GASTRO

5 čarobnih mjesta na Jadranu stvorenih za uživanje

Kultne adrese na kojima će ljeto biti slađe

dubrovnik
Za mnoge, ljeto je hedonizam sam po sebi. Ipak, na nekim mjestima on se može rezati nožem po zraku i neke su adrese postale njegov sinonim. Čaroban ambijent, dobar zalogaj, vrhunska čaša vina... I sve to uz miris mora i šum valova.

Izazivamo vas da krenete duž naše obale i zaustavite se na svakoj od ovih adresa. Lounge bar, kavana, bar ili restoran klasifikacije su koje nas u ovom slučaju ne zanimaju. Jedina poveznica ovim lokacijama jest uistinu posebna atmosfera te svojevrsni kultni status. Vrijeme je da krenete, a mi vam obećavamo nešto specifično, magično i nešto po što ćete se poželjeti vraćati...
 
kavana wagner 
kavana wagner 
opatija
Opatija – Kavana Wagner
 
Hedonistička ruta Jadranom ne može proći bez bajne austro-ugarske ljepotice Opatije. Mondeno odmaralište možda više ne broji goste kao nekoć, no njegove brojne vile, ljetnikovci, šetališta, luksuzni hoteli i legendarne terase nisu izgubile svoj sjaj. Jedan od najluksuznijih opatijskih hotela smješten u samom centru Opatije, uz prekrasni park i crkvu Sv. Jakova s jedne strane, te poznato opatijsko šetalište Lungo mare, skriva i najpoznatiju opatijsku kavanu Wagner. Ovdje se mogu kušati kolači i slastice, kao i ručno rađene luksuzne čokoladne praline Milenij Choco. Čar ljetne noći na terasi kavane Wagner svakako morate okusiti, baš kao što su to nekoć činili car Franjo Josip, carica Sissi, Čehov i James Joyce, famozna plesačica Isadora Duncan, Giacomo Puccini...

Boškinac 
Boškinac 
Pag – Boškinac
 
Boškinac je mjesto koje dugi niz godina priča čarobnu pašku priču i otoku Pagu osigurava pravo gastronomsko utočište. Ovdje se šire mirisi kadulje i vrijeska, sanjari se ispod baldahina pokraj guste borove šume, domaći se okusi prezentiraju na moderan način, a neka od najboljih hrvatskih vina kušaju se uz pogled na mirno novaljsko polje. Hotel, vinariju i restoran Boškinac svojedobno je hvalio i Anthony Bourdain, a u želji da nastave stoljetnu tradiciju i ponude najbolje od otoka Paga, domaćini Mirela i Boris Šuljić stvorili su ovu luksuznu obiteljsku oazu koja omogućava potpun odmak od svakodnevice upotpunjen tradicionalnim otočkim specijalitetima i vinarijom na koju su iznimno ponosni.

dvor 
dvor 
Split – Dvor
 
Split je u posljednje dvije godine svojom ponudom procvjetao, što će zasigurno s osmijehom na licu potvrditi svi njegovi rezidenti. Zgodna mjesta niču na sve strane, a jedno od takvih je i Dvor na Firulama. Tik uz more, nešto noviji restoran udomaćio se u grandioznoj povijesnoj vili uz koju su u paketu došli i prekrasan pogled i ambijent. Terezini stihovi Nima Splita do Splita u ovom su slučaju doista uvjerljivi, a u Dvoru ćete moći isprobati tradicionalnu kuhinju s modernim zaokretom, popiti kavu i pojesti kolač guštajući u romantičnom vrtu i osluškujući more.

laganini 
laganini 
Palmižana – Loung bar Laganini
 
Ako ste u potrazi za jadranskim rajem na zemlji, dalje od Laganinija na Palmižani ne trebate tražiti. Lounge bar je u ovom slučaju doista vjerodostojan opis, jer u sklopu jednog od najekskluzivnijih ribljih restorana u Hrvatskoj moći ćete neometano lješkariti u privatnosti i hladovini svoje udobne masline, pijuckati Mojito s mentom koja raste na samom otoku Palmižani i meditirati uz pogled na tirkizno plavo more zaljeva Vinogradišće. Nikako ne smijete propustiti ni domaću rakiju kojom će vas uvijek raspoloženo osoblje mamiti da svoj boravak produžite do kasnih popodnevnih sati, kada će se i decibeli iz obližnjih zvučnika povećati.

cave bar more 
cave bar more 
Dubrovnik – Cave Bar More
 
Dubrovnik skriva mnoge dragulje u svojim uličicama, no Cave Bar More uistinu je onaj unikatan. U relaksirajućem okruženju prirodne spilje, na tri kata prostire se prekrasno uređen bar u kojem se ispijanje koktela pretvara u pravi doživljaj. Cave Bar smješten je ispod Hotela More, a sama spilja je otkrivena za vrijeme renoviranja hotela. Ne moramo ni spominjati kako će ljeti ovaj bar biti idealna prilika za bijeg od vrućine, kao i opcija za lagani večernji izlazak.
  
 
Matea Martek
Foto: Facebook, hotel-more.hr
Objavljeno: 27.07.2015. u 10:01

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p