GASTRO

3 najfinija kolačića za slatku veljaču

Domaće blogerice predlažu najbolje recepte za Cupcakese

 
cupcakes 
Šareni su, slatki, zabavni, prhki. Mogu biti i vrlo sočni, mame već na prvi pogled, dok na prvi griz tjeraju sve sulude misli o dijeti. Dok naša disciplina sa svakim novim pogledom na Cupcakese blijedi, nismo mogli odoljeti a da ne krenemo u potragu za najboljim verzijama kolačića u domaćoj blogosferi.

Milica s elegantnog Milinog Kuvara, Monika sa sjajnog BakeNoir, kao i Tanja s COOKam i guštam osigurale su nam tri genijalna recepta koja ćemo isprobati već ovog vikenda, a isto predlažemo i vama. Bilo da želite iznenaditi svoju bolju polovicu za Valentinovo, priuštiti si nešto slatko nakon ručka ili počastiti prijatelje, Cupcakesi su uvijek atraktivna ideja. Iako, pitate li nas, zagrižene hedoniste, razlog za uživanje u malim slatkim kolačićima doista nije potreban.
     
bake noir
 
Cupcakes od bundeve by BakeNoir

Sastojci:
140g brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1 žličica cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice muškatnog oraščića
1/4 žličica klinčića
1/2 žličice soli
2 jaja
80g bijelog šećera
80g smeđeg šećera
60ml ulja
200g pirea od bundeve

Postupak:
Ugrijte pećnicu na 180°C. U kalup za muffine rasporedite papirnate košarice.
U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, muškatni oraščić i sol. U većoj posudi pjenjačom izradite jaja, šećer, smeđi šećer i ulje. Dodajte smjesu brašna i začina i dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte pire od bundeve. Smjesu podijelite među papirnatim košaricama. Svaku napunite otprilike do pola. Pecite oko 20 minuta. Cupcakese odmah izvadite na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade prije ukrašavanja kremom.

Krema od cimeta

Sastojci:
200g krem sira sobne temperature
55g omekšalog maslaca
5 žlica šećera u prahu
1 žličica cimeta

Postupak:
Krem sir i maslac izradite električnim mikserom dok smjesa ne postane blijeda i glatka. Postepeno dodajte šećer i dalje miksajući. Na kraju umiješajte cimet.

Ušećerene sjemenke bundeve

Sastojci:
1 bjeljanjak
180g sjemenki bundeve
3 žlice bijelog šećera
3 žlice smeđeg šećera
1/2 žličice soli
1 žličica cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića

Postupak:
Ugrijte pećnicu na 180°C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Pjenjačom istucite bjeljanjak dok ne postane pjenast. Umiješajte sjemenke bundeve. U posebnoj zdjelici pomiješajte obje vrste šećera, sol, cimet i muškatni oraščić pa ih dodajte sjemenkama. Dobro pomiješajte tako da svaka sjemenka bude obložena šećerom i začinima. Smjesu u jednom sloju rasporedite na lim za pečenje i pecite 10 minuta. Na polovici pečenja ih jednom promiješajte. Pečene sjemenke ohladite na limu, a zatim odvojite one koje su se slijepile. Pohranite ih u dobro zatvorenoj limenoj kutiji ili staklenci s poklopcem. Pospite ih po kremi, a eventualne ostatke poslužite kao slatki zalogaj.
 
milin kuvar
 
Red Velvet Cupcakes by Milin Kuvar

Sastojci:
60g maslaca
170g šećera
1 jaje
2 i pol žličice kakao praha
3 žlice crvene boje za kolače u prahu
3 žlice ekstrakta vanile
120ml kiselog mlijeka
150g brašna
1/2 žličice soli
1/2 žličice sode
2 žlice alkoholnog octa

Bijela krema za nadjev:
115g maslaca
115g krem sira
320g šećera u prahu
1 žlica ekstrakta vanile

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U kalup za muffine poredajte 12 košarica. Maslac na srednjoj brzini umiksajte sa šećerom da postane prozračan pjenast pa pojačajte brzinu i dodajte jaje. Mutite sve vrijeme na najjačoj brzini da se jaje i maslac dobro sjedine. U manjoj posudi pomiješati kakao, boju i ekstrakt vanilije tako da dobijete pastu. Pastu dodajte smjesi jaja i maslaca i mutite da se boja ravnomjerno rastvori. Smanjiti brzinu pa naizmjenično dodavati: polovinu kiselog mlijeka, polovinu brašna, polovinu kiselog mlijeka i drugu polovinu brašna. Kada se smjesa sjedinila dodati sol, sodu i ocat. Smjesu vaditi žlicom za sladoled i ravnomjerno rasporediti u sve kalupe. Peći 20 minuta. Kada su pečeni, ostaviti ih u kalupu 10 minuta pa tek onda vaditi i ohladiti na žici za hlađenje. Kremu spremite tako što ćete maslac i krem sir mutiti na najjačoj brzini dok se potpuno ne sjedine, pa smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte šećer u prahu. Na kraju ulijte i ekstrakt vanilije, pa tom smjesom ukrasite pečene kolače.
 
 
cookam i gustam 
Schwarzwald cupcakes by COOKam i guštam

Tijesto:
2 jaja
120 g šećera
1 dl ulja
1/2 dl mlijeka
100 g brašna
3 žlice blanširanih pa mljevenih badema
2 žličice praška za pecivo
2 žličice kakaa u prahu
malo cimeta
prstohvat soli
višnje iz kompota

'Krema':
1 vrećica dr. Oetker šlaga (s vanilijom)
1/2 vrećice vanilija burbon šećera
par kapi maraschina

Čokoladne strugotine:
12 višanja iz kompota

Preljev:
1,5 - 2 dl soka od višanja iz kompota
1 žlica višanja iz kompota
1 žlica šećera
1 žlica meda
1 žlica aceto balsamica

Priprema:
Prvo napravite preljev.
U malu posudicu stavite sve gore nabrojane sastojke (višnje malo zgnječite vilicom) i uz povremeno miješanje kuhajte na laganoj vatri 20 min., odnosno dok se dovoljno izreducira. Procijedite i ohladite. Pećnicu zagrijte na 170°C.

U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto, osim šećera.
U drugu stavite jaja i šećer, miksajte par minuta pa smanjite brzinu miksanja na najmanju, dodajte ulje, mlijeko i pomiješane suhe sastojke.

Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama pa pažljivo rasporedite smjesu u košarice. Nemojte sipati baš do samog vrha. Na kraju u svaku dodajte i malo nasjeckanih višanja (otprilike 2 višnje po jednoj košarici). Pecite 15-ak min na 170°C. Izmiksajte šlag prema uputama na vrećici, tijekom miksanja dodajte malo burbon vanilija šećera i par kapi maraschina. Ako ne volite šlag iz vrećice, umjesto njega koristite tučeno slatko vrhnje. Ohlađene kolačiće ukrasite šlagom i struganom čokoladom. Na vrh svakog kolačića stavite malo preljeva i višnju.

Napomena - preljeva će vam ostati puno, al ne vrijedi se gnjaviti za manje. Može vam stajati u frižideru pa ga iskoristite i za druge slastice (sladoled, pannacottu...), a ako se razbacate sa šlagom i bude vam ga malo, brzinski smiksajte još jednu vrećicu :)
 
 
M.M.
Foto: Milin Kuvar, COOKam i guštam, BakeNoir
Objavljeno: 12.02.2016. u 15:23
Tagovi: hrana, recepti

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p