GASTRO

Čokoladni ekleri koji se tope u ustima

Prijedlog za nedjeljni desert

Cokoladni ekleri 
 
Ove nedjelje odluka je pala na još jednu slasnu čokoladnu poslasticu. Volite li slatko, ovi ekleri će vas oduševiti, ne samo svojim okusom već i izgledom.
 
Jednostavno tijesto ja sam punila s pudingom od čokolade i komadićima naranče. Jednostavna pjenasta krema savršena je za eklere jer se jednostavno tope u ustima.

Tijesto:
65 g brašna
1/2 žlice šećera
1/4 žličice soli
55 g maslaca, narezanog na kockice
120 ml vode
2 velika jaja, malo promiješana

Premaz tijesta (po želji):
1 veliko jaje, promiješano

Krema:
1 Dolcela Gourmet puding s čokoladom i komadićima naranče
2 žlice šećera
500 ml mlijeka
150 ml Dolcela tekući šlag 5+
1 Dolcela mljevena želatina

Ganache premaz:
100 g čokolade
100 ml Dolcela tekući šlag 5+

Ukras:
Lješnjaci, kikiriki, korica naranče (po želji)...
 
Cokoladni ekleri
Tijesto

Stavite vodu i maslac u tavu i pustite da se rastopi. Kada provrije dodajte suhe sastojke i izmiješajte sa drvenom žlicom sve dok se prestane lijepiti po stranama tavice i kad se počine formirati u loptu.

Stavite tijesto u zdjelu za miksanje. Pomiješajte malo mikserom da ispusti paru, a zatim dodajte polako jaja koje ste prethodno umutili. Miksajte dok ne postane glatko, nešto slično tekućoj lavi – ali ne smije biti potpuno tekuće!

Stavite tijesto u vrećicu za ukrašavanje i odrežite vrh ili stavite okrugli nastavak pa na pek papir istisnite pravokutnike. Napravite dobar razmak između njih jer će se kod pečenja proširiti. Pecite na 200°C 15 minuta, a zatim na 180°C 25 minuta. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja! Kad su pečeni, pustite ih da se ohlade u potpunosti.
 
Cokoladni ekleri
 
Krema

Pripremite puding kao što piše na pakiranju. Pomiješajte puding prah sa šećerom i 50 ml mlijeka. Zagrijte ostatak mlijeka dok ne zavrije i dodajte mješavinu. Kuhajte puding dok se ne zgusne i premjestite u plastičnu posudu. Pokrijte površinu plastičnom folijom, tako da ne stvara film i pustite da se ohladi potpuno.

Želatinu također pripremite po uputama na pakiranju. Istresite prah u šalicu i prelijte sa 6 žlica hladne vode te pustite da nabubri. Kad je puding ohladio, premjestite ga u zdjelu za miksanje pa miksajući dodajte redom rastopljenu želatinu i tekući šlag. Miksajte dok se sve ne spoji i ostavite u hladnjaku da se malo stisne.

Za ganache premaz nasjeckajte čokoladu na sitno i prelijte vrućim tekućim šlagom. Pustite da se čokolada otopi, dobro promiješajte i hladite oko 1 sat.
Sastavljanje

Prerezati svako tijesto popola. Na donji dio istisnuti pripremljenu kremu za punjenje, a gornji dio premazati ganachom od čokolade i posipati lješnjacima. Tako napraviti sa svima, nakon čega su odmah spremi za konzumaciju. Najbolje je da ih ostavite preko noći u zatvorenoj posudi da se okusi spoje i tijesto omekša. Ali ako ne možete izdržati, navalite odmah ;)
  
 
Tihana Koprek
Objavljeno: 19.04.2015. u 09:12

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p