GASTRO

Ekskluzivno za FHR: porazgovarali smo s glavnom cheficom svjetski popularnog restorana Gucci Osteria

Intervju: Karime Lopez
Gucci Osteria niz je talijanskih, suvremenih restorana, koji se nalaze u svjetskim gradovima s različitim identitetima (Tokio, Seoul, Beverly Hills, Firenca). Svi restorani dijele istu kulinarsku filozofiju koja se temelji na konceptu spajanja godišnjih doba s kreativnošću, elegancijom, humorom i senzualnošću. Inspiraciju vuku iz bogate povijesti brenda Gucci protkanu kroz kulinarsku filozofiju svjetski poznatog kuhara Massima Botture, koji djeluje na samom vrhu Osterie Francescane - restorana s čak tri Michelinove zvjezdice sa sjedištem u Modeni.

Središnji ‘Gucci’ restoran nalazi se u Firenci, a uređen je u flambojantnom i upečatljivom stilu brenda koji baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Karime Lopez glavna je chefica spomenute Gucci Osterie na čelu sa svjetskim poznatim kuharom Massimom Botturom, s kojim je izgradila temelje ovog nadaleko poznatog restorana. Radeći s Botturom u restoranu Osteria Francescana, kao i u brojnim drugim svjetski poznatim restoranima, naučila je da je kuhanje umjetnička forma i izričaj, te koliko je važno imati motiviran i odgovoran tim koji je uključen u sve kreativne procese. Karime Lopez svojim vrhunskim umijećem stvara vlastiti kulinarski svemir, ispreplićući boje i okuse Italije u raznim varijantama, a sretnici će njene specijalitete moći kušati na najavljenom Weekend Food Festivalu u Istri. Povodom festivala porazgovarali smo s Karimom kako bismo saznali detalje o njenoj karijeri, znanju te bogatim iskustvima koje je stjecala, a koji su je na koncu doveli na jednu od najprestižnijih kulinarskih pozicija na svijetu!

Intervju pročitajte u nastavku članka:

Što vas je inspiriralo da postanete kuharica? Kako je počela vaša priča?

Cijeli svoj život sam okružena kuhanjem. Obitelj s očeve strane ima nekoliko restorana, a obitelji s obje strane izrazito cijene okupljanja za stolom i dijeljenje vrhunske hrane s prijateljima. Kada sam završila srednju školu otišla sam studirati francuski jezik i umjetnost u Pariz. Upravo je Pariz bio mjesto gdje sam razvila drugačiji pogled na gastronomiju i kulinarstvo. Promatrajući prekrasne kolače i specijalitete pariških restorana shvatila sam da je i to umjetnost, nakon čega sam shvatila da se cijeli život želim usavršavati na kulinarskom polju.


Koja je priča iza restorana Gucci Osteria u kojem radite kao Sous-chef sa suprugom Takahikom Kondom?

Sve je počelo prijateljstvom Marca Bizarrija, izvršnog direktora Guccija, i Massima Botture, još u srednjoj školi. Nakon što su obojica postala nevjerojatno uspješni kuhari, svaki u svojoj industriji, odlučili su kreirati ovaj projekt koji će spojiti modu i hranu. Preselila sam se u Italiju kako bih se pridružila svom suprugu Takahiku, koji je radio u Modeni kao sous chef u Osterii Francescani. Radila sam na Massimovoj knjizi o „zero waste“ pristupu „Bread is Gold“ nakon čega me pozvao da budem dio projekta Gucci Osteria. I tako je sve krenulo…


Tijekom svoje karijere radili ste u kuhinjama nekih od najboljih restorana na svijetu. Kako su vaša iskustva, pozadina i osobne sklonosti utjecali na kreiranje jelovnika talijanske hrane?

Svako mjesto na kojem sam svojevremeno radila postalo je moj dom. Ti restorani svakako su zaslužni za moje ideje. Imala sam jedinstvenu priliku učiti od izvrsnih kuhara koje sada mogu zvati svojim prijateljima i mentorima. U Gucci Osteriji stvarno možete osjetiti ljubav i poštovanje prema Firenci, mjestu koje sada zovem svojim domom i koje je oduvijek bilo, posebno tijekom renesansnog razdoblja, melting pot kultura, umjetnosti i ideja, i svih mjesta i ljudi koji su me oblikovali kao osobu.


Koje je vaše omiljeno jelo na meniju?

Imam ih zaista mnogo, a to često ovisi o sezoni. Sada razmišljam o Cannolu koji želi postati Cannellone i Tostadi koja će uvijek zauzimati posebno mjesto u mom srcu,  budući da predstavlja moju zemlju.


Raditi u najboljim svjetskim restoranima znači raditi s najboljim svjetskim kuharima. Koje važne lekcije ste naučili od najboljih?

Ono što je zajedničko svim ovim mjestima je disciplina i poštovanje prema vašem radu i to su vrijednosti koje nosim sa sobom u svaki segment svog života.  


Na Weekend Food Festivalu zaduženi ste za kreiranje jelovnika za gala večeru. Otkrijte nam, ili barem nagovijestite, što možemo očekivati na jelovniku?

Glavna ideja bit će dijeljenje hrane, u najvećem mogućem smislu: dijeljenje s gostima za stolom, dijeljenje s kolegama u kuhinji. Sigurna sam da ćemo se dobro zabaviti i da će to doći do izražaja na jelovniku. Više od toga zasad neću otkriti!

Što očekujete od posjeta Hrvatskoj? Jeste li ikada kušali tradicionalna hrvatska jela i utječu li ona na jelovnik koji možemo kušati u Istri?

Jako sam uzbuđena! Jedva čekam po prvi puta okusiti čari hrvatske kuhinje i naučiti sve o ovoj prekrasnoj zemlji. Sigurna sam da ćemo onda biti odlično inspirirani i za večeru u Istri te da novih ideja neće nedostajati.

Za kraj, postoji li još neko zanimanje koje biste odabrali da vam je kuhanje palo u 'drugi plan'?

Plastična umjetnost svakako, točnije slikarstvo, kiparstvo ili arhitektura! To su bile jedine stvari u kojima sam se i dalje htjela okušati nakon što sam zavoljela kuhanje.

Foto: PR
Objavljeno: 31.03.2023. u 12:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p