GASTRO

Gdje u Zagrebu svratiti na ručak?

Gastro kompas by FASHION.HR
kamo na ručak u zagrebu
Š
to očekujete od svoje pauze za ručak? Lijep interijer (ili eksterijer) u kojem ćete se osjećati dobro, ukusan obrok optimalne cijene i osoblje koje će tih pola sata do sat vremena koje imate na raspolaganju učiniti još ugodnijim? Ako su ovo vaše preferencije, tada vas Zagreb svojom konstantno rastućom ponudom neće ostaviti gladnima.


I dalje jašući na valu ekspanzije gastro ponude, raznovrsni se bistroi i restorani nastavljaju otvarati u glavnom gradu, a publika ih čini se, objeručke prihvaća. Restorani su, neki više, a neki manje, puni, a osim u povećanju njihova broja, proljeće se sa svojom novom energijom i sastojcima očituje i na jelovnicima.

Svježe namirnice i nove kreacije domaćih chefova kao i dobre kritike raznih gastro stručnjaka zajedno s našim iskustvima ovih je nekoliko zagrebačkih adresa stavilo na listu trenutno nam omiljenih mjesta za ručak.

takenoko

Takenoko

Teško je u domeni asian fusion ponude u Zagrebu konkurirati Takenoku stoga, volite li ovu vrstu kuhinje, dileme gdje otići na ručak zaista nema. Novi proljetni menu chefa Mochizukija donio je mnoštvo sezonskih i laganih kombinacija među kojima se izdvaja black suhi - jelo s autorskim potpisom koje donosi kombinaciju lososa u tempuri, krastavca, philadelphia sira, japanskog ponzu umaka (rižin ocat i citrus ponzu), tobbika (vrsta kavijara) i sipinog crnila. Za desert biramo lava cake u kojem se spajaju macha puding i sladoleda od vanilije.

le bistro

Le Bistro

Prvi dani proljeća u Esplanadin su Le bistro donijeli novi à la carte jelovnik s potpisom chefice Ane Grgić. Ponovno su objedinjeni francuska kuhinja i domaće recepture, a rezultat je, kako kažu iz Le Bistroa, niz osebujnih jela privlačnih oku i nepcu. Za ručak na lijepoj terasi Le Bistroa biramo rilettes od patke poslužen uz hrskavi baguette i karamelizirani češnjak za predjelo, nastavljamo s dimljenim prsima prepelice u kori od lješnjaka poslužene s plavim krumpirom za glavno jelo, a ostane li mjesta za desert, tu su pečene jabuke s orasima i preljevom od karamele i chantillya. Dobra je vijest kako uz à la carte ponudu Le Bistro nudi i jela pripremljena s brašnom i tijestom bez glutena prema strogim BOSK gluten-free standardima.

el toro

El Toro

Novo ime na zagrebačkoj restoranskoj sceni već je u svojim prvim danima poslovanja izazvao mnogo pažnje. Riječ je o restoranu El Toro u Šubićevoj čiji je jelovnik s potpisom chefa Marija Mihelja fokusiran na latinoameričku kuhinju, pa se tako kušati mogu tacosi od bikova repa ili oni s hrskavim kozicama i spicy piletinom, kao i zapečeni file brancina u kukuruznom listu ili rib eye steak, što će biti dostatno za ručak s daškom egzotične kuhinje.

dubravkin put

Dubravkin put

Cijenjeni zagrebački restoran ne prestaje osvajati zahtjevna nepca pod vodstvom chefice Priske Thuring, pa je Dubravkin put još jedno od onih mjesta koje bi bilo grijeh izostaviti u kontekstu ručka ili večere. Osim što je s dolaskom proljeća predstavljeno 12 signaturnih koktela s potpisom Filipa Pleteša, u Dubravkinom putu su zavladali i novi specijaliteti. Kao prijedlozi s novog menua nameću se domaće tagliatelle sa kozicama i pikantnom španjolskom kobasicom ili pak glazirana juneća rebra sa salatom od cikle, koprive i mladog krumpira.

tacos burger barr

Taco's & Burger Barr

Otkad je otvorio svoja vrata, Taco's & Burger Barr je dupkom pun. Teško da ćete u novom bistrou Tvrtka Šakote naći prazno mjesto u ranijim poslijepodnevnim satima, no čekanje se svakako isplati. Naš prijedlog za nešto laganiji ručak je tostada sa sashimijem od tune.

bistro 75

Bistro 75

Gotovo da nema gurmana koji u Zagrebu ne zna za sendviče Bistroa 75 u Preradovićevoj. No, osim ovih već slavnih brzih zalogaja, s proljetnih dnevnih menua svakako valja uhvatiti i piletinu glaziranu u medu s pečenim kapulicama i mariniranom mrkvom. Bit će to jako dobar ručak u centru, a sjajan ako se začini nečim slatkim, poput pite od rabarbare i vanilije.

pod zidom

Pod Zidom

Moramo priznati kako smo jedva dočekali da se otvori terasa bistroa Pod Zidom jer ne skrivamo naklonost prema ovom mirnom kutku u samom srcu Zagreba. Volimo se tamo družiti nakon posla uz čašu vina, a definitivno volimo i prezalogajiti. Pod Zidom sukladno konceptu 'ručak s Dolca' na dnevnoj bazi donosi nekoliko jela, a u iščekivanju proljetnih specijaliteta, nakon rižota sa šparogama sladimo se tekućim čokoladnim kolačem.

ab ovo

AbOvo bistro & Bar

Jedan od najboljih zagrebačkih bistroa smjestio se na uglu Bukovačke i Petrove, radujući goste svojim ugodnim prostorom, opuštenom atmosferom, sjajnom uslugom, kao i finom hranom. Dnevni menu uključuje 7-8 jela i sigurni smo kako s nijednim nećete pogriješiti, no mi smo se pomalo zaljubili u jela s lososom.

alegria

Alegria

Nalazite li se u zapadnom djelu grada, svakako svratite na ručak u uvijek veselu Alegriu. Ukusna hrana ovdje se bazira na francuskoj kuhinji, a uz dnevnu ponudu jela, svakako valja probati Iberico potrbušinu s karameliziranim lukom, pireom i jusom.

rougemarin

RougeMarin

U izboru mjesta za ručak, teško da se izbjeći može mjesto koje ne prestaje biti dupkom puno za vrijeme istoga već dulje vrijeme. RougeMarin iz mjeseca u mjesec predstavlja novi jelovnik, a s ovog posljednjeg za oko nam je zapela krem juha od hrena, coulis od cikle i segmentima jabuke za predjelo te medaljoni grdobine, glaze od maturiranog aceta i crnila sipe, pilaf riža s kurkumom, glaziranom cikorijom u narančinom soku i medu, segmenti ananasa kao glavno jelo.

B35

B35

Ovog je proljeća kultni zagrebački Baltazar dobio pojačanje u obliku B35 i Speak Easy bara, s time da je B35 nastao kao hommage 35. obljetnici rada restorana, odakle i ime. Koktele u novom baru priprema Roman Rabik koji je donedavno bio u restoranu Noel, dok je za gastro ponudu zadužen chef Filip Popović koji jelovnik bazira na svježim namirnicama, istovremeno ocrtavajući okuse Mediterana. Razmišljate li o tome što probati s jelovnika, vjerujemo kako sa zapečenom hobotnicom s bbq mrkvom, spongeom od zelenih aromatičnih trava, prženim kaparima i gelom od crnih maslina nećete pogriješiti.

oranž

Oranž Streets

Pod vodstvom chefa Jeffreyja Velle Oranž Streets se polako, ali sigurno, prema mišljenju mnogih, nametnuo kao jedan od najboljih zagrebačkih bistroa. Burgeri, rebarca, rižota i salate uz dodatak peciva koja sami rade dobar su izbor za brzi ručak, a izbirljivi sladokusci se mogu počastiti bezglutenskim slasticama.

curry bowl

Curry Bowl

Ljubitelji egzotičnih okusa svoje su mjesto pod zagrebačkim suncem zasigurno pronašli u Curry Bowlu. Intenzivni mirisi svakodnevno mame na putu kroz Tkalčićevu, a šrilankanski Curry Bowl volimo upravo zato što su okusi ostali autentični i korištenje začina nije podleglo kompromisu. Deviled chicken ili Kotthu bez mesa provjereni su izbor.


M.M.
Foto: Facebook, Takenoko/Ino Zeljak, Alegria/Dario Dunaj, Taco's & Burger Barr/Dora Šarić, El Toro/Mario Poje, B35/Kristijan Tabet
Objavljeno: 23.03.2017. u 11:09

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p