GASTRO

Jedini desert koji ćemo pripremati ovih blagdana je 'Ferrero Rocher' kuglof!

Sočan i moćan kuglof

Nalazimo se gotovo na polovici prosinca i pravo je vrijeme da ozbiljno počnemo razmišljati o blagdanskim desertima. Ako nas pitate ne treba čekati Božić kako biste isprobali neke od najfinijih deserata i zasladili čak i najobičniji radni dan u tjednu. U nastavku smo izdvojili recept kojem sigurno nećete moći odoljeti jer radi se o Ferrero Rocher kuglofu.

Kuglof se već tradicionalno nađe na našim stolovima u različitim blagdanskim izdanjima, a na Instagram profilu @cellulite_factory pronašli smo jednu verziju dostojnu božićnog blagdanskog stola. Svi sastojci i postupak nalaze se u nastavku.

Sastojci:

150 g mliječne čokolade
150 ml mlijeka
200 g maslaca, sobne temperature
150 g šećera
4 jaja
150 g oštrog brašna
15 g kakaa, prosijanog
1,5 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
80 g mljevenih lješnjaka
50 g sjeckanih lješnjaka


Glazura:

Maslac i brašno, za kalup
150 g mliječne čokolade
70 ml slatkog vrhnja
50 g sjeckanih lješnjaka

Priprema:

Kao prvi korak, zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. U srednjoj zdjeli sjedinite sve suhe sastojke. Kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite. Zatim čokoladu nasjeckajte na komadiće pa prelijte zagrijanim mlijekom do vrenja. Ostavite 2 minute te promiješajte dok se čokolada ne rastopi.

U većoj zdjeli električnim mikserom obradite maslac i šećer, oko 5 minuta. Ubacite jedno po jedno jaje uz neprestano miješanje na najnižoj brzini. Dodajte otopljenu čokoladu te nastavite miješati još minutu. Ubacite suhe sastojke te miksajte na najnižoj brzini. Dobivenu smjesu izlijte u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite kuglof 55-60 minuta, odnosno dok vam čačkalica ne izađe čista.

Pečeni kuglof izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta. Nakon toga ga izvadite iz kalupa na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.

Za glazuru nasjeckajte čokoladu na kockice. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, prelijte preko čokolade i pričekajte minutu. Dobro promiješajte dok se čokolada potpuno ne otopi pa dodajte sjeckane lješnjake i još jednom promiješajte. Prelijte preko kuglofa i poslužite.

Objavljeno: 10.12.2023. u 19:17
Tagovi: recepti

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p