GASTRO

Gdje u Zagrebu možete naučiti kuhati?

Tečajevi, radionice i edukacija za one manje spretne

Gdje u Zagrebu nauciti kuhati 
Jeste li se ikada našli u situaciji gdje izgubljeno promatrate tih pet sastojaka koji se nalaze na policama vašeg hladnjaka, nadajući se da će vam nekim čudom sinuti ideja kako ih spojiti u kvalitetan obrok? 

Ako ne spadate u skupinu kulinarskih entuzijasta, sigurni smo kako vam ovaj scenarij nije stran, baš kao ni njegov nastavak u kojem se po stoti put vraćate dobroj staroj kajgani ili, ako ste baš divlje raspoloženi, tipkate broj azijskog restorana koji imate na opciji brzog biranja.

Slažemo se, neki od nas jednostavno nisu nadareni za kuhanje premda nam isprobavanje delicija nije nimalo mrsko. Neki doista nemaju nimalo interesa za provođenjem vremena za štednjakom i to je potpuno u redu, no za one koji smatraju kako im samo treba mali poticaj ili pak dobar temelj za osobni kulinarski procvat, Zagreb nudi nekoliko opcija.
 

Kako sve ne bi ostalo samo na našem istraživanju, za savjet smo upitali i veliku stručnjakinju koja je iz rukava izvukla nekoliko sjajnih savjeta nakon kojih nam je postalo jasno da na bolja vrata nismo mogli pokucati. Nekadašnja urednica gastro magazina Dobra hrana i portala Gastro.hr, koja danas vodi vlastiti biznis produkcije medijskih sadržaja, Mila Batinica, na pitanje o stanju zagrebačkih kulinarskih radionica, odgovorila je sljedeće: 'Radionice i tečajevi koje možemo pronaći u Zagrebu najčešće su jednodnevni, traju po tri-četiri sata i uključuju desetak polaznika. Obično se tiču jedne tematike, primjerice, pripreme ribe, španjolske kuhinje, pralina... ponuda je zbilja šarena. Među svima, ističe se škola kuhanja u klubu Gastronomada, koja možda jest skuplja, ali traje pet tjedana i prolazite osnove kuhanja, od organizacije hladnjaka, samog kuhanja raznovrsnih jela do spajanja s vinima i daje vam dobar temelj za daljnje razvijanje kulinarskih vještina u vlastitoj kuhinji.'

 
Kroz rad u gastro medijima Mila je posjetila nekoliko kulinarskih tečajeva u ulozi novinara/polaznika. Teme su bile razne, ali pristupi vrlo slični. Svugdje se kretalo od klasičnog uvoda i upoznavanja s namirnicama, a potom se prelazilo na samu pripremu, što Mila navodi kao najvažniji i najkorisniji dio: 'Kada vam netko tijekom sjeckanja ili termičke obrade, objašnjava što ste krivo ili ispravno napravili - takve stvari vam ostanu u pamćenju i znat ćete ih dalje primijeniti. Stoga, nemojte biti sramežljivi na radionicama, uzmite nož i kuhaču u ruke, tako se najbolje uči. Još jedna stvar bila je zajednička svim tečajevima, a to je dobra atmosfera. Nešto kao zabavan izlazak s nepoznatim ljudima, jedino što nismo sjedili u kafiću i brbljali, nego smo kuhali i na kraju, pojeli to što smo skuhali.'
 

S ovime na umu, sakupili smo nekoliko adresa koje će vam koristiti odlučite li se svoje znanje o kuhanju podići na neke nove razine. Ako ste početnik, ne poznajete tehnike kuhanja i pripreme namirnica, odlazak na tečaj može biti zbilja dobar izbor: 'Uvijek bih prvo odabrala tečaj koji se bavi nekom osnovnom tematikom i na kojem ću udariti temelje, a kasnije bih se odlučila za specifične teme koje me zanimaju. Ipak, sve ovisi o razini vašeg znanja, i da bi se ovakva edukacija isplatila, trebate biti iskreni prema sebi. Također, odlazak na radionicu nema smisla, ako nećete sve ono što ste naučili nastaviti vježbati kod kuće. Filetiranjem jedne ribe pod nečijim nadzorom i uputama, niste naučili filetirati ribu. Tako je, uostalom, sa svim vještinama. '
 
gASTRONOMADI
 
Gastronomadi
 
Profesionalna gurmanska zajednica Gastronomadi djeluje od 2006. godine te nudi usluge gastronomskog i enološkog konzaltinga te organizira gurmanska druženja, radionice, cooking show evente, škole kuhanja za amatere i profesionalce, tematska predavanja, kao i velike festivale. Škola kuhanja za početnike kod Gastronomada održava se kroz 5 tjedana, dva puta tjedno u blok radionicama po 2 sata, a predznanje nije potrebno. Tečaj obuhvaća predavanja, aktivnu edukaciju i korak po korak sudjelovanje u pripremi jela. Alate i pribor za tečaj osiguravaju Gastronomadi, kao i sve namirnice potrebne za provođenje programa edukacije. Tečaj vode renomirani hrvatski profesionalni kuhari i Gastronomadi, a kotizacija za tečaj po osobi iznosi 3.060,00-3.400,00 kuna. Uz navedeni tečaj kuhanja, trenutno su aktivne i edukacije Čokolada za početnike te napredna škola kuhanja. Gastronomade možete pronaći na adresi Jurišićeva 1/I.

Majstro kuhar 
 Majstor Kuhar
    
Kulinarski studio Majstor Kuhar pod vodstvom Branka Ognjenovića, akademika kulinarstva i nositelja prestižne titule World Master Chef, nudi tečajeve kuhanja različitih tematika. Tu ćete pronaći jednodnevne, dvodnevne, trodnevne te kvartalne tečajeve kuhanja pa ćete, primjerice, u jednodnevnom tečaju moći odabrati temu Vegetarijanstvo, Divljač, Torte i kolači, Dijabetes i priprema hrane, Pasta/rižota, Lady food and wine night, Macroni i ine. Tečajevi i radionice osmišljeni su kao ugodno druženje s maksimalno 8-10 polaznika koji mogu aktivno sudjelovati te promatrati i degustirati pripremljene delicije. Polaznicima su osigurane sve potrebne namirnice, pisani materijali i pića po izboru. Cijena jednodnevnog tečaja je 350 kuna. Dvodnevni tečaj odnosi se na ribu i za njega ćete morati izdvojiti 700 kuna, dok će trodnevni tečaj uključiti sve informacije o mesu i njegovoj pripremi (1000 kuna) ili pak tijestu (900 kuna). Kvartalni tečaj uključuje azijsku i orijentalnu te europsku kuhinju, a cijena mu je 420 kuna/dan (4 + 1 gratis). Majstor kuhar nalazi se na adresi Savska cesta 116.

Kuhaona  
Kuhaona
   
Nešto novija adresa je ona Kuhaone koja na inovativan i suvremen način promovira tradicionalnu hrvatsku kulturnu i gastronomsku baštinu i mjesto je razmjene kulinarskih znanja. Iza ovog imena kriju se velike zaljubljenice u hranu Karmela Karlović, Sanja Mikša i Brankica Blažević, a tu je i veliki tim stručnih predavača s kojima ćete se susresti na radionicama. Ovisno o sezoni i interesu, Kuhaona nudi raznovrsne tečajeve, pa su tako u travnju aktualne radionice Belgijske praline, Tiramisu s domaćim piškotama, Sva lica hobotnice, Tajland na tanjuru, Profiteroli i croquembouche. Cijene ovih radionica su 350 kuna, a ako želite doći u paru ili imate interesa za dvije radionice, cijena iznosi 600 kuna. Kuhaona vas čeka na adresi Opatovina 13.

Centar za kulturu prehrane
 
Centar za kulturu prehrane
    
U Nazorovoj 18 smjestio se Centar za kulturu prehrane za koji su zaslužne Ana, Anja i Vanja, svaka sa svojom pričom i razlogom zašto voli kuhanje. Tu istu ljubav prenose na polaznike svojih interaktivnih radionica koje vode kuhari, slastičari, poznati blogeri, nutricionisti i ostali suradnici. Na radionicama se bave tradicionalnom i modernom kuhinjom, slasticama, zdravom hranom i nutricionizmom te se priprema hrana sa sezonskim namirnicama. Broj polaznika je od dvoje do dvanaest, radionice traju po tri sata, a teme su raznolike. Travanj je tako rezerviran za radionicu Od mora do stola: Darovi iz mora - Zdravlje iz morske ribe, čija je cijena 180 kuna, a tu je i Vinski tečaj, radionica Zdravo! Slatko!, kao i Akademija japanske kuhinje. Detaljnije možete saznati na službenoj stranici Centra za kulturu prehrane.
 
Maja Kefecek 
  Maja Kefeček
 
Ako ste u potrazi za vegetarijanskim, veganskim ili makrobiotskim tečajevima kuhanja, Maja Kefeček je osoba u koju se možete pouzdati. Autorica je dvije kuharice u izdanju Planetopije i niz godina se bavi proučavanjem i promicanjem zdrave i prirodne prehrane. Završila je Školu prirodne kuhinje pri Makronovi te brojne seminare i radionice o zdravoj prehrani i zdravom življenju. Jedna od posljednjih Majinih radionica jest aktualna Tanki kruh=specijal male škole kruha, a kako biste bili u toku i na vrijeme saznali o tečajevima, preporučamo da pratite njenu Facebook stranicu.

 
Dunja Gulin
Dunja Gulin radionice  
Dunja Gulin 
 
Još jedno sjajno ime u makrobiotičkom svijetu jest Dunja Gulin. Istinska zaljubljenica u zdravu prehranu velika je stručnjakinja u domeni mediteranske, vegetarijanske, veganske, makrobiotičke i sirove prehrane. Autorica je hvaljenih kuharica te se krije iza projekta Rentaj Chefa koji omogućava svima da u svojoj kuhinji nauče osnovne i napredne tehnike pripreme zdravih, cjelovitih i ukusnih jela ili da u manjim ili većim grupama pohađaju zanimljive i maštovite radionice kuhanja u gradovima diljem Hrvatske. Osim javnih radionice za grupe, Dunja daje i individualne poduke kuhanja prilagođene pojedincima te organizira privatne radionice za manje grupe. Za naredne mjesece zakazan je i novi ciklus radionica u Zagrebu, Puli, Rijeci i Osijeku, a sve informacije možete pratiti putem službene web stranice.

 
Art of raw 
 Art of Raw

Majstori sirove hrane Art of Raw koje predvodi raw food chef, pisac, holistički orijentiran savjetnik za zdrav život i sirovu hranu Darko Jurić bez sumnje su vodeći u Hrvatskoj na ovom području. Iako nemaju stalne tečajeve u Zagrebu, povremene raw food radionice, predavanje i eventi ne smiju se propustiti, stoga smo ih i mi uključili na ovaj popis.
 
 
Matea Martek
 
photo: Kuhaona, Gastronomadi, Art of Raw, Dunja Gulin, Majsor kuhar, Maja Kefeček, Centar za kulturu prehrane
Objavljeno: 14.04.2015. u 15:56

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p