Sparina, para koja šiklja iz bezbrojnih štednjaka na kolicima, omamljujuće dobri mirisi koji vas u valovima zapljuskuju dok se probijate kroz gomilu na ulici, kirurški precizni rezovi ananasa, lubenica i kokosa, znalačko prevrtanje wokovima na svakom koraku, jednako začinjeni doručak, ručak i večera u improviziranim restoranima na ulici... Ako ste ikada imali prilike posjetiti neki od azijskih gradova, znamo da jako dobro znate o čemu govorimo.
Upravo iz ovih krajeva, gdje njime kao osnovnim alatom u kuhinji barataju svi, od vrhunskih chefova u skupim restoranima do bakica na prljavoj ulici kod kojih se najčešće i najbolje jede, wok je došao i u naše krajeve. Taman kada je fascinacija zapadnjačkim fast food lancima splasnula, s tradicionalnim zakašnjenjem, i naša je metropola dobila pokoji restoran egzotičnih jelovnika. Prava groznica svjetske kuhinje još nas nije zahvatila u onoj mjeri kao što je to slučaj s većim europskim gradovima i većina naših restorana samo koketira s idejom egzotike. Wokovi uvjerljivo vladaju novijom gastro ponudom Zagreba te su mnogima postali omiljena i nedvojbeno zdravija zamjena za tipičan američki fast food.
Rapsodija okusa, svježe povrće koje uslijed brze pripreme nije izgubilo svoja nutritivna svojstva, kao i spajanje slatkog, slanog, kiselog i ljutog ono je zbog čega se zaljubljuje u azijsku hranu, stoga ne znamo točno zašto domaći ugostitelji uglavnom štede naše okusne pupoljke prilagođavajući jela iz woka podneblju. Jasno je da wok nužno ne mora biti azijski i da je pristup egzotičnim namirnicama kod nas ograničen, no to ne mora značiti da ne žudimo za izvanrednim i nesvakidašnjim okusima kojima ćemo se uvijek iznova vraćati i bez pogovora za njih izdvojiti novac.
Ipak, na tri zagrebačke adrese rado bismo se predbilježili kao stalni gosti. Naša misija ovoga je puta bio najbolji wok u Zagrebu. Onaj koji će nam s prvim zalogajem osigurati osjećaj blaženstva, iznenaditi nas svojim bojama, mirisima i spojem okusa i upravo onaj kojeg nikako nećemo htjeti pojesti do kraja samo zato što je tako magično dobar.
Bistro Pauza
Možda ovo niste znali, no Bistro Pauza ( Preradovićeva 34) je među prvima u Zagrebu gurmanima ponudio jela iz woka. Iznimno ugodan i nepretenciozan, otvoren 2007. godine, zamišljen je kao spoj Mediterana i Azije uz dodatak dnevnih jela baziranih na sezonskim namirnicama. Bez mnogo pompe, Pauza iz godine u godinu pokazuje kako joj dobro leži ova fuzija. Ovdje se uz ručak pije fino vino, sve recepture potpisuju sami, namirnice su domaće, a ekipa profesionalna i opuštena. Wok koji smo ovdje probali bio je onaj s kozicama za koje smo doznali da su svježe azijske Black Tiger. Domaći rezanci, jaje, kikiriki, soja umak, limun i slatko-ljuti čili umak glavni su sastojci, a rezultat vrhunski. Iako najskuplji od tri woka koja smo odabrali (mala porcija je oko 40, a velika i do 80 kuna), cijena je itekako opravdana fantastičnim jelom koje nas je najviše podsjetilo na ona koja smo jeli na ulicama azijskih gradova s početka priče.
Umami
Umami označava peti okus i onaj je ugodan, slastan osjećaj koji nam potiču određene namirnice, a u malenom restoranu Umami u Skalinskoj ulici 3, otvorenom tek prije godinu i pol, taj osjećaj nastoje kroz hranu svakodnevno osigurati svojim gostima. Osim što se Umami nalazi u jednoj od najšarmantnijih ulica u gradu i što je s dolaskom toplih dana veliki užitak sjediti na malenoj terasi, ekipa koja ga čini osvaja svojom energijom i vjerom u to što radi. Vlasnik je u Umamiju ujedno i kuhar, svaki detalj koji krasi restoran sam je osmislio, baš kao i svako jelo na jelovniku. Cijene su konkurentske i cilj je da se svatko ovdje osjeća kao kod kuće. Naručuje se na šanku, što znatno ubrzava i pridonosi opuštenosti koja vlada Umamijem. Naglasak je na kvaliteti jela i sve namirnice su domaće, s raznih OPG-ova. Iz ponude nekoliko wokova odabrali smo onaj najpopularniji u Umamiju, ali i na Tajlandu. Pad Thai s kozicama nije razočarao i bio je pravi mali dašak egzotike u centru grada, bez obzira na to što se Umami želi odmaknuti od azijskog i prikloniti fusion strani. Mala porcija Pad Thaija će vas ovdje stajati 32, velika 39 kuna, a na vašem stolu će se naći idealno aromatično jelo koje će svakako izmamiti umami osjećaj.
Wok & Burger
Termin
ispod sata više nije rezerviran isključivo za najpopularnije zagrebačko mjesto sastanka, već u posljednjih nekoliko mjeseci označava i adresu sjajnog restorana
o kojem smo vam i sami već pisali. Urbani dizajnerski restoran brze hrane
Wok & Burger (Trg bana Josipa Jelačića 3) uz hamburgere nudi i odličan izbor jela iz
woka. Svježe i isključivo domaće namirnice temelj su ponude, cijene su i dalje više nego pristupačne, posebno s obzirom na lokaciju, a
wok koji smo isprobali bez dvojbe pripada na našu današnju listu. Najnoviji
wok iz ponude je Piletina s crvenim
thai curryjem u kojoj se spajaju domaći rezanci, kokosovo mlijeko, đumbir,
curry i povrće, pri čemu okusi nisu smanjeni, bogati su i naprosto očaravajući.
Foto: Matea Martek, Jure Perišić
Objavljeno: 24.04.2015. u 11:00