinama ili onog od čokolade. Dodamo li genijalnom cheesecakeu koji se topi u ustima i prepoznatljivo opuštenu i ugodnu atmosferu svakog Torte i to bara te srdačnost osoblja, dobili smo mjesto koje bismo preporučili baš svakom ljubitelju slatkog.
 
amelie 
amelie 
amelie
Amelie
Ljupka, bajkovita, romantična i uvijek dupkom puna, slastičarnica Amelie mjesto je koje se u Zagrebu ne zaobilazi. U pet godina poslovanja vlasnica Žakline Troskot otvorila je tri poslovnice u kojima se iz dana u dan pripremaju svježe, domaće slatke i slane delicije te fini domaći sladoled. Upravo su domaći i najkvalitetniji sastojci ono čime se ponosi cijeli slastičarski tim Amelie, ali i ono zbog čega je cheesecake ovdje naprosto božanstven. U Amelie je on dio stalne ponude i ono što ga čini tako dobrim jest, kako nam je objasnila sama vlasnica, vrlo jednostavno - ''kvalitetne namirnice i kvalitetni krem sir koji se proizvodi na dnevnoj bazi''. U mnoštvu ponude upravo su te male nijanse i izostanak kompromisa kad je riječ o kvaliteti sastojaka faktori koji čine razliku i izdvajaju dobar cheesecake od najboljeg, a dosljednost, entuzijazam i kvaliteta ljupke Amelie za spomenuto je najbolji primjer.  

Matea Martek
Foto: Jure Perišić 
Objavljeno: 28.05.2016. u 01:12

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p