GASTRO

Imamo recept za makaronse s ginom koje ovih blagdana morate kušati!

Omiljena slastica u blagdanskom izdanju

Makaronsi, najpoznatiji francuski šareni kolačići omiljena su slastica mnogima, a zbog same izrade koja zahtjeva mnogo pažnje i ljubavi, običavamo ih pripremati samo u posebnim prigodama. Jedna od njih je svakako i božićno razdoblje, a s obzirom na to da smo ovoga puta pronašli recept za makaronske u pravom, blagdanskom izdanju, nema nikakve sumnje u to da će se i ova slastica pronaći na našem blagdanskom stolu.

Ovom slasnom, malom, ljupkom kolačiću malo tko može odoljeti, a s obzirom na sve veću popularnost gina, sigurni smo kako će božićna varijanta ove slastice oduševiti baš svih! A kako se pripremanje ove slastice ne bi pretvorilo u noćnu moru i kako macaronsi ne bi pucali za vrijeme pečenja, na što se uglavnom žale oni koji se upuste u pripremanje, dobro istisnite mjehuriće zraka iz smjese! To možete postići ukoliko netom prije pečenja lupite limom za pečenje o radnu plohu nakon što ste oblikovane macaronse već posložili na lim. Recept slijedi u nastavku:


Sastojci:

Za školjke makarona:
100 g odležanog bjelanca (odležavati 4-5 dana u zatvorenoj staklenki u hladnjaku)
66 g šećera
120 g mljevenih badema
180 g šećera u prahu i prehrambene boje po izboru

za kremu:
40 g jednokrevetne kreme
150 g bijele čokolade
40 ml gina
Korica 1 limete + 1 žličica soka od limete
Korica ½ limuna i boja za kremu po izboru

Upute:

Tri ili četiri ravna pleha obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. Pomiješajte šećer u prahu i mljevene bademe (nemojte preskočiti ovaj korak!).Prosijte ih kroz srednje sito u veliku zdjelu, a po potrebi ponovite postupak.

Bjelanjke na sobnoj temperaturi (2h prije ih izvaditi iz hladnjaka) umutiti u čvrsti sjaj, postepeno dodavajući šećer. Ubaciti ih potom u suhe sastojke velikom lopaticom i dobro promiješajte. Oblikujte smjesu tako da lopaticom silovito miješate i istisnete kisik iz bjelanjaka, sve dok ne dobijete glatku smjesu. Potom prebacite smjesu u prethodno pripremljenu vrećicu za kreme i napravite krugove željene veličine. Pritisnite vrećicu na papir i nanesite lijepu, okruglu smjesu. Ostavite poveći razmak između njih kako bi se makaronsi mogli raširiti. Pustite da se smjesa ''stisne'' na 30 minuta.

Zagrijt ventilatorsku pećnicu na 160°C. Ulijte malo zelene (ili bilo koje druge) prehrambene boje u malu posudu, umočite kist u boju i prođite bojom po školjkama dok se stvrdnu. Kada osjetite da se na vrhu stvorila korica, spremni su za pećnicu. Pecite jednu po jednu tepsiju u sredini pećnice oko 8-10 minuta (da vidite jesu li gotove, dodirnite gornji dio - ako se "ljulja", ostavite ih 2-3 minute duže). Ostavite ih da se ohlade te ih uparite po veličinama.

Dok se macaronsi pripremaju, napravite fil. Zagrijte vrhnje i čim proključa dodajte bijelu čokoladu (izlomljenu na komadiće), gin, koricu limete i limuna i 1 žličicu soka od limete, te miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu. Pustite da smjesa prokuha na vrlo laganoj vatri kako alkohol ne bi ispario. Ostavite smjesu da se zgusne u hladnjaku (ili zamrzivaču ako je potrebno).Kada se smjesa ohladi, upotrijebite čajnu žličicu kako biste nanijeli lijepu ''kuglicu'' kreme na jednu školjku svakog para. Ostavite u hladnjaku najmanje 24h prije posluživanja. U slast!

Foto: Instagram
Objavljeno: 17.12.2021. u 06:25
Tagovi: recepti

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p