GASTRO

Imamo najbolji recept za domaće krafne koji morate isprobati!

Isprobajte najfiniji recept za najtraženiju slasticu mjeseca
Sezona krafni je i službeno započela, a poznate domaće slastičarnice sve su inovativnije po pitanju različitih okusa i neobočnih dodataka koji ove ukusne zalogaje čine posve drugačijima. Ipak, često se zaželimo onih dobrih, starih, tradicionalnih krafni pripremljenih po tradicionalnoj recepturi koje su, ako nas pitate, najbolja verzija originalne krafne koju baš svi obožavaju.

I zaista, svi vole jesti, no ne i pripremati; Mnogi su sigurni kako je ovu popularnu slasticu izrazito teško pripremiti, a velika ponuda ove slatke delicije koju gotovo sve trgovine u veljači nude, natjera nas da naposljetku jednostavno kupimo gotov proizvod. Ipak, svi znamo da se okus toplih, domaćih krafni ne može mjeriti s onim kupovnima, a mi smo naš savršen recept otkrili još prije nekoliko godina, i vjerujte nam, toliko je dobar da je vrijedan ponavljanja! Recept potpisuje danas poznata gastro blogerica Kristina Štriga, a koja je nam je otkrila sve trikove uz koje će vaše krafne ove godine biti najukusnije!

Sastojci za 15 krafni promjera 5,5 cm

300 ml mlakog mlijeka
70 g šećera
1 rum šećer
1 vanilin šećer
20 g svježeg kvasca
3 jaja (srednje velika)
500 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
50 g maslaca sobne temperature
30 ml maslinovog ulja
prstohvat soli
1 žličica ruma
1 l ulja za prženje
šećer u prahu – za posipanje

Priprema:

U posudu razmrvite kvasac kojemu ćete potom dodati šećer, žlicu glatkog brašna i oko 100 ml mlakog mlijeka. Pokrijte posudu i pričekajte 10 minuta da smjesa ''nabubri''. Za to vrijeme u drugoj posudi miksajte jaja kojima ćete ponovno dodati šećer te miksajte sve dok smjesa ne postane lagano pjenasta.

U drugu posudu, namijenjanu za mijesanje tijesta, dodajte polovicu prosijanog brašna i sol, a potom smjesi dodajte jaja, otopljen maslac i maslinovo ulje. Potom smjesi dodajte mlijeko, i na kraju uzdigli kvasac te sve skupa dobro promiješajte kuhačom ili mikserom kako bi se sastojci uspješno povezali. Dobivenoj smjesi dodajte ostatak brašna i mikserom (s nastavkom za tijesto) ili ručno krenite izrađivati tijesto. Miksajte/mijesite dok tijesto ne postane glatko, a u isto vrijeme prozračno i mekano. Kada ste dobili zadovoljavajuću teksturu, tijesto prebacite u posudu, pokrijte je kuhinjskom krpom te je ostavite na toplom da se smjesa udvostruči (oko sat vremena).

Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu, kratko ga umijesite te ga razvaljajte na debljinu od 1- 1,5 cm. Okruglom modlicom ili čašom promjera 5- 6 cm izrezujte krugove i stavljajte ih sa strane na pobrašnjenu površinu. Krugove tijesta zatim prekrijte krpom i ostavite da se dižu još 10 minuta. Za to vrijeme u lonac srednje veličine ulijte 1,5 l ulja i pustite da se ugrije. Savršena temperatura ulja za krafne jest između 160-170°C.

Neke krafne su vam se sada već više digle od drugih stoga u ulje krenite stavljati prvo one krafne koje ste prve izrezali. Stavljajte ih u ulje tako da prvo uronite onu strana koja nije bila na brašnu – gornju stranu. Zašto? Zato da bi strana koja nije narasla dovoljno imala prilike narasti pri prženju i da vam krafne budu jednako lijepe s obje strane. Osim toga, nemojte stavljati više od 4 krafne u ulje jer će se temperatura ulja sniziti i krafne neće biti lijepe, već izrazito masne.

Pecite ih sa svake strane oko minute i 15 sekundi do minute i 30 sekundi sa svake strane. Nakon prve ture ćete znati koliko vam je potrebno da budu savršeno pečene. Kad pržite prvu stranu poklopite poklopac, a kada ih okrenete, ostavite ih nepoklopljene. Krafne izvadite u cjedilo, a zatim ih poslažite na pripremljeni kuhinjski papir kako bi se riješili viška masnoće s njih. Kad se ohlade pospite ih šećerom u prahu a naknadno ih punite namazom po želji!

U slast! :)
Foto: Instagram, Kristina Štriga
Objavljeno: 20.01.2024. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p