GASTRO

Desert bez kojeg su blagdani nezamislivi: Recept za Panettone kao iz Italije

Mekani, prozračni kruščić, obogaćen voćem i začinima

Panettone, tradicionalni talijanski božićni kolač, osvaja srca diljem svijeta već godinama. Mekani, prozračni kruščić, obogaćen voćem i začinima, ne samo da zadovoljava nepce već je postao i nezaobilazan desert na blagdanskoj trpezi i kod nas. Baš kao i većina deserata, u početku je zamišljen vrlo jednostavno, a danas ih imamo u svim veličinama, oblicima i okusima.

Priča o panettoneu vuče korijene iz Milana, gdje je ovaj kolač postao simbol božićnih blagdana. Iako postoje različite legende o njegovom porijeklu, jedna od najčešćih povezuje ga s 15. stoljećem. Prema jednoj priči, mladi kuhar Toni (Panettone potječe od "pane di Toni" što znači "Toni's bread") stvorio je kolač s voćem, medom i začinima kako bi impresionirao ljubavnicu. Kolač joj se toliko svidio da je postao omiljen u cijelom gradu.

Postoji i još jedna verzija: Dvorski kuhar dobio je zadatak pripremiti raskošnu božićnu večeru za lokalno plemstvo, no na nesreću, zaboravio je desert u pećnici, zbog čega je zagorio.
Očajan, nije znao što učiniti, kada je jedan od njegovih pomagača, Toni, smislio, vrijeme će pokazati - genijalno rješenje. Rekao je da je ujutro pripremio desert od onoga što je ostalo u smočnici - malo brašna, maslaca, jaja, korice limuna i grožđica, te ga predložio kuharu. Oklijevajući, ali nemajući drugog izbora kuhar je donio desert na stol i iza zastora pratio reakciju gostiju.

Ako ovih blagdana planirate impresionirati društvo, predlažemo da se okušate u izradi pravog talijanskog panettone deserta.

 

Originalni Talijanski Panettone

Sastojci:

500 g brašna tip "00"
150 g šećera
200 g maslaca (sobne temperature)
4 jaja (sobne temperature)
200 ml mlijeka (sobne temperature)
10 g svježeg kvasca
Prstohvat soli
Korica naranče i limuna (ribane)
200 g suhog voća (grožđice, kandirano voće)

Priprema:

Aktiviranje kvasca: U posudi, pomiješajte kvasac s malo šećera i toplog mlijeka. Pustite da odstoji 10 minuta dok ne postane pjenast.

Priprema tijesta: U velikoj zdjeli, prosijte brašno. Dodajte šećer, maslac, jaja, korice naranče i limuna, sol i pripremljeni kvasac. Miješajte dok ne dobijete mekano tijesto.

Dodavanje voća: Umiješajte suho voće u tijesto ravnomjerno.

Fermentacija: Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen (obično 6-8 sati).

Oblikovanje i Druga Fermentacija: Premijesite tijesto i stavite ga u posebnu panettone formu ili običnu okruglu posudu za pečenje. Pustite da se tijesto ponovno diže 2-3 sata.

Pečenje: Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C otprilike 40-50 minuta ili dok ne dobije zlatno smeđu boju. Ako vrh prebrzo tamni, pokrijte ga aluminijskom folijom.

Hlađenje: Pustite panettone da se ohladi prije rezanja na šnite.

Savjeti: Pazite da su svi sastojci sobne temperature, kako bi se tijesto lakše mijesilo i dizalo.
Voće možete natopiti u malo ruma prije dodavanja tijestu za dodatnu aromu.

Ako vam se slučajno dogodi isto što i dvorskom kuharu, podsjećamo da postoji i kupovna verzija, a posebno nas je oduševila pojava i Bajadera panettone.

Foto: Instagram, Pexels
Objavljeno: 04.12.2023. u 10:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p