GASTRO

3 najbolja woka u Zagrebu

Gdje se u metropoli kriju najslasniji egzotični obroci?

najbolji wok u zagrebu 
Sparina, para koja šiklja iz bezbrojnih štednjaka na kolicima, omamljujuće dobri mirisi koji vas u valovima zapljuskuju dok se probijate kroz gomilu na ulici, kirurški precizni rezovi ananasa, lubenica i kokosa, znalačko prevrtanje wokovima na svakom koraku, jednako začinjeni doručak, ručak i večera u improviziranim restoranima na ulici... Ako ste ikada imali prilike posjetiti neki od azijskih gradova, znamo da jako dobro znate o čemu govorimo.

Upravo iz ovih krajeva, gdje njime kao osnovnim alatom u kuhinji barataju svi, od vrhunskih chefova u skupim restoranima do bakica na prljavoj ulici kod kojih se najčešće i najbolje jede, wok je došao i u naše krajeve. Taman kada je fascinacija zapadnjačkim fast food lancima splasnula, s tradicionalnim zakašnjenjem, i naša je metropola dobila pokoji restoran egzotičnih jelovnika. Prava groznica svjetske kuhinje još nas nije zahvatila u onoj mjeri kao što je to slučaj s većim europskim gradovima i većina naših restorana samo koketira s idejom egzotike. Wokovi uvjerljivo vladaju novijom gastro ponudom Zagreba te su mnogima postali omiljena i nedvojbeno zdravija zamjena za tipičan američki fast food.

Rapsodija okusa, svježe povrće koje uslijed brze pripreme nije izgubilo svoja nutritivna svojstva, kao i spajanje slatkog, slanog, kiselog i ljutog ono je zbog čega se zaljubljuje u azijsku hranu, stoga ne znamo točno zašto domaći ugostitelji uglavnom štede naše okusne pupoljke prilagođavajući jela iz woka podneblju. Jasno je da wok nužno ne mora biti azijski i da je pristup egzotičnim namirnicama kod nas ograničen, no to ne mora značiti da ne žudimo za izvanrednim i nesvakidašnjim okusima kojima ćemo se uvijek iznova vraćati i bez pogovora za njih izdvojiti novac.

Ipak, na tri zagrebačke adrese rado bismo se predbilježili kao stalni gosti. Naša misija ovoga je puta bio najbolji wok u Zagrebu. Onaj koji će nam s prvim zalogajem osigurati osjećaj blaženstva, iznenaditi nas svojim bojama, mirisima i spojem okusa i upravo onaj kojeg nikako nećemo htjeti pojesti do kraja samo zato što je tako magično dobar.
  
Bistro Pauza 
Bistro Pauza 
Bistro Pauza 
Bistro Pauza  
Bistro Pauza 
Bistro Pauza 
Bistro Pauza 
Bistro PauzaBistro Pauza

Možda ovo niste znali, no Bistro Pauza ( Preradovićeva 34) je među prvima u Zagrebu gurmanima ponudio jela iz woka. Iznimno ugodan i nepretenciozan, otvoren 2007. godine, zamišljen je kao spoj Mediterana i Azije uz dodatak dnevnih jela baziranih na sezonskim namirnicama. Bez mnogo pompe, Pauza iz godine u godinu pokazuje kako joj dobro leži ova fuzija. Ovdje se uz ručak pije fino vino, sve recepture potpisuju sami, namirnice su domaće, a ekipa profesionalna i opuštena. Wok koji smo ovdje probali bio je onaj s kozicama za koje smo doznali da su svježe azijske Black Tiger. Domaći rezanci, jaje, kikiriki, soja umak, limun i slatko-ljuti čili umak glavni su sastojci, a rezultat vrhunski. Iako najskuplji od tri woka koja smo odabrali (mala porcija je oko 40, a velika i do 80 kuna), cijena je itekako opravdana fantastičnim jelom koje nas je najviše podsjetilo na ona koja smo jeli na ulicama azijskih gradova s početka priče.
 
Umami 
Umami 
Umami 
Umami 
Umami 
Umami  
Umami  
UmamiUmami
   
Umami označava peti okus i onaj je ugodan, slastan osjećaj koji nam potiču određene namirnice, a u malenom restoranu Umami u Skalinskoj ulici 3, otvorenom tek prije godinu i pol, taj osjećaj nastoje kroz hranu svakodnevno osigurati svojim gostima. Osim što se Umami nalazi u jednoj od najšarmantnijih ulica u gradu i što je s dolaskom toplih dana veliki užitak sjediti na malenoj terasi, ekipa koja ga čini osvaja svojom energijom i vjerom u to što radi. Vlasnik je u Umamiju ujedno i kuhar, svaki detalj koji krasi restoran sam je osmislio, baš kao i svako jelo na jelovniku. Cijene su konkurentske i cilj je da se svatko ovdje osjeća kao kod kuće. Naručuje se na šanku, što znatno ubrzava i pridonosi opuštenosti koja vlada Umamijem. Naglasak je na kvaliteti jela i sve namirnice su domaće, s raznih OPG-ova. Iz ponude nekoliko wokova odabrali smo onaj najpopularniji u Umamiju, ali i na Tajlandu. Pad Thai s kozicama nije razočarao i bio je pravi mali dašak egzotike u centru grada, bez obzira na to što se Umami želi odmaknuti od azijskog i prikloniti fusion strani. Mala porcija Pad Thaija će vas ovdje stajati 32, velika 39 kuna, a na vašem stolu će se naći idealno aromatično jelo koje će svakako izmamiti umami osjećaj.
 
Wok & Burger  
Wok & BurgerWok & Burger
 
Termin ispod sata više nije rezerviran isključivo za najpopularnije zagrebačko mjesto sastanka, već u posljednjih nekoliko mjeseci označava i adresu sjajnog restorana o kojem smo vam i sami već pisali. Urbani dizajnerski restoran brze hrane Wok & Burger (Trg bana Josipa Jelačića 3) uz hamburgere nudi i odličan izbor jela iz woka. Svježe i isključivo domaće namirnice temelj su ponude, cijene su i dalje više nego pristupačne, posebno s obzirom na lokaciju, a wok koji smo isprobali bez dvojbe pripada na našu današnju listu. Najnoviji wok iz ponude je Piletina s crvenim thai curryjem u kojoj se spajaju domaći rezanci, kokosovo mlijeko, đumbir, curry i povrće, pri čemu okusi nisu smanjeni, bogati su i naprosto očaravajući.
  
Foto: Matea Martek, Jure Perišić
Objavljeno: 24.04.2015. u 11:00

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p