GASTRO

Foodoris: Ukusni Madeleine kolačići u nešto drugačijoj varijanti oduševit će na prvu!

Recept koji želimo isprobati što prije!

Marcel Proust i njegovo pripovijedanje o madeleine kolačićima u djelu „U potrazi za izgubljenim vremenom“ govori o tome koliko hrana odnosno okusi i mirisi prizivaju sjećanja na prošla vremena, gotovo da nas instant vrate u prošlost. Oduvijek sam se pitala kakvog su okusa ti famozni madeleine kolačići kada su protagonista navedenog djela toliko oduševili i prizivali mu sjećanja točne pripreme tih kolačića - objašnjava Doris.

Svi mi imamo memorirane mirise i okuse jela koja nas asociraju na lijepe i sretne trenutke koje smo proživjeli, no iako možda o njima ne pišemo književna djela, svakako ih rado pripravljamo i jedemo. Madeleine kolačići dolaze iz francuske pokrajine Lorraine a toliko su cijenjeni da su dosegnuli i nacionalnu važnost.

Vrlo jednostavne pripreme, mirisni i nježni kolačići savršena su poslastica uz kavu ili čaj. Možda će baš ovi kolačići vama i vašim najmilijima ostati kao asocijacija na sretne dane. Kolačići se pripremaju od tek nekoliko sastojaka, a jaja su jedan od ključnih. No moguće ih je napraviti i bez jaja i rafiniranog bijelog šećera. Kako, pitate se? Odgovor slijedi u nastavku.

Sastojci:

· 10 žlica + 2 žličice bademovog brašna
· 6 žlica pšeničnog brašna
· 4 žlice kukuruznog škroba
· 1 + ½ žličice praška za pecivo
· prstohvat soli
· 3 žlice otopljenog kokosovog ulja
· ½ šalice sojinog mlijeka (ili nekog drugog)
· 5 žlica javorovog sirupa
· 1 žlica soka od limuna
· 1 žlica korice limuna (opcionalno)
· 2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

U veću zdjelu prosijati pšenično brašno, škrob i prašak za pecivo. Dodati bademovo brašno i sol te pomiješati.

U drugoj posudi pomiješati ulje, mlijeko, sirup, limun, koricu limuna i vaniliju. Dodati mokre sastojke suhima i kratko promiješati (nikako dugo miješati već kratko umijesiti). Pokriti posudu folijom i staviti u hladnjak na pola sata. Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva te pripremiti kalupe za kolačiće (nauljiti ako nemate silikonski). Nakon pola sata staviti smjesu u kalupe (napuniti do vrha), nekoliko puta lupiti kalupom o stol (kako bi mjehurići izašli, no nije nužno) te staviti peći u zagrijanu pećnicu cca. 15-17 minuta. Kolačići moraju biti zlataste boje te još mekani ali se na pritisak vraća biskvit (poput spužve). Izvaditi iz kalupa te pustiti da se ohlade. Po želji posipati šećerom u prahu, umočiti u otopljenu bijelu ili tamnu čokoladu i posipati nasjeckanim pistacijama ili posipom po želji a možete ih pustiti i bez ičega, dovoljno su ukusni.

Objavljeno: 11.09.2020. u 11:57

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p