GASTRO

Domaći gastro blogeri predlažu kako iskoristiti cvijeće u kulinarstvu

Slasni recepti s neočekivanim sastojkom

COOKam i guštam_Cvjetna salata 
Počelo je 51. izdanje međunarodne vrtne izložbe Floraart koje će se održavati svaki dan, od 30. svibnja do 5. lipnja 2016. godine, od 9 do 21 sat na jednoj od najljepših zagrebačkih lokacija, na jezeru Bundek. Ove je godine Floraart najavljen u velikom stilu, pa su tako početkom svibnja zagrebački spomenici osvanuli u cvjetnom ruhu, a sad su se i domaći gastro blogeri pridružili najavi pripremivši nekoliko slasnih recepata čiji glavni sastojak je upravo cvijet. 

Iako nam cvijeće najčešće služi za dekoraciju, ono osim ljepotom može osvajati i okusom, a kad se nalazi u tanjuru svakome izmami osmijeh. Cvjetnih recepata je mnogo, a ovo su oni koje preporučuju domaće blogerske zvijezde.
 
Darkova Web Kuharica_Jaffa cvjetne žele kapljice 
Darkova Web Kuharica_Jaffa cvjetne žele kapljice
Darkova Web Kuharica – Jaffa cvjetne žele kapljice 

Sastojci:
Jaffa sok (okus po želji) 2 kom
Voda 250 ml
Želatina u listićima 3 listića (5 g)
Prazna ljuska jajeta 4 kom
Jestivi cvijet 8 kom

Postupak:
1. Jaja oprezno razbijte na vrhu (najbolje s oštricom od noža s jedne strane, pa im lagano piljenjem odrežite poklopac), a zatim iz njih uklonite bjelanjke i žutanjke
2. Ljuske jajeta dobro isperite pod mlazom vode pazeći da vam pritom ljuska ne pukne u rukama. Kad su ljuske oprane ostavite ih sušiti prije daljnje upotrebe. (Ako vam se ne zeza s ljuskama jaja, možete slobodno koristiti bilo koji silikonski ili sličan kalup za praline)
3. Listove želatine potopite u malo hladne vode. Koristite preporučenu količinu želatine s pakiranja za onu količinu vodu koju želite pretvoriti u želatinu (što je oko 6 listova ili 10 grama na 500 ml vode).
4. Vodu stavite kuhati. Kada voda zavrije dodajte u nju nabubrenu želatinu i putite ju da se rastopi u vrućoj vodi. Odmah nakon toga maknite vodu s plamena.
5. U vodu zatim dodajte okus Jaffa soka po želji (ja sam ih koristio nekoliko da svaka kapljica ima svoj zasebni okus). Preporuka je da stavite više Jaffa sirupa na količinu tekučine s kojom bi ga inače pomiješali, jer će se dio okusa izgubiti u želatini.
6. U ljuske jajeta stavite jedan od dva jestiva cvijeta te ih zalijte s tekućom želatinom aromatiziranom u Jaffa sokovima.
7. Želatinu ostavite nekoliko minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak na nekoliko sati da učvrsne do kraja.
8. Žele kapljice najlakše je izvaditi iz ljuske jajeta tako da ljuske kratko uronite u toplu ili vruću vodu (svega par sekundi) kako bi se one odvojile od ljuske jajeta i sam iskliznule iz njih van.
 
O slanom i slatkom_Pohani cvjetovi tikvica na rimski način 
O slanom i slatkom_Pohani cvjetovi tikvica na rimski način
O slanom i slatkom – Pohani cvjetovi tikvica na rimski način 

Sastojci:
cvjetovi tikvice 10-12 komada
mozzarella 100 g
inćuni 10-12 manjih fileta
Za tijesto:
rižino brašno ili glatko pšenično brašno 100 g
ledena voda 200 g
Sol
Ulje za prženje (suncokretovo)
 
Postupak:
1. Iz cvjetova tikvica pažljivo izvadite tučke.
2. Mozzarellu narežite na manje komadiće pa njome napunite cvjetove.
3. U svaki cvijet dodajte filet inćuna.
4. Od ledene vode i brašna napravite gušću smjesu za pohanje. Uronite napunjeni cvijet tikvica u smjesu pazeći da cvijet bude obuhvaćen sa svih strana smjesom pa stavite na vruće ulje (170-175°C). Pohajte svega par minuta, dok se tijesto lijepo ne zarumeni. Izvadite na tanjur koji ste prekrili kuhinjskim papirom kako bi upio višak masnoće. Posolite.
5. Služite odmah.
 
O slanom i slatkom_Šarena salata s mačuhicama
O slanom i slatkom – Šarena salata s maćuhicama 

Sastojci:
mješavina zelenih lisnatih salata - mladi špinat, baby blitva, hrastov list, rukola, listovi salate kristalke ili puterice
šaka maćuhica različitih boja
sol
maslinovo ulje
aceto balsamico
 
Postupak:
1. Operite mješavinu lisnatih zelenih salata, dobro posušite listove pa stavite u zdjelu u kojoj ćete začiniti salatu.
2. Posolite, pokapajte pažljivo acetom balsamicom i maslinovim uljem pa lagano izmiješajte pazeći da se listovi ne polome.
3. Po vrhu posložite jestivo cvijeće, u ovom slučaju maćuhice, pa poslužite kao samostalan obrok ili salatu uz vaše glavno jelo.
 
COOKam i guštam_Cvjetna salata
COOKam i guštam – Cvjetna salata

Sastojci:
1 šaka listova zelene salate
1 šaka listića kiselice
cvjetovi i listići dragoljuba
cvjetovi vlasca
feta sir
poširano jaje
Za preljev:
maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar

Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte listove zelene salate i kiselice, dodajte cvijeće (cvjetiće vlasca natrgajte) i usitnjeni feta sir.
2. Posebno pomiješajte maslinovo ulje i limunov sok, dodajte sol i papar pa prelijte po pripremljenoj salati.
3. Poslužite uz poširano jaje i po želji s malo tostiranog kruha.
 
COOKam i guštam_Cvjetovi bazge u tempuri
COOKam i guštam – Cvjetovi bazge u tempuri

Sastojci:
cvjetovi bazge 10-ak komada
ulje za prženje
Za tempuru:
1 žumanjak
glatko brašno 1 čaša
ledeno hladna mineralna voda 1 čaša
malo soli

Priprema:
1. Pomiješati žumanjak s mineralnom vodom, dodati brašno i sol pa vrlo kratko promiješati sve sastojke.
2. Cvjet bazge umočiti u pripremljenu tempuru i kratko pržiti u vrućem ulju. Vaditi na papirnate ručnike kako bi upili višak masnoće i ponoviti s preostalim cvjetovima. Odmah poslužiti.
3. Hrskave cvjetiće po želji možemo posuti šećerom u prahu ili poslužiti s voćnim preljevom i kuglicom sladoleda.
 
 
Foto: PR
Objavljeno: 31.05.2016. u 11:42

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p