Liker od oraha još je poznat pod nazivom orahovac ili orahovača. Liker se pravi od mladih zelenih oraha, a približno vrijeme za berbu je oko blagdana Sv. Antuna 13. lipnja, pa nadalje do kraja mjeseca.
Osim što za mnoge predstavlja vrhunski užitak ispijanja, poznato je da se je orahovac od davnina koristio kao lijek za razne bolesti. Mladi zeleni orasi sadrže mnogo korisnih sastojaka. Zastupljeni su mnogi vitamini i minerali, a posebno treba istaknuti značajan sadržaj joda i vitamina C.
Ovo je recept za manju količinu koju vi možete uduplati zavisno koliko rakije imate na raspolaganju. Izvrsno je što ga možete pripremiti u kući, stanu ili vani u dvorištu. Dobro je znati i da je za sve domaće likere najbolja rakija komovica. Umjesto komovice možete koristiti i druge rakije, ali gledajte da ne budu prejake (ne više od 18 gradi).
Za liker od oraha trebate:
400 g šećera
2 vanil šećera
7 većih mladih zelenih oraha
1 limun
1 kora cimeta
10 klinčića
Manji korijen đumbira
1 l rakije
Priprema:
1. Pripremite si veliku teglu sa širokim grlom koju ste prethodno oprali.
2. Mlade orahe i limun operite pod vodom.
3. Limun narežite na komade ili ploškice.
4. Korijen đumbira ogulite i također izrežite na manje komade.
5. U teglu nasipajte šećere, stavite orahe (po želji 2-3 komada možete prerezati po pola), limun, koru cimeta, klinčiće, đumbir i na kraju usipajte rakiju. Sve dobro promiješajte.
6. Teglu dobro zatvorite poklopcem ili celofanom i ostavite na suncu 4 tjedna.
7. Povremeno sve promiješajte radi šećera, kako bi se on što prije otopio.
8. Rakija će s vremenom mijenjati boju, na kraju će biti smeđa.
9. Nakon što prođe mjesec dana, liker ocijedite kroz sito, zatim čisti liker kroz ljevak ulijte u čiste boce.
Sanja Štrbac
(Domaćica)
Objavljeno: 18.06.2014. u 18:21