GASTRO

Donuts: jednostavan recept za ukusne američke krafne

Najdraža slastica!

Vikend je onaj period tjedna u kojem volimo pustiti mašti na volju i uživati u ukusnim delicijama. Budući da su slatkiši mnogima omiljena hrana, nema razloga da ovaj vikend ne provedete u izradi ukusnih američkih krafni za koje smo sigurni da će oduševiti vas, ali i vaše bližnje.

Sada kada su ljetni mjeseci iza nas, možemo zaboraviti na lagane i fluidne slastice koje su tu da nas osvježe i okrenuti se onim nešto 'težim'. Američke krafne ili jednostavno donuts iznimno su ukusne, a ono što kod ove poslastice obožavamo činjenica je kako ju u potpunosti možete prilagoditi vlastitom ukusu. Osim najdraže čokolade ili karamele, preljev krafni može biti i voćni ili običan šećerni, a ono što preporučujemo je da kombinirate sastojke i napravite nekoliko vrsta. Kako bismo vam olakšali odluku u nastavku smo izdvojili jednostavan čokoladni recept za koji smo sigurni da će vas inspirirati za daljnje eksperimentiranje s ovom ukusnom slasticom.

Sastojci za tijesto:

1 jaje
60 grama šećera
45 dag glatkog brašna
60 grama maslaca
1 žličica soli
90 ml vode
150 ml toplog mlijeka
1 suhi kvasac
ulje za prženje

Sastojci za nadjev:

20 dag tamne čokolade
1,5 dcl slatkog vrhnja

@littleepicurean

Priprema:

Prvi korak koji motate napraviti je izmiksati jaje i šećer, a potom dodati vodu, sol, toplo mlijeko i maslac. Kada ste sve dobro promiješali, dodajte brašno pomiješano sa suhim kvascem te umijesite mekano tijesto. Ako vam se tijesto lijepi za ruke, po potrebi dodajte još malo brašna. Sljedeće što morate napraviti je pomoću kalupa ili čaše izrezati krugove te izdubiti sredinu tijesta. Dobivene oblike posložite na papir za pečenje, ali tako da svaka krafna ima svoj papir koji prethodno izrežite. Tijesto zatim prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu otprilike pola sata. U dublju posudu dodajte ulje i kada se ono dobro zagrije gornju stranu krafne stavite prvu peći te nakon 30-ak sekundi okrenite na drugu stranu. Kada izvadite krafnu položite ju na papirnati ubrus kako bi se upila nepotrebna masnoća.

Kada su krafne gotove, vrijeme je za nadjev, a sve što trebate napraviti je zagrijano vrhnje preliti po čokoladi. Smjesu miješajte sve dok se čokolada u potpunosti ne otopi te potom jednu stranu krafne prelijte sa smjesom. Po želji možete dodati orašaste plovove, voće ili slične dodatke.

@littleepicurean

Objavljeno: 14.09.2019. u 00:00

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p