By Marta Duvnjak, 4.6.2023.
Tart je tradicionalno francusko jelo, no danas postoji pregršt varijacija. Tart može biti i sladak i slan, ali uvijek ima prhku podlogu. U zadnje vrijeme jako su popularne slatke varijacije, tako se na društvenim mrežama mogu pronaći razne voćne i kremaste interpretacije, a mi smo izdvojili jedan jako brzi recept za tart s provjereno dobrom kombinacijom čokolade i malina. Ovo je recept kojeg ćete se sigurno sjetiti kad vas zatekne nenadano društvo ili iznenadna želju za slatkim.
Za tart s čokoladom i malinama trebat će vam sastojci za koje vjerujemo da uglavnom uvijek imate kod kuće, jedino što ćete morati kupiti su vjerojatno maline. Osim malina, ovaj recept se može pripremiti s drugim voćem, no preporučujemo da isprobate ovu kombinaciju.
Recept koji smo pronašli na TikTok profilu foodiepetit može se pripremiti u svega 15-ak minuta, a ovaj ukusan tart možete jesti nakon što ga ohladite u hladnjaku. Osnovni sastojci potrebni za tart s čokoladom i malinama su keksi, čokolada, maslac, slatko vrhnje i maline. Za podlogu je potrebno samljeti keks, lješnjake i šećer te dodati otopljen maslac. Smjesu utisnite u kalup slično kao za bilo koji cheesecake. Stavite u pećnicu 7 do 9 minuta na 175°C. Dok se pologa kratko zapeče imate vremena pripremiti punjenje.
Priprema kreme je jako jednostavna, sve što trebate je kratko zakuhati slatko vrhnje i dodati ga u čokoladu koju ste prethodno otopili u mikrovalnoj pećnici. Zatim izlijte dobivenu smjesu na podlogu i ostavite da se ohladi. Posljednji korak je dekoriranje s malinama; maline posložite na vrh tarta kako god želite i prelijte glazurom. Cijeli postupak možete vidjeti u videu u nastavku kao i točan omjer sastojaka.
Podloga:
150 g keksa
75 g maslaca
50 g lješnjaka
1 žlica šećera
Punjenje:
300 g tamne čokolade
320 g slatkog vrhnja (33%)
200 g malina
Glazura za maline:
1 žlica marmelade od malina
1 žlica meda
1 žličica vode
(pomiješati i zagrijati sve sastojke u mikrovalnoj pećnici)
Objavljeno: 04.06.2023. u 10:48