GASTRO

Čokoladna Panna Cotta za slatku nedjelju

Tihana Koprek vam predlaže nedjeljni desert

tihana koprek panna cotta 
Panna Cotta mi je jedan od dražih deserata, a pošto je čokolada sastavni dio svih mojih recepata u zadnje vrijeme, spojila sam ovo dvoje u fantastičan desert.

U ovom receptu posebno je to što je Panna Cotta jako kremasta, a kako bih ublažila svu tu čokoladu odlučila sam isprobati nešto novo te sam napravila umak od rabarbare. Ako niste upoznati s rabarbarom dobro bi bilo da je malo proučite te potom odlučite da li vam se sviđa. Meni osobno ne, ali moji sunarodnjaci u Njemačkoj su ludi za time. Ima je u sladoledima, tortama, pitam, salatama...

Sastojci za 4 porcije:

500 ml Dolcela Šlag 5+
3 žlice šećera
2 žlice Dolcela Kakao u prahu
prstohvat soli
120 g kvalitetne čokolade, po mogućnosti s većim postotkom kakaa
1 vrećica Dolcela mljevena želatina
6 žlica hladne vode za želatinu
 
tihana koprek panna cotta 
U manju posudu uliti Šlag 5+, šećer, sol i dovesti do točke vrenja. Čokoladu nasjeckati na kockice i lagano otopiti u mikrovalnoj pećnici ili na pari. Ako radite u mikrovalnoj pazite na intervale, svakih 10-15 sekundi izvadite i promiješajte dok se sve ne otopi. Želatinu preliti hladnom vodom i ostaviti oko 10 minuta da nabubri. 
 
Kad je želatina nabubrila, rastopite je kratko u mikrovalnoj te ulijte u mješavinu šlaga i kakaa. Promiješajte i prelijte preko otopljene čokolade. Dobro promiješati da se sve spoji i dok ne postane svilenkasto.

Preliti u posudice za posluživanje i lupiti njima par puta o stol da nestanu mjehurići zraka. Ostaviti u hladnjaku preko noći da se stisne.
 
tihana koprek panna cotta 
tihana koprek panna cotta 
Kao opciju, ostavljam vam upute za pripremu umaka od rabarbare, a za to će vam trebati:

500 g rabarbare, nasjeckane na komadiće
1 dcl vode
sok pola limuna
6 žlica šećera
1 Dolcela Limun šećer

Nasjeckanu rabarbaru staviti u posudu na srednje jaku vatru zajedno s ostalim sastojcima. Kuhati poklopljeno oko 40 minuta dok se ne pretvori u gustu smjesu. U tom trenutku možete je usitniti štapnim mikserom ili ostaviti tako i pustiti da se ohladi.

Po želji preliti preko ohlađene Panna Cotte i poslužiti :)
 
tihana koprek panna cotta 
Tihana Koprek
Objavljeno: 03.05.2015. u 10:53

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p