By Ana Cink, 2.11.2023.
Baklava je jedno od najpoznatijih slatkih jela na svijetu, a njezina popularnost proteže se kroz različite kulture i kontinente. Ova slastica, koja se obično sastoji od tankih slojeva tijesta, oraha, i sirupa od meda ili šećera, postala je nezaobilazna poslastica u mnogim zemljama Bliskog istoka, Balkana, i Sredozemlja, a unatoč kultnom, tradicionalnom receptu, tijekom vremena se razvila u zaista različite varijante...
Tako se, ovisno o regiji, sastojci baklave mogu mijenjati, uključujući različite vrste orašastih plodova poput lješnjaka, badema ili pistacija. Također, mnoge kuhinje dodaju različite začine, kao što su cimet ili kardamom, kako bi dale baklavi jedinstven okus.
A nas je, među raznim varijantama obožavane baklave, najviše osvojila ona pripravljena na 'Ferrero Rocher' način koju smo pronašli na IG profilu @profesiyamama. Osim što je ova baklava nevjerojatno ukusna, savršena je i za nadolazeće blagdane te predstavlja sjajan spoj tradicije i modernog okusa. Čokoladna nota ove baklave oduševit će sve ljubitelje slatkog, a provjereni, isprobani recept za ovu deliciju otkrijte u nastavku:
Sastojci:
200 g finih kora za pitu
100 g finih lješnjaka
200 g namaza od čokolade
30 ml ulja
250 g čokolade
120 g lješnjaka
Priprema:
Mljevene lješnjake pomiješajte s čokoladom (Nutellom) dok ne dobijete homogenu smjesu. Svaku koru prerežite na tri približno jednaka dijela te svaki dio kore premažite uljem.
Na svaki komad kore stavite po jednu žličicu lješnjak-čokoladne smjese i oblikujte baklavu po želji. Možete odabrati oblik trokuta ili napraviti roladu tako da zarolate smjesu oko kore. Slažite oblikovane baklave na papir za pečenje ili na prethodno podmazan pleh. Premažite ih malo uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih (s ventilatorom) dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Pečene baklave ostavite da se potpuno ohlade. U međuvremenu, otopite čokoladu na pari i pomiješajte je s mljevenim lješnjacima. Svaku ohlađenu baklavu umačite u otopljenu čokoladu i slažite na papir za pečenje. Prije posluživanja, ostavite ih u hladnjaku na 10-15 minuta. U slast!
Objavljeno: 02.11.2023. u 10:01