GASTRO

Choco Box by Bolero je nova čokolaterija sa zagrebačkom adresom

Ljubav na prvi pogled!

Kada govorimo o slasticama, postoji li neka koja izaziva veće obožavanje od čokolade? Prijateljice Marina Čulo i Diana Raspudić nedavno su u Oktogonu otvorile malenu čokolateriju u kojoj se skrivaju posebne praline napravljene od najfinije čokolade i ono najvažnije, s puno strasti i ljubavi. Ova sjajna čokoladna priča započela je s ciljem kreativnog izražavanja te plasiranjem na tržište kvalitetnog proizvoda koji neće biti još samo jedan u nizu, već će se na duge staze zadržati među zadovoljnim kupcima i klijentima.

Dijana i Marina vješto su podijelile svoje zadatke, pa tako Dijanu možemo vidjeti u dućanu kako se brine oko prodaje i poslovanja, dok je Marina zadužena za proizvodnju, a ideja oko otvaranja čokolaterije duga je čak deset godina kada je Marina kupila brend Bolero koji je poznat po vrhunskoj čokoladi, no sve ostalo; plan, recepti, ideje, sve se je gradilo iz početka te polako, ali sigurno vodilo ka otvaranju čokolaterije.

'Priča o hand made pralinama kod nas nije bila nešto uobičajeno. Sve je to bilo još daleko, negdje u Belgiji ili Italiji uz kavu. Tijekom vremena smo popravljali, unaprjeđivali, ljutili se, veselili, ponekad i kemijali nemoguće... Surađivali smo s marketinškim agencijama, bili dio raznih promocija i posebnih prilika, izrađivali poslovne darove po vlastitim idejama ili idejama klijenata koji su željeli nešto malo posebnije, a opet da odgovara svima. Jer čokolada je, naravno, odgovor na sve!'



S vremenom Marinine čokoladne rukotvorine sve više su pronalazile put do kupaca te su upiti pristizali sa svih strana, a upravo u tom trenutku stvari su se posložile baš onako kako treba te je Dijana uskočila kao sjajna poslovna partnerica. Što se tiče prostora, Oktogon je vrlo specifično i posebno mjesto unikatnog ambijenta, baš kakav i priliči jednoj čokolateriji, no izbor i potraga za prostorom nisu bili laki niti brzi.

'Htjeli smo biti što bliže i usput što većem broju naših kupaca, pa smo tražili prostor u centru grada. Potraga je trajala duge dvije godine dok konačno nismo uspjeli na natječaju dobiti mali prostor u Oktogonu. Natjecali smo se i za druge prostore, ali nismo uspjeli. Kad smo uspjeli s Oktogonom, mnogi su nas odgovarali govoreći da je da je pod skelama, da tamo ljudi više ne vole prolaziti, da je prostor premali...' – objašnjava Diana i dodaje kako u takvim situacijama valja slušati sebe i svoju intuiciju te na posljetku krenuti u realizaciju onoga što vi smatrate da je najbolje za vaš posao.

'Ispalo je da smo to napravile baš u pravo vrijeme jer se i Oktogon polako rješava skela i pokazuje svoj puni sjaj. Kad se obnova završi, bit će stvarno prekrasan. Ima još jedna tajna zašto je to idealno mjesto za čokoladu. Naime, nikada nije na direktnom suncu što je važno za očuvanje kvalitete pa i izgleda proizvoda.' - dodajte Diana.



Sama izrada pralina je jedna od najzahtjevnijih slastičarskih zadataka te je osim kvalitetnih namirnica, potrebno obratiti pažnju na nekoliko ključnih elemenata koji su, naravno posljednica dugogodišnje prakse i treninga. Također, upornost je presudna jer nebrojeno puta se dogodi da sve pođe po krivu i da morate baciti praline te krenuti nanovo, no sve to je put do savršenog proizvoda. Kada govorimo o vremenu izrade, postoje praline za čiju je izradu potrebno i do 24 sata, što zahtjeva veliku predanost i posvećenost. Velika većina pralina izrađena je po autentičnim receptima i kombinacijama, a tek u nekolicini slučajeva su Marina i Diana postojeće recepte korigirale, najčešće na zahtjev klijenta. 

'Često se tako nešto događa u slučaju posebnih marketinških kampanja ili kada klijent želi da praline sadrže njihov proizvod. Istraživanje novih receptura i okusa je ustvari najljepši dio posla' -govori Diana.

Choco Box by Bolero za sada broji 15-ak vrsti pralina koji su i najčešći odabiri kupaca, pa su se sukladno tome pronašle na policama čokolaterije, no praline nisu jedino što možete kupiti na ovom fantastičnom mjestu. Naime, u ponudi je i delikatesna čokolada koja dolazi u formi tabli, a osim već uobičajenih okusa, možete kušati i Ruby čokoladu koja je specifične roze boje te laganog citrus okusa. 

'Do sada je čokolada u boji bila ustvari bijela obojena nekom aromom ili namjernicom a ovdje se radi o posebnoj vrsti kakaovca kojeg je Barry Callebaut uspio preraditi tako da zadrži specifičnu boju.' - dodaje Diana.

Marina i Diana rade same, no imaju pomoć vanjskih suradnika koji im uskaču s podrškom i savjetima, no u budućnosti nadaju se zaposlenju djelatnika koji će im pomagati u svim poslovnim aspektima, a osim toga glavni cilj je ispunjavanje želja kupaca te stvaranje zasluženog kredibiliteta na temelju kvalitetnih i unikatnih pralina koji će Zagrebu donijeti nešto novo, fino i autentično.


Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 06.03.2019. u 10:48
Tagovi: čokolada

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p