GASTRO

3 najbolje čokoladne torte u Zagrebu

FASHION.HR odabire mjesta koja morate posjetiti

3 najbolje čokoladne torte u Zagrebu 
Nismo fanovi veljače, moramo priznati. Jedino što izvlači njenu nedefiniranost, manjak sunca i dah koji se iz dana u dan ledi u zraku jest njena kratkoća. No, ta nam činjenica ne znači previše dok nam se usne povlače u smiješak na samu pomisao o proljeću koje je tako blizu, a tako daleko. 

Pesimizam na stranu, ono što svakako može uljepšati mjesec poklanjanja crvenih ruža i krafni jesu one male stvari koje nam zagriju srce baš svaki puta. A takva naša mala stvar ovaj put je bila čokolada. Sladak smo si zadatak zadali, a njegov rezultat bi mogao osladiti i koji vaš dan. Zavirili smo u zagrebačke ulice ne bi li pronašli najukusnije čokoladne torte. Jedno poslijepodne, nekolicina tramvajskih stanica, tri inspirativne priče te barem jedna kila viška i naša avantura je urodila plodom.
 
Prva stanica, Teslina 7 i novi stanovnik renoviranog Atrija, Torte i to. Jednu od najboljih ugostiteljskih priča s naših prostora zasigurno već znate, baš kao i famozni cheesecake koji je zaludio Zagrepčane, a potom i Sarajevo, Beograd te Podgoricu. Martina Bračić i dalje je presretna zbog svoje odluke o napuštanju uredskog posla i svom zaronu u svijet kolača, skoro jednako kao i mi. A sreću nam je osigurala i Martinina čokoladna torta sa sirom. Svježa, lagana, nevjerojatno fina i u prepoznatljivom duhu branda – minimalistička i kao ona kod kuće. Samo malo bolja… Okej, neusporedivo bolja. Raj za okusne pupoljke i mjesto idealno za jutarnju kavu, fin zalogaj i novine.
 
Torte i to   
Torte i to   
Torte i To 
Torte i to 
Torte i to 
Torte i to
Sljedeća adresa, Ulica popa Dukljanina 1, 'tamo negdje kod džamije'. Ponovo autorska i inspirativna te jedna od najpoznatijih adresa u Zagrebu. Na upit o slastičarni Mak Na Konac, Petre Jelenić, redovito ćete dobiti ekstatičan uzdisaj umjesto objašnjenja, a već na samom ulasku u maleni prodajni prostor znali smo da ćemo i sami od sada ovako objašnjavati o čemu je riječ. Prigušena svjetla, chic interijer i vesela ekipa čiji smijeh dopire iz kuhinje prvo je što nas je omelo u svečanom momentu biranja čokoladne torte. Pozitivna energija koja vlada cijelim kolektivom neupitan je sastojak i slastica, a ona koju smo naposljetku i odabrali u potpunosti je opravdala svoj naziv. Čokoladna dekadencija. Gotovo 70-postotna čokoladna torta, s dodatkom badema i kakaa. Više od jedne kriške nije moguće pojesti i zadovoljit će ona izbirljiva nepca koja traže posebniji okus.
 
Mak Na Konac 
Mak Na Konac 
Mak Na Konac
Naša treća postaja, čisto iz geografskih razloga, jedna je od najdugovječnijih i najlegendarnijih u Zagrebu. Malo tko nije čuo za slastičarnicu Orijent, njenu divnu tradiciju i božanstvene okuse. Još od davne 1936., kada ju je u Maksimirskoj 34 otvorio Zulfi Tahiri, ponosno prkosi svim ugostiteljskim mijenama glavnoga grada. Danas njome upravljaju Zulfijeve kćeri, Ildeza Tahiri Martelanc i Šeherezada Sučević, i dalje održavajući autoritet na slastičarskoj sceni svojim jedinstvenim receptima i vrhunskim, prirodnim sastojcima. Nakon nekoliko minuta kontemplacije i jednog došaptavanja gospođe u redu iza nas, odluka je pala, uzimamo Šesto čulo. Mliječna i gorka čokolada, lješnjak, slatko vrhnje, jaja i šećer. Topi se u ustima, nestaje u minuti i potpuno nas kupuje.
 
Slastičarnica Orijent Slastičarnica Orijent Slastičarnica Orijent  
Foto: Matea Martek
Objavljeno: 26.02.2015. u 13:48
Tagovi: Zagreb, hrana

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p