GASTRO

Američki keksi koje će obožavati čokoljupci!

Recept koji ćete sigurno ponoviti!

Sigurno svatko od nas ima svoju viziju savršenog jutra, no ono što svako jutro sigurno čini znatno boljim jest uz omiljenu kavu svoj dan započeti i s keksima i to iz kućne radinosti. Iako danas u brojnim trgovinama možete pronaći razne slatke zalogaje, oni napravljeni unutar vlastitog doma čine poseban gastro doživljaj, pogotovo ako ih pripremate za vama drage osobe.

Keksići osim što predstavljaju desert kojeg zaista svi obožavamo, oni su ujedno i vrlo praktičan zalogaj kojeg možete ponijeti sa sobom gdje god krenuli te ih kao takve podijeliti s dragim ljudima koji vas okružuju. Chocolate chip cookies poznata su gastronomska poslastica u Americi, pa ste tako sigurno nebrojeno puta vidjeli u raznim filmovima ili serijama kako uz obaveznu čašu mlijeka, njihova jutra započinju i ovim slatkim zalogajem, stoga smo potražili sjajan recept kod mladog blogera, Marka Josipovića, koji nam je otkrio i korake same pripreme, kako bi čokoladni keksići baš uvijek ispali savršeno!

Sastojci:

- 170 g maslaca
- 200 g smeđeg Muscovado šećera
- 50 g šećera
- 1 žličica ruma
- vanilin šećer
- 1 jaje i 2 žumanjka
- 200 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 3/4 žličice sode bikarbone
- 300 g čokolade za kuhanje

Postupak:

U lončić na srednjoj vatri stavite 120 g maslaca. Kada se maslac rastopi, nastavite ga kuhati, sve dok se ne zapjeni i poprimi smeđu boju. Zatim ugasite vatru i prelijte smeđi maslaca u veliku zdjelu. Dodajte 50 g maslaca u još vrući smeđi maslac i sve promiješajte dok se ne rastopi. Dok se maslac hladi, nasjeckajte čokoladu za kuhanje na komadiće i pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol te zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U lagano ohlađeni maslac dodajte oba šećera, vanilin šećer i rum te dobro promiješajte, a zatim dodajte jaje i žumanjke. U smjesu s jajima dodajte brašno i dobro promiješajte dok se sve ne sjedini. Na kraju je potrebno staviti još samo nekoliko komadića čokolade i kolač je spreman za pečenje.

Na pleh prekriven papirom za pečenje rasporedite smjesu koristeći žlicu za sladoled, ali nemojte staviti kuglice smjese preblizu jer se rašire tijekom pečenja. Pecite 10-12 minuta, a nakon pečenja ih ostavite da se hlade 3 min na plehu, a zatim ih premjestite da se ohlade. Drugi način pečenja je da prekrijete pleh papirom za pečenje i cijelu smjesu preko njega rasporedite te ga pečete 20-30 minuta rotirajući pleh nakon 10-15 minuta pečenja. Kada se cijeli kolač ohladi, narežite ga na kockice ili kvadre te poslužite uz osvježavajuću čašu mlijeka!

Foto: Marko Josipović
Objavljeno: 16.08.2019. u 10:29
Tagovi: kolači, desert

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p