GASTRO

3 najbolje kave u Zagrebu

Gdje popiti kvalitetnu kavu u metropoli?
3 najbolje kave u Zagrebu 
Ispijanje kave. Možete li zamisliti svakodnevicu bez ovog hedonističkog i često nužnog užitka? Ako ste s područja Balkana, čisto sumnjamo. Hedonisti kakvi jesmo, uz svoje se kave budimo, uz njih pravimo pauzu na poslu, eskiviramo predavanja na faksu, njih pijuckamo s bakom poslije ručka i uz njih guštamo na dugim seansama s prijateljicama.

Ipak, voljeli mi kavu ili ne, moramo priznati kako najčešće ne znamo što pijemo. Ne znajući za bolje, lako se zadovoljiti osrednjim bućkurišima iz aparata mlađih od same kave koju pijemo. No, koje su to odlike najbolje kave? Da ovo pitanje postavimo na nekoj od društvenih mreža, sigurni smo kako bi se lomila koplja, a rasprave završavale bez pobjednika. Razumijemo, materija je individualna, razni se kriteriji ovdje upliću, objektivnost teško da će prevladati... Ili?

Nekoliko je kriterija oko kojih se baristi slažu. Sirovina kave, uzgoj, obrada, priprema i prženje kave parametri su koje je bitno zadovoljiti kako bismo kavu doista mogli nazivati umjetnošću i praznikom za naše nepce, ali i um. Većina njih će nezainteresirano odmahnuti rukom na spomen mnogih mjesta poznatih po dobroj kavi, ne trošeći uopće energiju da nama, laicima, pojasne kako stvari doista stoje.
Kada smo se bacili u istraživanje najboljih zagrebačkih kava, svi putevi vodili su na tri mjesta. Nema osobe koja se nije složila oko ovog svetog trojstva, stoga smo ih odlučili i sami provjeriti. Senzibilni kakvi jesmo kad je riječ i o finesama poput atmosfere, uređenja i tople usluge, ova tri imena doista su zadovoljila sva naša osjetila.
 
Eliscaffe 
Eliscaffe 
Eliscaffe 
Eliscaffe 
Eliscaffe 
Eliscaffe 
Eliscaffe 
Eliscaffe 
Nazivate li Zagreb svojim domom, čisto sumnjamo da ne znate za Eli's Caffe. Nasuprot Britanca, majušan i chic kava bar izgledom je decentan, no njegova kvaliteta poznata je i van granica naše zemlje, i to s punim pravom. Eli's caffe ponosi se svojom vlastitom pržionicom i prvi je specijalizirani kava bar u Hrvatskoj. Iza njega se krije jedan od naših najboljih i najstrastvenijih barista, Nik Orosi, čija se ljubav prema kavi odražava u svakom detalju Eli's-a. Vrhunski aparat za kavu La Marzocco, kao i stroj za prženje kave koji se nalazi u baru ono su što prvo upada u oči i daje do znanja s kakvom se ozbiljnošću ovdje pristupa opojnom napitku. Intimna i nadasve ugodna atmosfera u samom centru grada je kao stvorena za istinsko uživanje i nemojte se začuditi kada ovdje sretnete koje poznato lice ili ako vas stručni konobar ohrabruje da svoju kavu probate bez šećera jer ćete jedino tako doživjeti pravi okus. Ovo je mjesto na koje se dolazi isključivo ako se želite prepustiti i doista guštati u kavi.
 
Cafe u Dvoristu 
Cafe u Dvoristu 
Cafe u Dvoristu 
Cafe u Dvoristu  
Jedan od najoriginalnijih i mnogima najomiljenijih prostora u Zagrebu jest Cafe u Dvorištu. Skriveno u tihom dvorištu u ulici Jurja Žerjavića, mjesto je to gdje su se spojili glazba, književnost, umjetnost i kava. Nešto novija je pržionica kave Cogito Coffee Roasters, gdje se proizvodi kava s najkvalitetnijih plantaža svijeta, poput onih Etiopije, Kenije, Brazila, Guatemale i Hondurasa te se miješanjem i eksperimentiranjem stvaraju potpuno novi i originalni okusi. Pržionica koja se nalazi tik do cafe bara znatno pridonosi toplini i obiteljskoj atmosferi koja kola zrakom, a nije rijetkost da konobare uhvatite u tihoj raspravi o kavi.
 
42 Coffee Co 
42 Coffee Co 
42 Coffee Co 
42 Coffee Co 
42 Coffee Co 
42 Coffee Co 
42 Coffee Co 
Naša sljedeća adresa također slovi za onu s najboljom kavom u gradu, iako je nešto novija. Nećemo lagati, interijer 42 Coffee Co. je taj koji nas je osvojio na prvu, a kava nas je dokrajčila. Moderan industrijski chic u ovom je prostoru točno na uglu Draškovićeve i Vlaške bio pun pogodak. Veliki stol koji dominira prostorijom, impresivan La Marzocco Strada aparat iza kojeg svoje čarolije muti nasmiješeno i izrazito stručno osoblje, brojne radionice i predavanja te suradnja s pržionicom Cogito Coffee stavlja ovo mjesto u zagrebačkih top tri.
 
Matea Martek
Foto: Matea Martek
Objavljeno: 30.03.2015. u 13:00
Tagovi: Zagreb, kavane, kava

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p