GASTRO

Hrskave školjkice punjene pekmezom koje će vas vratiti za bakin blagdanski stol

Intervju: Sanja Mijac

Često znamo pričati kako su se društvene mreže uvukle u svaku poru našeg svakodnevnog života, pa tako one nisu zaobišle niti kuhinju. Tako smo hranu počeli jesti očima jer nam je njezin izgled danas bitniji no ikada, ali nije uvijek bilo tako. Kuhinja je nekada bilo mjesto u kojem se obitelj okupljala oko stola, zajedno uživajući u pripremi i serviranju obroka, a mirisi hrane pripremljene s velikom ljubavlju urezivali su se duboko u naša sjećanja. Tradicionalna hrana koju su radile naše bake i mame imaju posebno mjesto u našoj riznici sjećanja, a jedna food blogerica ih je odlučila, na našu radost, ponovno oživjeti!

Sanja Mijac ime je koje stoji iza bloga Domaćica, a na kojem možete pronaći hranu koja uljepšava svakodnevicu i oživljava neka sjećanja iz djetinjstva. Kako su nam blagdani svakim danom sve bliže, nije naodmet imati pri ruci recept koji će nas vratiti za bakin ili mamin stol u neke bezbrižne zimske dane, stoga u nastavku otkrijte koju crticu više o Sanji i dozvolite da vas povede u svoj gastro svijet iz kojeg nikada nećete poželjeti izaći!

Kako je uopće započela ideja oko kreiranja bloga koji će biti fokusiran isključivo na hranu?

Moja priča kreće sasvim slučajno, prije nekih 7 godina u mojim ranim dvadesetima kada sam se vratila doma iz Zagreba. Imala sam vremena i dobila sam volju učiti i zapisati neke mamine recepte koje je ona uvijek radila od oka kako bi ih sačuvala od zaborava, ali zapisane u gram kako bi mi uspjeli i kada ona nije pored mene. Tu se je rodila ljubav da učim i da dalje isprobavam pa sam sve objavljivala na privatnom Facebooku. Tako bih svima tko je tražio slala recepte na mail i kroz poruke, dok mi jedan dan jedna Mateja nije rekla da bi trebala pokrenuti blog i tamo sve pisati da me ne moraju gnjaviti za recepte nego lijepo odu na blog i sve vide. Ja sam odmah rekla - vidiš dobra ideja. Uopće ne razmišljajući što je to blog, tko će to čitati i trebam li ja to. Kroz nekoliko dana blog je bio vani i ja sam krenula zapisivati recepte u svoj online svijet. Nisam krenula zbog drugih, već zbog sebe, pronašla sam temu o kojoj volim pisati, gdje su uključene emocije i što mene veseli, a to je bila i ostala hrana!



Kako izgleda jedan tvoj radni dan?

Trenutno je to ovako, ujutro se budim oko 7, vodim Nou u vrtić, vraćam se doma, uz kavu prolazim mailove i obaveze, rješavam posao uz kompjuter, tada kreću ili isprobavanja recepata ili fotografiranja, dizanje objava online, kuhanje ručka, obavljanje što trebam za kuću i tako do 14:30 h kada idem po Nou u vrtić. Trudim se sve stići do tada, tako da nam popodneva ostaju za izležavanje, druženje, igru po kući ili 'landranje' po vani.

Koliko je teško biti food bloger u Hrvatskoj?

Ja ne bih rekla da je nama teško, pogotovo svima koji su bliže Zagrebu, njima su doista otvorene brojne mogućnosti i lakše je doći do poslova, klijenata i svega. Jedina stvar koja možda mnogima ne paše je ta da nas je sve više i da će možda polako doći do zasićenja među publikom, ali što se tiče posla, mislim da ga ima za sve nas, što pokazuje i to da je većina blogera vezana uz neki brend!



Na tvom blogu može se pronaći rubrika u kojoj se nalaze jela koja su jeli naši stari. Koliko se današnja hrana razlikuje od hrane koja je nekada bila popularna? Da li je po tebi tradicionalna hrana teža za pripremiti od one nešto modernije?

Mislim da je lakša! Naše mame i bake su znale pripremiti savršena jela od samo par sastojaka i to onih običnih, a to pokazuju i brojni recepti poput dizanica, žganaca, čvarkuša i sličnih. I ja osobno više volim jednostavnu kuhinju i hranu uz kakvu smo odrasli i uz koju su vezane naše emocije.

Sjećaš li se svog prvog jela koje si pripremila? Tko ti je usadio ljubav prema kuhanju?

Nisam toliko od kuhanja, više sam od pečenja kolača i uvijek ću prije upaliti pećnicu i uzeti mikser u ruke, nego lonac da nešto skuham. Nisam jedna od onih koja se je puno motala oko mamine i bakine pregače, ali imam divne uspomene na njihovu kuhinju i bezbrižne okuse kojih se sjećam i dan danas pa vjerujem da je do toga. Iako se je ta moja ljubav dogodila tek u dvadesetima, ali nikad nije kasno.



Kako se rodila ideja da napišeš pravu kuharicu, koja se sada već nalazi na brojnim kuhinjskim policama? Možemo li očekivati i još neko izdanje s novim receptima?

Rađala se je godinama, odmah kada sam pokrenula blog u tim prvim mjesecima sam poželjela jednog dana imati svoju kuharicu, ali tek otvaranjem vlastitog obrta pokazala se i mogućnost da ju izdam u vlastitoj nakladi i zadržim kreativnu slobodu nad njom pa je tako i bilo. Trenutno ne planiram novu, ali tko zna što život nosi!

Recept: Školjkice punjene pekmezom

Od ove smjese ispadne oko 40 školjkica, zavisno koliko velike ćete raditi. Mogu stajati do 2 tjedna u zatvorenoj posudi!

Sastojci:

-400 g glatkog brašna
-1 vrećica suhog kvasca
-1 vanilin šećer
-180 g svinjske masti
-1 dl vode
-prstohvat soli

Priprema:

Od svih sastojaka umijesti glatko tijesto i razvaljati ga na dobro pobrašnjenog podlozi na skroz tanko, svega par mm. Modlicom promjera oko 6 ili 7 cm rezati krugove i na svaki krug staviti žličicu pekmeza po želji, samo pazite da bude neki gušći. Krugove poklopite, malo potapkajte rubove pa ih vilicom utisnite kako vam pekmez ne bi curio van. Školjkice slažite u pleh obloženu masnim papirom za pečenje, a ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i ponovite proces izrade školjkica.Pleh za poečenje pokrijte krpom i školjkice ostavite na toplom da se dižu dok vi stavite pećnicu da se grije na 180 C, to će trajati taman otprilike 15-ak minuta. Školjkice pecite otprilike 15-20 minuta, zavisno od pećnice. Trebaju blago porumeniti, ali ne smiju potamniti!

Objavljeno: 23.11.2019. u 00:00
Tagovi: kuhanje

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p