GASTRO

3 najbolje kave u Splitu

Gdje uživati uz šalicu kave?
3 najbolje kave u splitu
Š
to je to dobra kava, jasno je. Mjesto, način i proces uzgoja, pohrana, berba, transport. Tu je i prženje, znanje bariste, priprema kave i njena prezentacija. Stavke koje trebaju biti izvedene savršeno ne bi li se dobio uistinu hvalevrijedan produkt. Posvećenost procesu od njegova početka do kraja, istraživanje i koncentracija. Može i malo voćne arome, bez gorčine, da stvar bude zanimljivija.


Jasna je ovo jednadžba za ukusnu i kvalitetnu kavu no, kada pričamo o Splitu, ona dobiva sasvim novu dimenziju. "U Splitu se pije kava. Dugo i često", bio je odgovor jedne prave Splićanke na naše nepotrebno pitanje. Jer, Split i kava imaju posebnu vezu koja se ne dovodi u pitanje i ne podilazi nikakvim trendovima. "Zrnca koja život znače" u ovom se gradu pretvaraju u hedonistički ritual kojeg ne može narušiti nikakav moderan način života, nikakva užurbanost.

Najbolja kava u Splitu podrazumijeva izdvojeno vrijeme, milo sunce i ugodan ambijent, dok je društvo tek poželjna opcija, ne i krucijalna. Odlazak na kavu u ovom je gradu ritual, meditacija i lifestyle. Moment guštanja i pravo svakog Splićana. Usporavanje ionako blage brzine i utišavanje svijeta. A sve je to najljepše činiti na ova tri mjesta. Vjerujte nam na riječ, prišapnuli su nam sami Splićani.

galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija

Galerija

Kada se kava ispija u prizemlju nekadašnje palače iz 15. stoljeća, ona se pretvara ritual po kojem se kroji dan. Mjesto koje Splićani nazivaju svojim dnevnim boravkom smjestilo se u Dominisovoj 4 i nosi ime Galerija. Mirna je oaza u vlasništvu sadašnjih vlasnika devet godina, no nije tajna kako je Galerija oduvijek predstavljala mjesto dobre kave. U šalice se tako ulijeva Illy arabica, uz dodatnu ponudu Single Origin Arabice, a gosti mogu isprobati Ethiopiju, Columbiju, Costa Ricu, Indiju, Brazil i Guatemalu te vidjeti razliku u pojedinim blendovima. Kava se radi na aparatu Victoria Arduino Athena Leva, što zasigurno pridonosi kvaliteti.

dvor
dvor
dvor
dvor
dvor
dvor
dvor
dvor

Dvor

Ako vas u splitskom Dvoru kava ne oduševi, na koljena će vas zasigurno baciti ambijent. Tik uz more, na adresi Put Firula 14, nalazi se impresivna povijesna vila u kojoj se kušaju tradicionalni specijaliteti, fini kolači i kava s pogledom. "Uz vrhunske namirnice i tehnike pripreme hrane i slastica te educirano osoblje, prirodni je odabir i vrhunski Illy espresso. Illy je 100% arabica, mješavina 9 vrsta najbolje uzgojene i izabrane kave. Izbalansiran odnos između kiselosti i gorčine, uz nizak postotak kofeina, daje izvanrednu aromatičnost. Kao takva, zahtjevnija je za pripremu te su svi naši baristi prošli treninge Illy stručnjaka", ispričali su nam iz Dvora, dok nam je misli okupirao miris mora i borova koji na ovom mjestu dolazi kao bonus uz šalicu kave.

galerija umjetnina
galerija umjetnina
galerija umjetnina
galerija umjetnina
galerija umjetnina
galerija umjetnina

Galerija umjetnina

Osim što je mjesto od velike kulturne važnosti za grad Split, Galerija umjetnina u samom centru grada (Kralja Tomislava 15) skriva i jedno posebno mjesto za predah. Uz zidove na kojima je umjetnost ispisala retke i retke, na kojem se "spaja hrvatska umjetnička prošlost i sadašnjost", u bašti koja osigurava hladovinu i mir, Splićani ispijaju svoju kavicu. Ona je na terasi Galerije umjetnina popraćena pogledom na Dioklecijanovu palaču i zvonik sv. Duje i profesionalnom uslugom, a produžite li popodnevnu šalicu kave na aperitiv, budite sigurni da ćete u večer uploviti i uz finu glazbu.


Foto: Sonja Dvornik
Objavljeno: 29.06.2017. u 14:11

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p