Što napraviti kada vas tmuran i maglovit zimski dan poklopi svojom težinom, a tračak sunca ne nazirete čak ni u svojoj mašti? Udahnite duboko, nabacite makar i onaj najslabašniji smiješak i sjednite negdje na vruću čokoladu. Ili još bolje, napravite je sami.
Zima uistinu može biti krasan period, sa svim svojim veselim događanjima i okupljanjima, no isto tako nas može smlaviti svojim kratkim danima, hladnoćom i nedostatkom sunca. U ovakvim situacijama jedino što možemo jest pomoći si malim ritualima i jednostavnim trikovima. Takav jedan, nezaobilazan i fin, je topla čokolada. Napitak koji je ujedno sinonim zimskih mjeseci jedna je od najboljih stvari koju vežemo uz hladni period, stoga smo vam za danas pripremili nekoliko brzopoteznih recepata kojima ćete uljepšati svoje dane i zagrijati hladne ruke. Držite ih nadohvat ruke, jer se zimski mjeseci znaju odužiti...
Meksička topla čokolada
Za one koji svoju regularnu čokoladu požele dodatno začiniti, rješenje je meksička topla čokolada. Od sastojaka će vam trebati 4 žlice nezaslađenog kakao praha, 1 mali komad tamne čokolade, 1/2 žličice mljevenog cimeta, 1 prstohvat čilija u prahu te 3/4 šalice mlijeka. Po izboru možete umiješati i malo ruma ili tequile za čokoladu po mjeri odraslih. Pomiješajte kakao, cimet i čili u prahu, dodajte tamnu čokoladu i u mješavinu ulijte mlijeko. Miješajte sve dok se svi sastojci ne povežu. Umiješajte vaniliju, po želji dodajte malo sladila i poslužite.

Topla čokolada s kikiriki maslacem
Bogata i kremasta, ova čokolada će zamijeniti desert nakon ručka i grijati vas u hladnim zimskim danima. Za ovaj recept će vam dobro doći blender, ali ako ga ne posjedujete možete sastojke pomiješati u malom loncu na toplom štednjaku sve dok ne dobijete kremastu smjesu. Sastojci za toplu čokoladu s kikirikijem su 1-1/2 šalica punomasnog mlijeka, 1/2 šalice srednje slatke čokolade i 1/4 šalice kremastog maslaca od kikirikija. Za preljev pripremite 1 šalicu hladnog slatkog vrhnja, 1 žličicu zaslađivača, dok vam za čokoladni sirup trebaju 2 žlice rastopljenog maslaca od kikirikija. Priprema tople čokolade: u blenderu pomiješajte mlijeko, kockice čokolade i kikiriki maslac. Bit će dovoljno 4-5 minuta miksanja. Dok se čokolada miješa, napravite preljev tako da u zdjeli električnog miksera pomiješate vrhnje i zaslađivač. Miksajte dok smjesa ne postane meka i podatna. Vruću čokoladu prelijte sa šlagom, otopljenim kikirikijem i čokoladnim preljevom.
Red Velvet čokolada
Sočna, bogata i jednostavna za pripremiti, Red Velvet čokolada će vam se instantno svidjeti. Sastojci koji će vam trebati jesu 1 šalica obranog mlijeka, 1/2 šalice nasjeckane gorke ili polu-slatke čokolade, 1 - 1 1/2 žličica crvene boje za hranu i 1 žličica vanilije. Za šlag će vam biti potrebno 1/4 šalice vrhnja za šlag, 1 žlica šećera u prahu i 1/2 žličice vanilije. Zagrijte mlijeko tako da bude srednje toplo, umutite čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte boju za hranu i vaniliju te zamutite šlag. Toplu čokoladu poslužite prelivenu sa šlagom i posutu čokoladnim mrvicama.
M.M.
Foto: luvoinc.com, nutmegnanny.com, heathersfrenchpress.com
Objavljeno: 13.12.2015. u 00:00