GASTRO

Imamo recept za brzi desert s Nutellom koji će vas oduševiti!

Odlična ideja za ukusan blagdanski desert

Što je Božić bez tradicionalnih delicija i blagdanskog stola prepunog ukusne hrane? Jedna od njih je svakako i panettone - tradicionalna slastica koju posebno volimo jesti u vrijeme blagdana, a koja ujedno i krasi stol poput najljepšeg božinog ukrasa kojeg potom možete i - pojesti.

Ovaj svjetski poznati kolač tradicionalni je desert u Italiji, a Talijani ga toliko vole da su čak htjeli ozakoniti način na koji se 'pravi panettone' izrađuje. Iako im to nije uspjelo, panettone je danas nezaobilazna delicija svakog blagdanskog stola koja se izrađuje na mnoštvo načina. Kandirano voće, orašasti plodovi, razni namazi pa čak i komadi čokolade - danas će na tržištu baš svatko pronaći panettone po svom guštu, no svi ćemo se složiti s činjenicom da je najukusniji onaj koji napravimo u domaćoj radinosti. A varijanta koja nas je najviše dojmila jest ona s omiljenim čokoladnim namazom - Nutellom, čiji je recept toliko jednostavan da će ga s lakoćom napraviti i pravi amateri:



Sastojci:

35 dkg brašna (glatkog ili za dizana tijesta)
1 svježi kvasac
mlijeko
prstohvat soli
12 dkg šećera
12 dkg maslaca
3 žumanjka
korica naranče
100 g Nutelle (ili više, po želji)

Priprema:


Kvasac pustiti da se kratko digne u malo mlijeka pa mu dodati cca 7 dkg brašna, promiješati pa ostaviti tu smjesu cca 30 minuta da se digne. U posudu staviti ostatak brašna, prstohvat soli, šećer, rastopljeni maslac, naribanu koricu naranče i žumanjke. Dodati smjesu s kvascem pa od svega napraviti mekano tijesto. Ako treba dodati još mlijeka da dobijete mekano tijesto.



Tijesto raširiti po radnoj površini, otprilike na duljinu koja je potrebna da se krajevi tijesta spoje kad ga stavite u kalup. Na jednu stranu staviti Nutellu.Tijesto zarolati s obje strane – i s one gdje ste namazali Nutellu i s druge strane. Zatim staviti tijesto u kalup izdašno premazan maslacem.



Tijesto ostaviti barem 45 minuta da se diže, dok se barem ne udvostruči pa zatim prije pečenja po tijestu staviti listiće maslaca. Ako imate kalup za panettone onda na vrhu zarezati u križ i staviti maslac na taj rez. Peći 30 – 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C. Kad se ohladi izvaditi iz kalupa i posuti šećerom u prahu. U slast :)


Objavljeno: 23.12.2021. u 11:51
Tagovi: recepti

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p