GASTRO

Sirove božićne puding kuglice koje morate probati!

Tko kaže da kremasti, ukusni kolači ne mogu biti zdravi?

Prva asocijacija na blagdanski meni svakako su ukusni, zaslađeni, kalorični obroci kojima se častimo svaki prosinac, a nakon kojih redovito posežemo za raznim detoxima, dijetama i savjetima za čišćenje organizma. No, da to ipak ne mora biti tako potvrđuje Doris; djevojka iza bloga Foodoris koja svojim receptima redovito potiče na promišljanje o tome što i kako jedemo. Doris je velika ljubiteljica kuhanja i hrane, no ponajprije one prirodnog podrijetla, stoga je svaki recept s njenim potpisom sačinjen od prirodnih i cjelovitih namirnica. Bilo da se radi o slanim ili slatkim obrocima, Doris nas svakim svojim receptom podsjeća da prirodna i izvorna prehrana može biti itekako ukusna i jednostavna!

U skladu s razdobljem u kojemu se nalazimo, Doris je izdvojila slasticu koja će savršeno upotpuniti vaš blagdanski stol, a koju možete jesti bez ikakve grižnje savjesti! Recept je pogodan i za one koji preferiraju prehranu bez glutena, ali i za one koji svoju prehranu baziraju na veganskim namirnicama. Sve ostale Foodoris recepte možete pronaći na njenom blogu koji će vas zasigurno inspirirati da se okušate u pripremi jednostavnih i zdravih jela!

Recept:

Božićni puding tradicionalni je engleski kolač koji se servira za Božić još od srednjeg vijeka, kada se još nazivao i „plum pudding“ (puding od šljiva), iako zapravo ne sadrži šljive već su se tako nazivale grožđice u to doba. Puding se sastoji od suhog voća, melase, mnoštva začina (cimet, muškatni oraščić, klinčići, đumbir itd.) te alkohola. Smjesa za puding se obično pusti da zrije danima, tjednima, pa čak i godinu dana, a visoka razina alkohola sprječava da se kolač pokvari. Mnogo je recepata za ovaj kolač no Doris je pripremila jednu sirovu varijantu kuglica koje inspiraciju crpe upravo iz engleske tradicije božićnog pudinga.

Ako imate viška vremena, možete prethodno namakati suho voće u alkohol. Ako ne, držite se recepta kako slijedi i dobiti ćete ukusne, energetske i efektne božićne zalogajčiće za popuniti blagdanski stol ili za odnijeti u goste. Imajte na umu da kuglice moraju biti ljepljive teksture. Suho voće, kao i orašaste plodove, možete mijenjati prema vlastitom guštu i podneblju. Recimo, umjesto datulja možete staviti suhe smokve ili šljive. Također, možete pojačati ili smanjiti začine - sve prema vlastitom guštu.

Sastojci za kuglice:
• 1 šalica otkoštenih, svježih datulja (ili namočenih suhih)
• ¼ šalice suhih brusnica
• 1 šalica badema
• ½ šalice oraha
• 2 žlice rogača u prahu
• 1 žlica naribane korice naranče
• 1 žlica naribane korice limuna
• 1 žličica muškatnog oraščića
• ¼ žličice pimenta
• ¼ žličice mljevenog klinčića
• ¼ žličice mljevenog zvjezdastog anisa
• prstohvat soli
• 1 žlica alkohola po želji (rum, brandy..) – opcionalno

Sastojci za kremu:
• ½ šalice indijskih oraščića (namočenih u vodi preko noći)
• 3 žlice otopljenog kakao maslaca
• 1 žlica otopljenog kokos maslaca
• 2 žlice javorovog sirupa ili brezinog šećera u prahu (može i rižin ili agavin sirup)
• 1 žličica soka od limuna
• 3-4 žlice biljnog mlijeka

Priprema:
Za početak sameljite na sitno bademe i orahe u multipraktiku. Potom dodajte suho voće (koje ste prethodno namakali u alkoholu), alkohol i preostale sastojke i sve miksajte dok ne dobijete kompaktnu i pomalo ljepljivu kuglu. Oblikujte kuglice tako da uzimate po žlicu smjese i stavite ih na tanjur obložen papirom za pečenje. Kuglice stavite u hladnjak i ostavite ih da se u potupnosti ohlade i za to vrijeme pripremite kremu; sve sastojke za kremu stavite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu kremu bez grudica. Ako je krema pregusta slobodno dodajte još biljnog mlijeka po želji. Uzimajte po jednu čajnu žličicu kreme i prelijte preko svake kuglice dok ne dobijete izgled ''bijelog pokrivača''. Svaku kuglicu ukrasite suhom goji bobicom ili brusnicom i vratite u hladnjak do konzumiranja.

U slast :)

Foto: Foodoris
Objavljeno: 14.12.2019. u 12:15

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p