GASTRO

Ako ste mislili da je omlet dosadan i bazičan doručak, ovaj će vas recept uvjeriti u suprotno!

Foodoris: veganski omlet s gljivama i maslacem od bučnih sjemenki

Ovaj 'omlet' od slanutkovog brašna odlična je, proteinska, zamjena za jaja. Po želji možete dodati začine koje volite, sitno nasjeckanu papriku ili neki drugi dodatak koji će ovaj 'omlet' učiniti još zanimljivijim. Također punjenje možete napraviti po vlastitom guštu ali ova kombinacija tostiranih bučinih sjemenki, gljiva i karameliziranog luka te rikole neće vas ostaviti ravnodušnima, obećajem! - govori Doris koja nam je i ovog vikenda pripremila još jedan sjajan recept, a s kojim ćemo rado započinjati svoj dan!

Sastojci za dva omleta:

- 250 ml slanutkovog brašna (fino mljevenog)
- ¼ žličice kurkume
- ½ žličice češnjaka u prahu
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žlica nutritivnog kvasca
- dimljena sol (ili obična), papar
- 1 šalica vode
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Sastojci za maslac:

- 1 šalica bučinih sjemenki
- ½ žličice soli
- 1-2 žlice maslinovog ulja (opcionalno)

Sastojci za gljive:

- pola luka (srebrenac)
- 2 + ½ šalice gljiva (cca. 250 g)
- sol, papar
- pola vezice peršina



Priprema:


Na suhoj tavi tostirajte bučine sjemenke (uz često miješanje). Zatim prebacite tostirane sjemenke i sol u multipraktik/sjeckalicu i miksajte dok ne dobijete glatki maslac. Ako imate slabi mikser, dodajte ulja po potrebi. Luk narežite na tanke ploškice i stavite pirjati na malo ulja. Kada je omekšao, dodajte gljive i začine te poklopite na nekoliko minuta, a zatim otklopite i pustite da voda iz gljiva ishlapi. Po želji možete dodati malo smeđeg šećera i aceta balsamica da dobijete efekt karamelizacije. Pustite još nekoliko minuta da se gljive poprže, a kada su gotove dodajte nasjeckani peršin i pomiješajte.


U zdjelu stavite sve suhe sastojke za palačinke i pomiješajte. Zatim dodajte one mokre i pjenjačom umutite u smjesu nalik onoj za palačinke. Smjesu pecite na lagano nauljenoj tavi nekoliko minuta sa svake strane, a zatim stavite na tanjur i odmah ih lagano savite. Donji dio premažite maslacem, dodajte gljive, svježu rikolu te servirajte toplo.

Objavljeno: 26.09.2020. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p