GASTRO

Dva osvježavajuća recepta za vruće ljetne dane

Kreativni recepti s kojima će bacanje hrane biti daleka prošlost

Ljeto i vrući asfalt oduvijek su bili mrska kombinacija, a upravo nas takav scenarij očekuje u nadolazećim tjednima. Dok križamo dane na kalendaru do odlaska na more, potrebno je pronaći neka osvježavajuća rješenja s kojima će naše čekanje biti lakše i ugodnije, a pravo mjesto na kojem ih možete pronaći je - kuhinja. Kuhanje itekako može biti zabavna aktivnost u kojoj možete pokazati i neku svoju kreativnu stranu, no ono što već godinama narušava tu lijepu sliku pripreme ukusnih obroka jest i naše neodgovorno ponašanje prema okolišu, a o kojem smo više naučili na IKEA zero waist večeri.

Koliko puta ste do sada organizirali kućna druženja, a na koja ste pozvali hrpu prijatelja koje zbog nedostatka vremena i užurbanog načina života dugo niste vidjeli. Pokoju čašicu vina i odličnu atmosferu prate i sjajna jela i to u vašoj izvedbi, no nerijetko pretjeramo u količini njihove pripreme, a zbog čega velika količina hrane završi u smeću. Podaci Centra za prevenciju otpada od hrane pokazuju kako svaki građanin u Hrvatskoj godišnje baci 75 kilograma hrane, a prema nedavnim istraživanjima, u svijetu čak jedna trećina ukupno proizvedene hrane završi u smeću, pa tako upravo ona čini najveći dio otpada širom svijeta.

Možda niste do sada čuli za pojam zero waste, no zapravo se radi o načinu življenja koji uključuje minimalno zagađivanje okoliša. Kako svaka velika promjena u svijetu počinje od onih manjih koje možemo napraviti unutar svog doma, tako možete raditi na tome da svakim danom pomičete granice svog konformizma te krenete razmišljati o tome što jedete, gdje kupujete svoju hranu te koliko je ona općenito dobra za vaše zdravlje. Tako nam je IKEA na svojoj zero waist večeri na Tavanu predstavila nekoliko sjajnih recepata koji su dokaz kako je racionalno postupanje s hranom itekako moguće i vrlo, vrlo ukusno!

Zapečeni losos s povrćem

Sastojci:

-IKEA fileti lososa
-ostaci povrća - šparoge, špinat, brokula i slično
-maslinovo ulje
-sol
-papir za pečenje izrezan na oko 25x25cm

Priprema:

Filete lososa posoliti i staviti na izrezani papir za pečenje. Preko njega poslagati povrće, preliti maslinovim uljem i još blago posoliti povrće po želji. Zamotati losos u papir i obje strane zavezati. Peći u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 15 - 20 minuta.



Košarice punjene leftoversima ručka od prethodnog dana

Sastojci:

- IKEA košarice za punjenje
- avokado
- limun
- sol
- dimljeni losos
- klice
- kavijar po želji

Priprema:

Za kremu od avokada i limuna izgnječiti avokado u mužaru ili blendati u procesoru hrane, dodati sol ili začine po ukusu. Puniti košarice kremom, na vrh staviti komade dimljenog lososa. Po želji ukrasiti klicama i kavijarom ili samo preliti s malo maslinovog ulja.

Foto: PR
Objavljeno: 12.06.2019. u 09:42
Tagovi: hrana, recepti, Ikea

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p