GASTRO

3 najbolje palačinke u Zagrebu

Odabrali smo najslađe adrese u gradu

3 najbolje palačinke u gradu  
Znate li onaj osjećaj ili, možda bolje reći, raj, koji vam se ukaže pri prvom grizu palačinke iz koje čokolada samo što nije kapnula? Mi itekako znamo. Pasionirani obožavatelji palačinki kakvi jesmo, sa sumnjom smo krenuli u našu svibanjsku misiju. Tri najbolje palačinke Zagreba. Može li doista jedna palačinka konkurirati cijelom buntu onih bakinih, kojima liječimo pad šećera u krvi cijeli život?
 
Odgovor na pitanje smo dobili, no ne i mnogo opcija za biranje. Za vrijeme pomnog istraživanja materije, na mnogim listama najboljih pojavljivala su se svega četiri do pet imena u Zagrebu. Ne znamo je li tome razlog slaba zainteresiranost Zagrepčana za ovu deliciju, neisplativost poslovanja ili loš marketing, no Zagreb doista na prste jedne ruke može izbrojati svoje dobre, specijalizirane palačinkarnice. 

Među tih nekoliko, otišli smo korak dalje i probrali svoja tri favorita. Težak zadatak degustiranja strpljivo smo podnijeli, a kriteriji biranja za kojima se uvijek vodimo, postavili su okvir iz kojeg smo zbog šarma nekih čak i izašli. Ono što nas svaki put osvaja, presudilo je i ovaj put. Uz, naravno, jako fine palačinke, nismo mogli zanemariti atmosferu, energiju koja vlada prostorom, uslugu, cijenu, kao i interijer, odnosno eksterijer. Sve zajedno upakirano je u naše najdraže palačinkarnice u gradu.
 
Kava Tava 
Kava Tava 
Kava Tava 
Kava Tava 
   
Kava Tava 
Kava Tava
Kava Tava

Neki će možda reći kako se Kava Tava ne svrstava u palačinkarnice, jer ovdje palačinke nisu one klasične, tradicionalne, no ovakve primjedbe nipošto ne uzimamo u obzir. Franšiza koja je u Zagreb donijela nešto drugačije, prepoznatljivo i izgradila jak brend ne prepuštajući ništa slučaju, ne samo da je među prvima na gastro scenu Zagreba uvela trend doručka, već posljednjih godina nudi doista jedne od najfinijih palačinki u gradu, ali služi i kao sjajan turistički proizvod. Baš sve, od izgleda stolica i boja koje se koriste u lokalima pa sve do podmetača ispod tanjura (mjesta za ljubljenje u Zagrebu su naš favorit), u Kavi Tavi priča ljupku priču. No, kako nam je rekao jedan od voditelja, cijela ta priča ne bi držala vodu da palačinke (ali i club sendviči) nisu vrhunski. Dokaz kvalitete jest i treća zagrebačka adresa Kave Tave. Uz originalan Britanski trg i nekadašnji Tom Tom, odakle je sve počelo 1998., te Tkalčićevu ulicu, Kava Tava krasi i Cibonin dom, no u nešto drugačijem aranžmanu. Kao što se Zagreb integrirao u Kavu Tavu na Britancu i Tkalči, ona kod Cibone pričat će priču o sportskoj legendi, Draženu Petroviću. Kad je pak riječ o palačinkama, u Kavi Tavi se nudi desetak kombinacija. Tri su osnovne namirnice Nutella, bijela čokolada i domaća marmelada, koje se kombiniraju s tri različita voća – bananom, jagodom i narančom. Za Blues i Jazz Chinkice s nešto manje punjenja morat ćete izdvojiti 21 kunu, te 26 kuna za obilate Disco, Hip Hop, Funky, Fusion, House i Coco Chinkice. Na prvi pogled bi vam se mogle učiniti malima no, vjerujte nam na riječ Chinkice su izrazito zasitne. 
 
Galapagos 
Galapagos 
Galapagos 
Galapagos 
Galapagos
 
Kada smo pokušali stupiti u kontakt s nekime tko bi nam mogao iz prve ruke ispričati nešto više o legendarnoj Galapagos palačinkarnici na Horvaćanskoj, naišli smo na Facebook koji nije ažuriran posljednjih nekoliko mjeseci, nepostojeću mail adresu i gotovo nikakav drugi kontakt. Jedino što smo čuli i pročitali bili su sjajni dojmovi i riječi hvale za najstariju zagrebačku palačinkarnicu. No, samo jedan korak u Galapagos bio je dovoljan da nam sve postane kristalno jasno. Famozna teta Branka s poslom nije stala ni jedne sekunde, a pritom nije skidala ni osmijeh s lica. Ušavši u naoko prazan prostor, u svega dvije minute više nismo imali gdje stati i zaredalo se dvadesetak narudžbi koje potom nisu stale pristizati. Jedna za drugom pekle su se palačinke, čekalo se i po 15 minuta u redu, a biralo se s menija na kojem se nalazi dvjestotinjak slatkih i slanih kombinacija palačinki po cijeni od 16 do 20 kuna. Naš odabir bila je palačinka s čokoladom, plazmom (smrvljeni keks) i bananom i nećemo vam lagati kada kažemo da je nismo mogli do kraja pojesti. Premda smo postali pomalo razmaženi novim zagrebačkim chic interijerima koji kolaju ugostiteljskom scenom, u Galapagosu se potvrdilo kako će zbog finog zalogaja sve ostalo pasti u drugi plan.
 
sladomazo  
sladomazo 
sladomazo 
sladomazo 
sladomazo 
SladoMazo 
 
Tkalčićeva ulica dom je još jednoj slatkoj postaji, dobro poznatoj palačinkarnici Sladomazo. Posljednjih pet godina svojom recepturom palačinki mamila je mnoge u Zelinsku ulicu, a preseljenjem u Tkalčićevu postala je dnevna rutina svih nas. Slatke i slane palačinke ovdje su najsličnije onim bakinim, no troduplo zasitne (probate li jednu od najpopularnijih, onu sa Snickersom, uvjerit ćete se). Drži se do tradicionalne recepture i iznimno kvalitetnih namirnica, a cijene se kreću od 15 do 20 kuna. Šarmantna ekipa Sladomaza koja će se ovoga ljeta naći i po nekim glazbenim festivalima i njihove slastice u našoj su nas svibanjskoj misiji definitivno uvjerili kako baka s početka priče ima opasne konkurente.
  
 
Foto: Jure Perišić, Matea Martek
Objavljeno: 29.05.2015. u 18:54
Tagovi: Zagreb, hrana, palačinke

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p