GASTRO

Hrana hrani medije

Odakle sva ta hrana koja kola medijima?

Hrana hrani medije 
Demokratizacijom medija te pojavom socijalnih mreža postali smo svjedoci činjenice da hrana, osim što hrani nas, hrani i medije. Gotovo da nema tiskovine, online portala ili TV programa bez recepta, kolumne (tipa ove koju upravo čitate), cooking showa ili bar nekakvog priloga o hrani.

Moram priznati da me to u jednom trenu užasno živciralo jer se radi o mojoj profesiji pa sam tu posebno osjetljiva. Naravno da je to možda bio samo moj dojam, ali odjednom su se baš svi našli prozvani da pričaju o hrani. Blogovi, časopisi, prilozi, kulinarske emisije, kolumne, kuharice, recepti, kuharski savjeti gdje god se okreneš… Da ne pričamo o svim silnim fotkama na fejsu i Instagramu. Odjednom svi veliki gurmani, gastronomi, vinski znalci, sommelieri, kuhari, chefovi…
 
hrana hrani medije 
S obzirom na to da gutam sve što mi dođe pod ruku vezano za hranu, probavila sam puno materijala upitnog kredibiliteta i to me je neopisivo smetalo. S vremenom sam isfiltrirala autore, publikacije, stilove pisanja i recepte pa sam se i ogradila od junk sadržaja. Istina je da smo izbombardirani tko-zna-sve-čijim doručkom, ručkom i večerom, ali moram primijetiti da sve više ljudi promišlja koju i kakvu hranu konzumira, bitno im je da njihove namirnice imaju ime i prezime i to je ono što me veseli jer je zapravo to najbitnije. Od specijaliziranih časopisa i online portala, preko Voguea i GQ-a, pa sve do bespuća Instagrama – sve više ima zanimljivosti, maštovitih recepata i korisnih informacija koje su nam nadohvat ruke, a kolaju u poplavi hrane kojom smo okruženi u medijima.
 
Hrana hrani medije 
Hrana hrani medije 

Ako idemo korak dalje, sve se više pozornosti obraća i na hranu koja se konzumira u restoranima pa nam se simultano restoranska scena trgnula te više ne zaostajemo za svjetskim trendovima. Pojavom celebrity chefova od kojih su neki restorane zamijenili TV studijima, sve više ljudi doma kuha i isprobava recepte. Sigurna sam da ste, ako ste imalo zainteresirani za hranu, i sami isprobali bar jedan recept od npr. Jamieja Olivera (čiji su recepti BTW apsolutno foolproof).

Nadalje, pojavom natjecateljskih kulinarskih emisija hrvatska je gastronomska scena postala bogatija bar za jednu cijelu novu generaciju perspektivnih i nadahnutih kuhara koji su svojim djelovanjem dali novi vjetar u leđa našoj restoranskoj sceni. Primjećujem isto tako da se sve više vlasnika restorana/chefova kuhinja odlučuje primiti mlade ljude na staž te im zapravo dati uvid u stvarni život u kuhinji jer ruku na srce, u hrvatskim kuharskim školama baš i ne mogu bogznašto naučiti.
 
Hrana hrani medije 
Hrana hrani medije   
Još jedan pokazatelj kako je zapravo hrana jedno lijepo životno ljepilo koje spaja ljude je bio i nedavno održani prvi Food Film Festival na Zrinjevcu. Kroz deset su dana tisuće ljudi slavili gastronomiju na razne načine u jednom od najljepših zagrebačkih parkova. Bilo je tu raznolike ponude zagrebačkih restorana i bistroa, puno radionica na kojima su se otkrivale male tajne velikih majstora, a svaku su se večer gledali i foodie filmovi na dekicama na travi. Atmosfera je bila odlična, kao i reakcije posjetitelja. Osjećala se neka urbana vibra u zraku. Svi su bili opušteni, nasmijani i otvoreni isprobati sve gastronomske kreacije kojih je bilo na pretek.
 
   
Zato pričajte o hrani, informirajte se odakle dolazi pojedina namirnica, idite na plac, čitajte recepte, kuhajte, izlazite u restorane, isprobavajte nove okuse, ali svakako čuvajte i svoje gastronomsko nasljeđe. Hrana je zapravo sama po sebi jedan divan medij kojem treba posvetiti pažnju koju zaslužuje.
 
Dobar tek!
  
Lucija Bilandžić
Objavljeno: 02.10.2015. u 14:11

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p