GASTRO

3 najbolja sladoleda u Splitu

Gdje pojesti najfiniju ledenu slasticu?

3 najbolja sladoleda u splitu 
Kolovoz samo što nije. Do grla smo u ljetu, u njegovim nestašlucima i hedonizmu, upijamo svaku sekundu i želimo još. Kao slamku spasa od gorko-slatkih vrućina hvatamo prvu sjenku i hladnu Malvaziju. I sladoled, obavezno.

Ovoga puta, naše su nas gastro rute dovele do Splita. Usred šušura, prepunih restorana i pauza za ćakulu u skrivenim kutcima, zbog naše konstantne želje za slatkim svratili smo na tri adrese koje se ponose svojim ledenim slasticama - omiljenim sladoledima. Struka će reći kako se dobar sladoled prepoznaje po nekoliko elemenata – strukturom bogat i kremast, mirisan, ni slučajno vodenast, bogatog okusa koji se otpušta i pojačava polako, dok ga konzumiramo, lišen nerealno jakih boja te, posljedično, napravljen od više-manje prirodnih sastojaka. Kvalitetan sladoled ne bi smio izazvati žeđ, a onaj napravljen od prirodnih i zdravih sastojaka u pravilu bi trebao biti bogat vitaminima, kalcijem i antioksidansima.

Upitate li Splićane, ponosno će vam na sve spomenute kriterije odgovoriti s tri adrese. U Tradiciju Kirigin, kod Luke i u Pumparelu se, naime, morate uputiti želite li pojesti najbolje sladolede u Splitu. 
 
3 najbolja sladoleda u splitu 
3 najbolja sladoleda u splitu 
3 najbolja sladoleda u splitu 
Luka ice cream & cakes

Želeći u kuglici sladoleda uhvatiti esenciju Dalmacije, Poljak Luka Klimczak je na svom posljednjem odmoru u Splitu odlučio stvari preuzeti u svoje ruke te je otvorio slastičarnicu. U svega dvije godine, fascinirao je Splićane i turiste te dosegao kultni status. Danas su ispred Luka ice cream & cakes veliki redovi, a u kuhinji konstantan kreativni kaos. U maloj se slastičarnici, naime, na dnevnoj bazi smišljaju i proizvode domaći sladoledi od prirodnih sastojaka pa ćete dok čekate svoj božanstveni sladoled vidjeti kako osoblje predano sjecka, guli, reže i obrađuje voće, orašaste plodove i ine namirnice ulovljene toga dana na tržnici. Luki eksperimentiranje nije strano, pa na dnevnoj bazi oduševljava kupce, kao i svoje osoblje, okusima poput banane s karamelom, slanih krekera, mrkve s narančom, čili čokolade, lubenice, maline s prošekom ili pak mojito sorbeta, dokazujući kako se sladoled (i to zdravi) može napraviti od zaista svega.
 
3 najbolja sladoleda u splitu 
3 najbolja sladoleda u splitu 
3 najbolja sladoleda u splitu 
Slastičarnica Tradicija Kirigin

Tradicija Kirigin ime je već duboko utkano u splitsku slastičarsku, time i gastro scenu. Najpoznatija se i najstarija splitska slastičarna otvorila davne 1937. pod imenom Madeleine, i to u srcu Dioklecijanove palače, gdje je ostala do danas. Posao koji su započela braća Vinko i Bartul Kirigin te nastavili Dražen i Miroslav, zahvaljujući predanosti, dosljednosti i kvaliteti održan je do danas, a njihovi su poznati kolači i sladoledi rađeni prema talijanskoj recepturi i drevnoj tradiciji i dalje obožavani. Bez aditiva i konzervansa, Kiriginovi su sladoledi bazirani na mlijeku, a za izradu se koriste i svježe domaće namirnice. Upitate li Splićane, vjerujemo kako će vam reći da Tradicijinom Dancu s cimetom ili rupčiću sa sirom može konkurirati jedino sladoled iz iste kuhinje...
 
3 najbolja sladoleda u splitu 
3 najbolja sladoleda u splitu 
3 najbolja sladoleda u splitu 
Pumparela

Treća, no ne i manje kvalitetna adresa ona je simpatične slastičarnice Pumparela. Otvorena prije godinu dana, s ponosom već nosi titulu jedne od najboljih u Splitu, i to zahvaljujući originalnoj talijanskoj recepturi i konstantnom usavršavanju. Naime, nakon 20 godina vođenja istoimenog obiteljskog restorana u Bolu na Braču koji vjernim gostima nudi vrhunske morske specijalitete, ali i inovacije poput stakeova od belgijskog plavog goveda na vrućem kamenu koje gosti pripremaju sami, Betim i Bujar Kadriji su odlučili otvoriti slatku splitsku adresu. Inspirirani brojnim putovanjima na kojima su susreli i talijanske stručnjake za sladoled, odlučili su izvornu talijansku recepturu dovesti u Split. Svratite li u Pumparelu, dočekat će vas 16 kremastih okusa sladoleda, od ukupno 30-ak vrsta. Onaj koji vlasnici svakako preporučuju da isprobate jest božanstveni Kremino, okusa torte s Nutellom.
 
Foto: Sonja Dvornik
Objavljeno: 30.07.2016. u 00:00
Tagovi: desert, split, sladoled

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p