GASTRO

3 najbolja mojita u Zagrebu

Gdje vas u metropoli čeka najbolje osvježenje?

3 najbolja mojita u zagrebu 
Vruć je ljetni dan. Taman ste se oporavili od omamljujuće sparnog popodneva, spremni da uplovite u još jedno mirišljavo, zamamno veče, prošećete omiljenim ulicama grada i zavirite u sve one savršene ljetne bašte...

Nastavak priče prepuštamo vama, no uz dodatak jednog krucijalnog sastojka. Ljeto ne bi bilo ljeto bez svog ultimativnog pića baš kao što Sex i grad ne bi bio to što jest bez Carrie. Tražimo li sinonim za idealan ljetni provod, ako je pitati njegove nebrojene obožavatelje, mojito bi jednoglasno odnio pobjedu.

Kada smo započinjali ovomjesečnu potjeru za najboljim mojitom u Zagrebu, nikako nismo mogli dobiti konkretan odgovor na pitanje što je to toliko čarobno u omiljenom kubanskom napitku za kojeg bi ruku u vatru dao i sam Hemingway, da ga izdvaja ispred svih ostalih koktela. Ipak, onaj najlogičniji odgovor na kraju nas je i bespovratno uvjerio. Mojito je doista najbolji koktel s bijelim rumom i nema tog vrućeg popodneva u kolovozu kojeg on ne može rashladiti. Na odmet nije ni činjenica da mojito sa sobom nosi i vrlo visoki (no neprimjetni) postotak alkohola u usporedbi s drugim koktelima, što je mnogima zasigurno presuđujući faktor.

Klasičan sastav mojita (bijeli rum, sok limete, svježa menta, smeđi šećer i 'gutljaj' mineralne) pronašli smo na mnogim zagrebačkim popularnim i manje popularnim adresama i zadatak nije bio nimalo lak. No, kako mi volimo mjesta s dobrim pričama i s mnogo duše, tri su se ipak isprofilirala kao najzanimljivija.
 
Mio Corazon 
Mio Corazon 
mio corazon 
mio corazon 

Mio Corazon
 
Tapas bar Mio Corazon svoju je zagrebačku priču započeo u Prolazu sestara Baković, a nastavio je u jednoj od najljepših ulica metropole, Radićevoj, na broju 16. Živ, šaren i uvijek veseo, goste dočekuje u svom standardnom latino ritmu koji se nekako neobično uklapa i širi kamenim pločnikom starog dijela grada. Svojom ponudom tapasa Mio Corazon je u Zagreb napokon unio potrebnu svježu energiju i nove okuse, no zanimljivo je da je u ovom istom obliku prvotno otvoren prije 7 godina u Barceloni, nakon čega se selio na Krk, u Australiju te napokon i u Zagreb. Deseci različitih tapasa i Sangrie ove su sezone nadopunjeni famoznim španjolskim Chupitosima (shooteri) i koktelima, među kojima se našao i nezaobilazni mojito. U Mio Corazonu on je vrlo lagan i svjež, iznosi 35 kuna, ukrašen je cvijećem i poslužen u nešto manjoj čaši. U kombinaciji s mirnom Radićevom osigurao nam je onaj osjećaj neodoljive ljetne lakoće postojanja i bez dvojbe Mio Corazon stavio na listu naših najdražih mjesta u gradu.

Lemon 
lemon 
Lemon 
 
Lemon
 
Iako smo klupski dio Lemon Bara prepustili već davno nekim novim klincima, njegovu dnevnu terasu ne damo tako lako. Atrij Arheološkog muzeja jedna je od najljepših lokacija naše metropole koja ljeti u samom centru grada osigurava miran ambijent u kojem se može u potpunosti opustiti, a upravo on pripada Lemonu. Sjajna ponuda koktela ovdje neće razočarati, baš kao ni stručnost barmena. Mojito će vas koštati 35 kuna i bit će jak, nešto kiseliji i nevjerojatno fin, a na ovoj krasnoj terasi moći ćete do mile volje guštati.

Kino Europa 
Kino Europa  
 
 Kino Europa
 
Kada smo čuli da je jedna od naših omiljenih zagrebačkih adresa u svoju ljetnu ponudu uvela legendarne Cuba Libre i Mojito te da ih prati odličan glas, dvojbe oko trećeg mjesta s najboljim mojitom nismo imali. Havana rum, menta, limeta, šećer, mineralna i puno zdrobljenog leda i u Kinu Europa su temelj, no presudila je i ugodna cijena od 25 kuna, opuštena atmosfera s onim poznatim žamorom i mirisom kokica koji vladaju predvorjem najljepše zagrebačke kinodvorane, kao i terasa na kojoj se redovito okupljaju neka od najzanimljivijih lica. Definitivno mjesto koje se ne zaobilazi. 

Foto: Borna Bursać, Matea Martek, Facebook

Objavljeno: 22.07.2015. u 12:09

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p