GASTRO

Brački restoran koji obavezno morate posjetiti

Egzotika dalekih krajeva i tradicije stanuje u Bolu 
Vagabundo 
Teško je pronaći osobu koja ima nešto protiv toga da ga se tetoši dobrom hranom, posebno ako je riječ o spoju okusa i mirisa kuhinja u kojima odzvanjaju svi svjetski jezici u kombinaciji s tradicionalnom hrvatskom spizom. No, upravo je to misija restorana na otoku bijelog kamena, gdje se smjestio krunski dragulj plaža hrvatske obale - Bol.

Egzotika je na Braču na dohvat ruke i upravo to sladostrašće gosti imaju priliku osjetiti na pijesku Bola gdje se raskomotio restoran Vagabundo. Suptilnim zveketom posuđa, delikatno balansiranim mirisima, okusima i teksturama chef Vinko Marinković vodi nas na ukusno gastro putovanje svijetom bez da smo ikada podigli stopala s tla Lijepe Naše.
 
Kao klinac s velikim dječjim znatiželjnim očima promatrao je roditelje kako slažu mala remek djela dalmatinske spize i klica je pala na plodno tlo. Zalijevana dugo usađenim nemirom i dromomanskim porivom za putovanjem rasla je i povela Vinka na šesnaestogodišnji putopis svjetskim trpezama. Bermudi, Kajmansko otočje, SAD, Tajland... Sve ovo nosilo je intelektualno-osjetilno-duhovne pouke koje su samo potpirile kreativnu iskru chefa Marinkovića. Kada naš obrok skuha čovjek koji je na jeziku imao klokana, hrabro ušao u klinč s aligatorskim mesom, spojio zmijsko tijelo s raviolima ili uživao u proteinskoj bombi kukaca možemo biti sigurni da nas ne čeka nimalo klasično putovanje. Sva istraživanja i eksperimenti s okusima i namirnicama rezultirali su entuzijazmom kojim se odlučio vratiti u svoju rodnu zemlju i započeti ljubavnu aferu egzotičnog i tradicionalnog.
 
vagabundo 
vagabundo  
Vinko Marinković svoje svjetske gastro doživljaje prenio je na domaće piate. Svaki piat ima svoju priču, a domaće delicije obukao je u zamamno ruho i začinio ih okusima koji se pamte duže vrijeme. Sam Vinko za svoja čarobna gastro putovanja kaže:

''Mislim da je većini kuhara, pa tako i meni, u krvi da isprobamo, a i pripremimo što više različitih vrsta jela te da eksperimentiramo s hranom. Stoga, kad god putujem ili mi se pruži prilika, ne dvoumim se, nego obavezno kušam ili pripremim neko jelo koje do sada nisam. Jednom prilikom, kada sam kuhao na ruskoj jahti, pripremao sam Jambalayu s krokodilskim mesom. Mnogi se zgražaju na samu pomisao da bi netko mogao koristiti krokodila kao namirnicu, a kamoli da ga probaju, a zapravo nisu ni svjesni da, iako krokodilsko meso zvuči podosta egzotično i nesvakidašnje, zapravo je vrlo slično piletini i veoma ukusno, meko, a i zdravo. Postupak pripreme Jambalaye se i nije u mnogome razlikovao od uobičajenog samo što je uz standardne namirnice – povrće i rižu, sadržavala i krokodilsko meso. Volim uklopiti neke nove, egzotične namirnice u tradicionalna jela. Tako da sam jednom prilikom pripremio gulaš, ali sa mesom zebre. Pripremao sam ga kao da pravim gulaš od mesa divljači jer je meso zebre u mnogočemu slično divljači. I naravno, gulaš je bio izvrstan. Još jedno jelo koje sam pripremao, a ostalo mi je zapamćeno kao nevjerojatno ukusno, su ravioli s mesom čegrtuše. Sva ova jela koja sam spomenuo, u našim krajevima su poprilična nepoznanica i većina će na sam spomen reagirati podosta negativno. No, ja bi toplo preporučio svima da izađu iz svakidašnjih okvira prehrane i usude se isprobati nešto novo jer mogu samo profitirati i proširiti svoje kulinarske vidike.''
 
vagabundo 
Zaboravite restorane brze hrane koji se poput zaraze šire okusnim pupoljcima. Vagabundo je specifično orijentiran na najbolje svježe namirnice lokalnih proizvođača, a esencijalni moto je očuvanje izvornih nutritivnih sastojaka. Uloga pripreme hrane je samo vizualno i okusno obogaćivanje onoga što je priroda već učinila sama. Ne možete protiv majke prirode.

Stoga, ponesu li vas vlastite nemirne struje put Brača i stopala se ukopaju na bolsku plažu, a vaš unutarnji divljak traži novu porciju uzbuđenja, ponudite mu avanturu na tanjuru...
  
vagabundo  
vagabundo  
Foto: PR
Objavljeno: 20.08.2015. u 10:07

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p