GASTRO

Adrese u okolici Zagreba idealne za nedjeljni ručak

Maknite se iz grada i uživajte u prirodi i domaćoj hrani
nedjeljni ručak
Znamo. Tmurno je, zimsko i ne, nije idilično kao što to prikazuju interneti sa svojim Pinterest mapama, Tumblrima, WeHeartItovima i inim okupljalištima ulickanih vizuala. Takav period, sa svojim sunčanim jutrima i bajkovitim snježnim šumskim puteljcima na našem podneblju živi ravno tri dana, tjerajući nas ovih ostalih da se zavlačimo u svoje jazbinice i čekamo toplija vremena.

No, pesimizam i manjak energije na stranu, tih vremena ćemo se načekati, stoga smo stvari uzeli u svoje ruke i čvrsto odlučili iskoristiti vikend. Jer, svijet će u ponedjeljak biti ljepši ako nedjelju provedemo u dobrom društvu, s dobrom hranom i u prirodnom okruženju. Saveznici su nam u tome ovog puta dobri stari restorani u okolici Zagreba. Želite li fino (i tradicionalno) prezalogajiti, ovo su mjesta na koja bi bilo dobro zaviriti...

Mala hiža

Mala Hiža, Čakovec

Na oko sat vremena vožnje od Zagreba, smjestio se topli restoran o kojem smo već u nekoliko navrata pisali. Stara međimurska kuća obitelji Tomašić okružena jezercima dočekat će vas raširenih ruku i u kombinaciji s moderniziranim starinskim jelima. Preporuka su sezonska jela s lokalnim svježim namirnicama, dok je rezervacija stola obavezna.

grgosova spilja

Grgosova Špilja, Otruševec

Poželite li sami, u paru ili s obitelji kušati jela sjeverozapadne Hrvatske, morate se uputiti u Gostionicu Grgosova Špilja u Otruševcu kraj Samobora. Rustikalni restoran u svojoj će vam toploj atmosferi ponuditi tradicionalna jela s nešto modernijim pomakom, kao i sjajna jela s roštilja.

gabreku

Gabreku, Samobor

Ako ste iz Zagreba, gotovo je nemoguće da ne poznajete gastronomski opus restorana Gabreku. Tradicionalni restoran čiji jelovnik pažljivo prati recepte iz tridesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća bio je obavezna vikend postaja naših baka i djedova, baš kao i roditelja. Poznata samoborska krčma gurmane će tetošiti prepoznatljivim specijalitetima pripremljenima od domaćih namirnica među kojima se ističu oni koji već više osam desetljeća obitavaju na jelovniku - juha od šumskih gljiva, teleće koljenice, pečeni vepar, fileki, šparoge, vrganji, pohani ili dinstani mozak...

bolfan vinski vrh

Bolfan Vinski vrh, Hrašćina

Prekrasno imanje vinara Tomislava Bolfana smjestilo se na adresi Gornjaki 56 u Hrašćini i, osim prekrasnim pogledom, osvojilo je mnoge svojom filozofijom koja se fokusira na domaće, zdravo i samoodrživo. Mnoge se tako namirnice uzgajaju u blizini imanja, a uz domaću će hranu savršeno ići i kvalitetno vino iz Bolfanove vinarije. Nakon ručka pravi će užitak biti prošetati puteljcima do vinskog vrha, s pogledom na ekološke vinograde.

zaboky

Zaboky, Zabok

Još jedna adresa koja nas redovito osvaja svojim rustikalnim ambijentom i zagorskim specijalitetima jest ona restorana Zaboky u Zaboku. Topla juha popraćena jelima iz krušne peći svakome će uljepšati dan, a poželite li da užitak traje još malo duže, tu su i slatke kućice u sklopu izletišta Zaboky u kojima možete provesti vikend.

M.M.
Foto: Facebook
Objavljeno: 12.11.2016. u 09:38

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p