GASTRO

Gdje se u Osijeku najbolje jede?

Iza kulisa: American Bar Dollar
American Bar Dollar 
Prije našeg odlaska u Osijek, revno smo se pripremali, a na to do listi je svakako bila i odlična klopa. Redom smo ispitivali brojne Osječanke i Osječane gdje bi svakako redakcija FASHION.HR Style Communityja trebala jesti, a od svih smo dobili jednoglasno isti odgovor – American Bar Dollar

Bio je to dovoljan razlog da na svom slavonskom putovanju svratimo u American Bar Dollar (Županijska ulica 5) i doznamo zašto je upravo ovaj restoran na glasu kao najbolje osječko mjesto za odličnu klopu. Unatoč tome što je bar otvoren tek sredinom prošle godine, već se nametnulo kao it mjesto u kojem ćete u bilo koje doba dana naletjeti na pune stolove. U čemu se krije tajna nismo mogli, a da ne priupitamo svog osječkog domaćina, glavnog kuhara Nenada Komesa.

American Bar Dollar - Nenad Komes
 
American Bar Dollar 
American Bar Dollar
„Razlog otvaranja American Bar Dollara je bila želja Osječanima ponuditi nešto novo“, jednostavno objašnjava odluku Nenad.

Da je u pitanju neklasičan osječki restoran, jasno je čim zakoračite u njega. American Bar Dollar vraća vas u neka druga vremena, a fantastičan spoj retro detalja i industrial stila natjerat će vas da proučavanje svakog detalja ovog bara. Za uređenje je zaslužan sam Nenad kojem je hobi uređenje interijera, a čiju viziju je ostvarila projektantska firma Atica.

American Bar Dollar
 
American Bar Dollar 
American Bar Dollar
„Ne bi posebno izdvajali neki detalj jer je svaki od njih priča za sebe. I svi u unikatni, od National kase s početka 19. stoljeća, do stare drvene transportne nosiljke, originalnih zidnih reklama iz 50-ih i 60-ih godina“, naglašava Nenad.

I u tome je Nenad u pravu – teško je u American Bar Dollaru izdvojiti jedan detalj koji će privući vašu pozornost. Svaki kutak ovog mjesta je pomno promišljen i nudi jednu posebnu unikatnu priču koja izvrsno nadopunjuje ponudu ovog mjesta. Ovog ljeta otvorena je na oduševljenje svih Osječana, velika terasa koja je ljetne vrućine učinila barem malo prihvatljivijim.

American Bar Dollar
 
American Bar Dollar 
American Bar Dollar
Nakon što smo upili sve dojmove uređenja, uslijedilo je proučavanje menija od kojeg su nam odmah krenule zazubice. Nikako ne smijete propustiti isprobati barem jednu pivu, a odabir će biti itekako težak – u ponudi American Bar Dollara nalazi se 100 vrsta pive, a bar je ujedno i začetnik ponude craft pive u Osijeku. Ljubitelje viskija oduševit će velika i raznolika ponuda, pravo osvježenje će vam pružiti bezalkoholni smoothieji, a svakako morate kušati američku ljutkastu limunadu.

American Bar Dollar
 
American Bar Dollar 
American Bar Dollar
Otvorena kuhinja omogućava vam uvid u pripremu svakog jela, kao i pogled na sastojke na koje je Nenad posebno ponosan.

„Pojedini sastojci dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije i različitih kontinenata, i upravo to ih čini jedinstvenim na ovom području. Također surađujemo s poznatom trgovinom začina iz Zagreba Harrisom. Pecivo je svježe i domaće, koje po našoj recepturi i samo za naš brend izrađuje Mlinar, a isporučuje se čak i po nekoliko puta dnevno“, ističe Nenad.

American Bar Dollar
American Bar Dollar
 
American Bar Dollar
Nezaobilazno jelo koje svaki gost American Bar Dollara treba isprobati je burger kojeg su brojni sladokusci proglasili četvrtim najboljim burgerom u Hrvatskoj. Njegova tajna leži u posebnoj recepturi i pomno odabranim i svježim sastojcima, a recept razrađuje i razvija glavni chef Nenad u gastro-laboratoriju The Black Room koji će uskoro otvoriti vrata javnosti.

Osim popularnih burgera, na meniju se nalaze i razne pizze, sendviči, wrapovi, odresci te brojna druga jela.

Naši gosti najčešće naručuju hamburgere i BBQ spare ribse koji su već sad poznati. Od pića nezaobilazne su craft pive“, objašnjava Nenad.

American Bar Dollar
 
American Bar Dollar
Nakon sudjelovanja na osječkom adventu, American Bar Dollar je odlučio i zimi aktivirati svoju ljetnu terasu te je pretvoriti u Winter Garden na kojem se u sklopu programa Mood & Food Fair nudi bogata ponuda hrane i pića te brojna događanja, a program traje sve do sredine ožujka.

Novost je svakako i Poodroom, klub u sklopu samog American Bar Dollara u kojem će se odvijati after partyji Mood & Food Faira,a kasnije i brojna druga događanja.

American Bar Dollar
 
American Bar Dollar 
American Bar Dollar
„Uskoro će za javnost biti otvoren i Gastro-Laboratorij The Black Room koji će nuditi tečajeve kuhanja, edukacije za bariste, blind večere koje prvi radimo u Osijeku i chef table ponudi. Uskoro krećemo s proizvodnjom vlastitog piva i bourbona, s mesnicom i pržionicom kave“, objašnjava Nenad.

Kreativnost i želja za osvježenjem gastronomske i klupske ponude u Osijeku, srdačna dobrodošlica, unikatno uređenje i prije svega slasna jela kojih se ne možete zasititi, samo su neki od razloga zašto pod obavezno na svoju gastro listu trebate uvrstiti American Bar Dollar. Mi jesmo, i svakako ćemo mu se vratiti opet. Čim prije!

American Bar Dollar
 
American Bar Dollar 
American Bar Dollar
Mija Dropuljić
Foto: Jure Perišić
Objavljeno: 29.01.2016. u 11:06

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p