GASTRO

Cheesecake sladoled od jagode savršen za ljeto!

Slatka uživancija!
Jedna od stvari zbog kojih se radujemo produženim vikendima, blagdanima, putovanjima u europske gradove je baš - sladoled. Kada imamo slobodnog vremena vrlo se često sjetimo uživati u slatkom osvježenju, a okus ove slastice gotovo da nas može hipnotizirati. 
 
Obožavanje sladoleda ponekada ide do te mjere da nas, kada zažmirimo, okus može odvesti u najbolje slastičarnice u svemiru, u kojima bismo mogli biti danima, tjednima. Zapravo, kada malo bolje razmislimo, kada jedemo sladoled odmah nam je praznik. Praznik za okusne pupoljke. Čak i ako niste planirali odlazak ili putovanje, a trgovine su zatvorene jer su praznici, sladoled još danas može biti na vašem stolu. I to, vaš, domaći sladoled. Pripremite se za bogat, kremasti sladoledni recept za koji trebate izdvojiti samo pola sata svog vremena. 
 
Za biskvit: 

150 g hladnog maslaca
150 g brašno
40 g šećera
 
Za sladoled:

100 g slatko vrhnje
200 ml mlijeka
4 žumanjka
150 g šećera
200 g mascarponea
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
¼ žličice soli
5 žlica džema od jagoda
 
 
Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Stavite veliku zdjelu u zamrzivač da se ohladi. U međuvremenu, napravite biskvit. Dodajte maslac, brašno i šećer u stroj i miješajte dok smjesa ne bude poput sitnih krušnih mrvica. Podijelite ju u pravokutnu posudu, otprilike 10 cm x 25 cm, i čvrsto pritisnite na podlogu, a zatim pecite 20 minuta, sve dok ne postane zlatne boje. Pustite da se potpuno ohladi. Napravite bazu za sladoled tako što ćete pomiješati slatko vrhnje, mlijeko, žumanjke i šećer. Kuhajte na srednje jakoj temperaturi.
 
Koristite pjenjaču da se mješavina neprestano kreće i nastavite kuhati nekoliko minuta dok se ne zgusne. Maknite s ploče za kuhanje, dodajte mascarpone, vaniliju i sol i ostavite da se ohladi. Povremeno smjesu promiješajte. Nakon hlađenja, stavite u hladnjak na dva sata da se još bolje ohladi. Kada se sladoled smrzne, usitnite polovicu kolača i umiješajte ih u sladoled. Drugu polovicu narežite na ploškice i poslužite kao ukras na sladoledu. U sladoled dodajte džem, jednu po jednu žlicu, pazite da ne pretjerate, i imajte na umu da bi se u sladoledu trebali vidjeti tragovi džema. Pri posluživanju, stavite dio sladoleda u zdjelicu i poslužite uz kolač, svježe jagode i svježe listove mente.

Foto: Unsplash, Pexels
Objavljeno: 08.08.2020. u 16:09

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p