GASTRO

Imamo recept za najfinije krafne s glazurom od gina koje morate probati!

Recept koji ćete obožavati

Sezona krafni službeno je otvorena! Ovu ukusnu, tradicionalnu deliciju obožavamo jesti u dobro poznatoj, staroj originalnoj recepturi kakvu su godinama koristile naše bake, no moramo priznati da s vremena na vrijeme volimo isprobati i poneki novitet u sve bogatijoj ''donut'' ponudi.

Ipak, kombinaciju okusa koju ćemo ove veljače pripremati nećete pronaći u trgovinama, no sigurni smo kako ćete ovaj recept za krafne s lakoćom napraviti i sami. Riječ je o receptu za najmekše krafnice s glazurom od popularnog - gin tonica! Predlažemo da, s obzirom na ukusnu glazuru, ove krafne ne punite, no želite li da zaista budu preplavljene raznovrsnim okusima, savjetujemo da koristite namaz od vanilije ili koji drugi neutralniji okus, te da one čokoladne u ovoj recepturi preskočite!

Sastojci:

600 g glatkog brašna
40 g svježeg kvasca
10 g vanilin šećera
50 ml toplog mlijeka
50 g šećera
1 jaje
2 žlice ulja
prstohvat soli
250 ml toplog mlijeka za izradu tijesta (okvirno)
800 ml ulja za prženje
Glazura:
10 velikih žlica šećera u prahu
4-5 velikih žlica gina po želji
2 velike žlice tonika
4 čajne žlice soka od limuna

Priprema:

U posudi razmrvite kvasac, dodajte vanilin šećer i malo brašna, te ulijte mlijeko. Sve skupa dobro promiješate i pustite 15ak minuta dok se ne napravi pjenica. U posudu od miksera potom ubacite brašno i u sredini napraviti rupu u koju ćete potom staviti dignuti kvasac, jaje, ulje, šećer i malo soli. Prekrijte smjesu folijom i pustite da se diže oko 40 minuta. Smjesu miksajte mikserom dok ne postane potpuno glatka i postepeno dodavajte toplo mlijeko. Rukama oblikovati kuglice za krafne i ostaviti ih prekrivene folijom da se dižu još 20 minuta.



U dublju posudu ulijte ulje i zagrijte do 170 stupnjeva. Pecite krafne, i to tako da se prvo peče gornja strana (ona na koju ste položili foliju). Peći na laganoj vatri dok donja strana ne porumeni, a potom krafnu okrenite. Ispečene krafne obavezno stavite na kuhinjski papir da upije masnoću.


Sastojke za glazuru stavite u zdjelu te promiješajte električnom pjenjačom. Kada ste dobili kompaktnu smjesu koja mora biti gusta i ljepljiva, prelijte je preko prethodno ohlađenih krafni. Budući da će boja smjese ovisiti o tome koji ste gin i tonic koristili, poigrajte se bojama i krafne dodatno ukrasite voćem ili primjerice jestivim šljokicama. Ostavite krafne na hladnom mjestu barem 30 minuta prije posluživanja. U slast :)!

Foto: Unsplash, Instagram
Objavljeno: 28.01.2022. u 12:13
Tagovi: recepti

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p