By Ana Cink, 18.9.2023.
Kada se spomene Schwarzwald torta, većina nas odmah pomisli na bogati, čokoladni kolač s trešnjama i šlagom, čiji je jedinstven okus zauvijek obilježio njemačku gastronomsku scenu. No, jeste li znali da taj nevjerojatni okus možete pronaći i u puno zdravijoj varijanti? Predstavljamo vam Schwarzwald zobenu kašu - savršenu kombinaciju tradicionalnog okusa i zdravih sastojaka.
Zobena kaša, kao bazna komponenta ovog recepta, donosi brojne zdravstvene prednosti. Bogata vlaknima, proteinima i esencijalnim nutrijentima, zobena kaša odličan je izbor za doručak koji će vam pružiti dugotrajnu sitost i stabilnu razinu energije. No, ono što ovu verziju čini posebnom jest spoj svježih trešanja, tamne čokolade i šlaga, stvarajući neodoljivu kombinaciju okusa koja će vas podsjetiti na omiljeni desert iz Schwarzwald regije. Ovaj genijalan recept će vas naučiti kako pripremiti ukusnu kašu koja će razmaziti vaše okusne pupoljke, a u isto vrijeme vašem tijelu dati energiju za cijeli dan.
Sastojci:
100 g zobenih pahuljica
500 ml biljnog mlijeka
20 g organskog kakaa u prahu
30 g meda
5 ml ekstrakta vanilije
Prstohvat soli
75 g svježih trešanja (ili smrznutih)
25 g tamne čokolade (narezane na komadiće)
Šlag po želji za posluživanje
Dodatne trešnje i čokoladni komadići za ukrašavanje
Upute:
Stavite zobene pahuljice, mlijeko, kakao u prahu, med, ekstrakt vanilije i prstohvat soli u lonac. Dobro promiješajte. Potom stavite lonac na srednje jaku vatru i pustite da zavrije. Smanjite vatru na minimum i kuhajte smjesu dok se ne zgusne, povremeno miješajući. Ovo obično traje 5-7 minuta.
U međuvremenu, operite trešnje i uklonite koštice. Kada se kaša zgusne, dodajte svježe trešnje i komadiće tamne čokolade. Promiješajte dok se čokolada ne otopi i trešnje postanu mekane. Poslužite zobenu kašu toplu, po želji s dodatnim šlagom, trešnjama i komadićima čokolade za ukrašavanje. U slast!
Objavljeno: 18.09.2023. u 09:21