GASTRO

3 najbolje pizze u Zagrebu

FASHION.HR odabire svoje omiljene gastro adrese

 3 najbolje pizze u zagrebu

T
anka ili deblja, hrskava, s rastopljenom mozzarellom, pršutom ili inćunima, svježom rukolom, bosiljkom, plodovima mora ili s četiri vrste sira... Napolitana ili romana, Margherita ili Capriciossa... Termini koji baš na svakom jeziku izazivaju zazubice i pričaju sočnu priču o univerzalnom specijalitetu, njenom visočanstvu, pizzi, u čije smo kraljevstvo i sami zakoračili ovog mjeseca. 

Ono što su na Mediteranu i Bliskom Istoku drevni narodi pravili od tankog zapečenog tijesta i nekoliko datulja, malo ulja, sira i začina, a siromašni stanovnici Napulja doradili s rajčicama, češnjakom i inćunima, evoluiralo je u najpopularnije jelo današnjice. Za svojeg životnog vijeka još nismo naišli na osobu koja ne voli pizzu i čini se kako o njoj baš svi znaju sve te se o najboljima raspravlja istom žestinom kao o netom završenoj nogometnoj utakmici u kvartovskom kafiću. Sasvim logično, jer pizza je univerzalno prihvaćeno i cjenovno dostupnije jelo čija se priprema dovela do prave znanosti. Bez obzira na sve polemike o tome kakva bi ona trebala biti i koja je receptura najbolja, ono što je na kraju dana najbitnije je krajnje jednostavno – je li vam pizza fina ili nije. Ukusi se razlikuju, kao i recepture te bez puno filozofije i razbacivanja stručnim terminima valja pronaći mjesta koja rade pizzu baš po vašem guštu.

Mi smo takva tri pronašli i iskreno ćemo vam priznati jedno. Nakon što smo isprobali primjerke na ove tri adrese, shvatili smo kako do sada zapravo i nismo znali što znači dobra pizza. Možda vam zazvuči dramatično, možda je pomalo i sramotno, no istina je na koju nismo baš ponosni. Kvaliteta potpuno opravdava cijenu i iako se najbolje pizze u Zagrebu teško mogu ograničiti na samo tri adrese, ovo su one zbog kojih mi više nećemo naručivati iz lokalne pizzerije iz koje nam iščekivano jelo stiže hladno, i one zbog kojih su naši okusni pupoljci vidjeli komadićak raja i pretvorili se u prave razmažene princeze.
  3 najbolje pizze u zagrebu 3 najbolje pizze u zagrebu  
3 najbolje pizze u zagrebu
3 najbolje pizze u zagrebu
 
3 najbolje pizze u zagrebu 
3 najbolje pizze u zagrebu 
3 najbolje pizze u zagrebu
Karijola
 
Apsolutno svaka diskusija o najboljoj pizzi u Zagrebu počinje s Karijolom, pizzerijom koja je postavila standard kvalitete koji malo tko može zadovoljiti. Recepturom slične rimskim pizzama, Karijoline pizze su svoju priču započele na otoku Visu, a nastavile u Zagrebu, i to na dva mjesta - 2005. godine u Kranjčevićevoj, odnosno danas u Badalićevoj te u Vlaškoj ulici. Razlog zbog kojeg je Karijola iz godine u godinu proglašavana najboljom pizzerijom je jednostavan - kad je riječ o sastojcima, kompromisa nema. Koriste se samo oni vrhunski i bez obzira na uspjeh, ljestvica se konstantno postavlja sve više. Dostava u Karijoli ne postoji jer, kako kažu, čim pizza prijeđe prag restorana, to više nije to. Stoga, u Karijoli ćete guštati u hrskavom tankom tijestu, vrhunskim svježim sastojcima i ugodnoj atmosferi, a ako se nalazite u Vlaškoj, nakon pizze se možete uspeti uz stepenice i večer provesti u šarmantnom wine baru. Dvoumite li se oko toga koju pizzu odabrati, naš prijedlog je Karijola s domaćim umakom od rajčice, suhom i mokrom mozzarellom, pršutom, rukolom, cherry rajčicama, parmezanom i nešto češnjaka ili pak veličanstvena pizza sa shittake gljivama.
 
3 najbolje pizze u zagrebu  
3 najbolje pizze u zagrebu  3 najbolje pizze u zagrebu 
3 najbolje pizze u zagrebu 
   
3 najbolje pizze u zagrebu 
3 najbolje pizze u zagrebu 
3 najbolje pizze u zagrebu
Paesano

Na početku naše istrage o najboljim pizzama, jedno se ime spominjalo isključivo uz superlative. I doista, stručna i iznimno ljubazna usluga daju do znanja kako Paesano na Laništu nije tipična pizzerija. Restoran je zamišljen kao fine dining koncept koji spaja zavodljivu talijansku hranu i kontinentalni pristup s prihvatljivim cijenama. Na prvi pogled osvaja svojim interijerom koji potpisuju projektantice Melita Matasić-Paić i Ida Tanović, dok finalni udarac zadaje upravo pizzom. U obiteljskom restoranu koji postoji već četiri godine se do idealne recepture došlo eksperimentiranjem i od najkvalitetnijih sastojaka se ne odustaje. Tijesto pizze je u Paesanu nešto između napolitane i romane (srednje debljine), a osim standardnih vrsta pizza na jelovniku se nalaze i one nešto posebnije. Mi smo probali Paesano Due, pizzu s umakom od pelata, gaudom, mozzarellom, rukolom, sotiranim svinjskim lungićem, redukcijom aceta balsamica, cherry rajčicama te grana padanom i o njoj smo pričali danima.
 
3 najbolje pizze u zagrebu 
3 najbolje pizze u zagrebu 
  
3 najbolje pizze u zagrebu 
3 najbolje pizze u zagrebu
Duksa
 
Još jedno simpatično mjesto sjajne atmosfere i odlične pizze smjestilo se u Duknovićevoj ulici, po kojoj je i dobilo ime. Riječ je o pizzeriji Duksa, eklektičnom prostoru za čije su uređenje zaslužni sami vlasnici i mjestu koje je u kratkom vremenu postalo sinonim za jednu od najboljih pizza u Zagrebu. Vođeni jednostavnom filozofijom - dobra pizza, dobra kava, čaša-dvije vina ili pive te dobra glazba i društvo, stvorili su pizzeriju u kojoj se za vrijeme ručka traži mjesto više. Pizze se u Duksi dijele na crvene i bijele, a imena poput Bolje Grana na rukoli, nego golub na grani, Pol vrta u ovoj ima, Inćuni se izležavaju na maslinovom ulju (neće dugo) ili Kad jaganjci NE utihnu su ono na što mnogi zaista otkidaju. No otkida se i na sastojke, redom kvalitetne i vrhunske. Tanko, hrskavo tijesto s pokojim tajnim sastojkom, mozzarella izabrana između dvadesetak vrsta, fantastična šunka i panceta, svjež bosiljak i nježno maslinovo ulje ili pak umak od više sorta posebno uzgojene rajčice samo su neke od finesa do kojih se drži u Duksi. Trebate li pomoć pri izboru pizze, dobro je znati kako su najpopularnije Na ovu Dado otkida, Kad jaganjci ne utihnu i Koza nostra.
 
 
Foto: Jure Perišić, PR
Objavljeno: 21.09.2015. u 13:41

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p