GASTRO

5 najvećih trendova na području zdrave prehrane

Koje namirnice su trenutno apsolutni hit?
 
Baš kao što volimo pratiti modne trendove, izuzetno je zanimljivo promatrati i mijene na području prehrane. U jednom trenutku se određena namirnica može naći u svakom hladnjaku i na svakoj polici, dok u sljedećem trenutku ona biva zamijenjena nekom novom, u čiju su veličanstvenu moć uvjereni apsolutni svi.

Kad je riječ o vrućim novim trendovima na području zdrave prehrane, Google se pokazao glavnim izvorom informacija. O čemu se najviše trenutno priča, kakvi recepti kolaju internetskim bespućima i koje su namirnice ovoga trenutka najveći hit, otkriva upravo najpoznatija internetska tražilica u svojoj sekciji Trendovi. Možda ste verzije ovih šarenim primamljivih tanjura već vidjeli na svojim Instagram feedovima i omiljenim blogovima, no mi vam donosimo dodatne razloge da ih uvrstite u svoje menije.
 
acai    
Açai
Trebate li ideju za zdrav doručak, Açai zdjelica bi mogla biti baš po vašem ukusu. Bogata antioksidansima i vlaknima, brazilska palma Açai proizvodi istoimene bobice koje su postale veliki hit unazad nekoliko godina. Trenutno su one jedan od sastojaka zdravog doručka, i to u obliku puree smjese, a sudeći prema brojnim Instagram fotografijama, uz nju najbolje idu banane, granola, grožđice i kokos.
 
matcha čaj
Matcha čaj
Nekoć omiljeni napitak samuraja, Matcha čaj se također trenutno nalazi u središtu pozornosti ljubitelja zdrave prehrane. Pogoduje metabolizmu, sagorijeva kalorije, detoksicira i popravlja raspoloženje, a bogat je i antioksidansima. Jedna šalica ovog čaja ekvivalent je 10 čaša zelenog čaja u listićima, što je dovoljno da ga proglasimo čarobnim i uvrstimo u svoje dnevne rasporede.
 
kurkuma
Kurkuma
Volite li egzotične začine, sigurni smo kako ste već upoznati s kurkumom, indijskim svetim začinom dobivenim iz biljke Curcuma Longa iz obitelji đumbira. Snaga ovog začina ekvivalent je cijeloj plejadi lijekova, a najpoznatija je kao sredstvo u borbi protiv dijabetesa, srčanih problema, raka, dobra je za kožu, ali i za mozak.
 
ulje kokosa 
Ulje kokosa
Iznimno popularno prije par godina, ulje kokosa zadržalo je zvjezdani status zahvaljujući svojim brojnim pozitivnim djelovanjima. Ulje kokosa će tako pogodno utjecati na stres, kolesterol, probavu i čini se kako ga nećemo tako skoro izbaciti iz svojih kuhinja, ali i kupaonica. 
 
pitaya
Pitaya
Ako vam Açai zdjelica za doručak nije posebno draga, razmislite o Pitayi, odnosno voću imena Dragon fruit koje se u Aziji nalazi na svakom koraku. Osim što izgleda jako zanimljivo, ono je izrazito zdravo i jedan je od trenutno najvećih hitova na području zdrave prehrane. Najlakše će ga biti umiješati u vašu klasičnu zdjelicu sa žitaricama za doručak.
 
M.M.
Foto: Pinterest, Aiya, Kellie’s Food to Glow, Bai
Objavljeno: 02.07.2015. u 12:32

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p